Η Μόσχα είναι ανοιχτή στην επέκταση της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας με την Αθήνα και είναι έτοιμη να συζητήσει νέα έργα, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ.
Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα εξοπλισμένη με στρατιωτικά συστήματα που κατασκευάζει η Ρωσία και τα παρέδωσε η Μόσχα στην Αθήνα πριν από περισσότερα από 15 χρόνια.
«Επί του παρόντος, η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό μέσω της συντήρησης των ρωσικών οπλικών συστημάτων που έχει ήδη η Ελλάδα.
Δεν υπάρχει κανένα παράπονο για τον εξοπλισμό μας από την ελληνική πλευρά αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι καλός και υψηλής ποιότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά
«Εμείς είμαστε ανοιχτοί στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα αυτό και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέα έργα», επεσήμανε ο Ρώσος πρέσβης.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επιβάλλει «ορισμένους περιορισμούς στην ανάπτυξη της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας της με τη Ρωσία», σημείωσε ο πρεσβευτής.
Ωστόσο, ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Αθήνας για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία δεν σταματά», τόνισε ο διπλωμάτης.
«Ως εκ τούτου, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα. Μια ειδική μικτή επιτροπή για τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία συνεδριάζει τακτικά με την τελευταία συνεδρία να έχει συγκληθεί το καλοκαίρι του 2017»
Η ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα είναι ρωσική και η συντήρησή της για να παραμείνει “ανοιχτή” είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα μετά από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην Ρωσία.
Τα ρωσικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα:
Πυροβολαρχίες S-300PMU-1.
Πάνω από τριάντα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, και αυτά παραγωγής της Almaz-Antey.
21 συστήματα OSA-AKM. Τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά σοβιετικής προέλευσης ανήκαν στο στρατό της Ανατολικής Γερμανίας, και, όταν διαλύθηκε η χώρα, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.