Ανατριχιαστικές περιγραφές για τα τελευταία λεπτά της ζωής στο Μάτι όταν οι φλόγες είχαν περικυκλώσει την περιοχή, ακόμα και για ανθρώπους που σχεδόν εξαϋλώθηκαν περιλαμβάνει η νέα μήνυση συγγενών δύο θυμάτων.
«Δυστυχώς και τα δύο ως άνω θύματα βρήκαν τραγικό θάνατο εγκαταλελειμμένοι τόσο από την Περιφέρεια και τον Δήμο μας όσο και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία αλλά και από τους άλλους κατά το νόμο αρμόδιους και υπεύθυνους…», αναφέρουν οι μηνυτές.
Η 83χρονη Ευθαλία Σπυροπούλου βρισκόταν για διακοπές στο εξοχικό της στο Μάτι και στη δύση της ζωής της βρέθηκε αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη. Όταν πλησίασε η φωτιά βγήκε στη Μαραθώνος μαζί με την οικιακή βοηθό της που ήταν νεότερη και κατάφερε να σωθεί , αλλά εκείνη δεν μπόρεσε να τρέξει.
« Οι καπνοί ήταν πολύ έντονοι ενώ στην περιοχή επικρατούσε ένας πραγματικός πανικός χωρίς καμία ενημέρωση από τους αρμοδίους της Περιφέρειας, του Δήμου, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Αμέσως είδαν και τις φλόγες να πλησιάζουν από παντού το σπίτι τους. Δεν είχαν άλλη επιλογή παρά τελείως αβοήθητες και χωρίς οιπαδήποτε ενημέρωση να βγουν πεζές από το σπίτι τους όπως και πράγματι βγήκαν κι έφυγαν με τα πόδια προς τη λεωφόρο Μαραθώνος μήπως και σωθούν. Στο δρόμο όμως τις βρήκαν δυνατές φλόγες και χωρίς η μητέρα μου που ήταν ηλικίας 83 ετών να μπορεί να φύγει υπέστη πολλά εγκαύματα… παντελώς ανήμπορη να αντιδράσει στη λαίλαπα της μεγάλης και φοβερής πυρκαγιάς», τονίζεται στη μήνυση. Αυτοκίνητο της αστυνομίας μετέφερε την ηλικιωμένη σε σημείο που δεν υπήρχε φωτιά και από εκεί διακομίστηκε στο ΚΑΤ όπου πέθανε στις 30 Αυγούστου.
«Απανθράκωση τμημάτων σώματος»
Τραγικό τέλος είχε και η μητέρα του δεύτερου μηνυτή Κατερία Νιτσοτόλη 66 ετών , που προσπάθησε να ξεφύγει με το αυτοκίνητό της στο Νέο Βουτζά. « Επιχείρησε να μπει στο αυτοκίνητό της για να φύγει αλλά σε 8-10 μέτρα από την αυλή της την πρόλαβαν οι φλόγες και οι καπνοί. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να ξεφύγει και στο σημείο εκείνο κάηκε (απανθρακώθηκε)…οι συνθήκες του θανάτου της όπως είναι αυτονόητο ήταν απερίγραπτες , ασύλληπτες και τραγικές. Το σχετικό απόσπασμα της ληξιαρχικής πράξης αναγράφει «απανθράκωση τμημάτων ανθρώπινου σώματος». Δυστυχώς έτσι κατέληξε από την πύρινη λαίλαπα και έτσι βρέθηκε νεκρή», γράφει ο γιος της άτυχης γυναίκας. Η μήνυση κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Αντώνη Φούσα που έχει υποβάλλει ως τώρα περίπου είκοσι μηνύσεις συγγενών ανθρώπων που χάθηκαν στον πύρινο εφιάλτη.
Σε αυτή την περίπτωση οι συγγενείς εγκαλούν για τον όλεθρο τον πρώην Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασία Γιάννη Καπάκι, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τους υπευθύνους των γραφείων πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Μαραθώνα, τους υπευθυνους για την Ανατολική Αττική αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ στρέφονται και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
Όπως επισημαίνουν , δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς παρά το γεγονός ότι υπήρχε ενημέρωση από την ΕΜΥ, δε συγκλήθηκαν και δε λειτούργησαν τα αρμόδια όργανα. Αλλά και όταν ξέσπασε η πυρκαγιά , όπως τονίζουν , δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των κατοίκων για το πως να διασωθούν ούτε υπήρξε από τους αρμόδιους οποιαδήποτε άλλη βοήθεια.
«Πλήρης εγκατάλειψη και καμία παρουσία των αρμοδίων και υπευθύνων της Περιφέρειας, των Δήμων , της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ως «τραγικότερο» πάντως αναφέρουν το γεγονός ότι μεταφέρθηκαν όλα τα πυροσβεστικά οχήματα στην Κινέτα, αφήνοντας ανοχύρωτη την περιοχή, ενέργεια που χαρακτηρίζουν «σαφέστατα ακατανόητη και εγκληματική»
Επιφυλάσσονται για Υπουργούς
Στη μήνυση γίνεται αναφορά και στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό. «Υπάρχει μέγιστο θέμα και με τις κυβερνητικές παραλείψεις και ευθύνες, πολύ δε περισσότερο διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή και αμέσως μετά την καταστροφή σε σχετική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες , τις δικές του και των αρμοδίων Υπουργών του , ενώ ήδη παραιτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ήδη αντικαταστάθηκε.
Βεβαίως οι πολιτικές ευθύνες είναι διαφορετικές από τις ποινικές περί των οποίων γίνεται λόγος και στην παρούσα έγκληση αλλά η διάκρισή τους και ο διαχωρισμός τους είναι πολύ λεπτός και απαιτείται προς τούτο ειδική και εμπεριστατωμένη έρευνα για να διακριβωθεί εάν πέραν των δημοσίως αναληφθεισών πολιτικών ευθυνών , υπάρχουν και ποινικές για μερικά από τα μέλη της κυβέρνησης. Πολύ δε περισσότερο διότι ακολούθησαν σχετικές παραιτήσεις αρμοδίων και υπευθύνων οργάνων κατά τις στιγμές εκείνες» . Καθώς όμως η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων είναι θέμα της βουλής οι μηνυτές όπως αναφέρουν επιφυλάσσονται ρητά «για τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών» .