Λίγο πριν την συνάντηση του Αμερικανού Πρόεδρου Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της G20, το αμερικανικό Ναυτικό προχώρησε σε μία κίνηση επίδειξης όχι μόνο της δύναμής του αλλά και της πρόθεσής του να αγνοήσει τις κινέζικες διεκδικήσεις στη νότια Σινική Θάλασσα.

Το αντιτορπιλικό USS Stockdale και το πετρελαιοφόρο στόλου USNS Pecos, διέσχισαν τα στενά της Ταϊβάν την Τετάρτη, παρακολουθούμενα από τα μέσα επιτήρησης των κινειζικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κανονικά η διέλευση αυτή δεν θα έπρεπε να δημιουργούσε κάποιο θέμα καθώς τα αμερικανικά πλοία διέσχισαν διεθνή ύδατα. Όμως για τα δεδομένα της περιοχής, πρόκειται για κλιμάκωση στις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου που έχουν εκτραχυνθεί τους τελευταίους μήνες καθώς ορισμένα βασικά διμερή ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί.

Για την περίσταση, ο Ντέιβ Βέρνερ, εκπρόσωπος Τύπου το στόλου του Ειρηνικού δήλωσε τα εξής: «Η διέλευση των πλοίων από τα στενά της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό. Το αμερικανικό Ναυτικό θα συνεχίσει να πετάει, να πλέει και να λειτουργεί οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο.»

Η κίνηση μπορεί να θεωρηθεί ως μήνυμα προς την Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει για εκφοβισμό και επεκτατισμό στην περιοχή, συμπεριφορά που αντιβαίνει στο όραμα των ΗΠΑ για «ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό».

Οι αμερικανικές Ενόπλες Δυνάμεις χρησιμοποίούν παρόμοια ρητορική για επιχειρήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας, υπερπτήσεις βομβαρδισμών και άλλες δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες κατά καιρούς έρχονται σε αντίφαση με τα κινεζικά συμφέροντα.

Το αμερικανικό Ναυτικό είχε στείλει δύο πολεμικά πλοία – το αντιτορπιλικό USS Curtis Wilbur και καταδρομικό USS Antietam – μέσω των στενών και τον Οκτωβρίου. Μια παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και τον Ιούλιο, όταν τα αντιτορπιλικά USS Mustin και USS Benfold πραγματοποίησαν διελεύσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε αμερικανικούς στρατιωτικούς ελιγμούς κοντά στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μια αποσχισμένη επαρχία που κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην Κίνα, είτε οικειοθελώς είτε… με άλλο τρόπο.

Έχουν υπάρξει κι ορισμένες χειρονομίες καλής θέλησης, όπως η πρόσφατη επίσκεψη του αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan στο Χονγκ Κονγκ, αλλά οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου παραμένουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δύο ηγέτες πάντως στο περιθώριο της συνόδου των G20 που θα διεξαχθεί στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, αναμένεται να συζητήσουν διάφορα θέματα, από το εμπόριο μέχρι τις εντάσεις στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.