Αεροσκάφος-ιπτάμενο ραντάρ και ηλεκτρονικής επιτήρησης EMB-145H της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε σε αποστολή στοχοποίησης του τουρκικού στολίσκου που συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros το οποίο πραγματοποιεί παράνομες σεισμικές έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, δυτικά της Κύπρου κα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Κρήτης.
To «Barbaros» συνοδεύουν τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία (δύο φρεγάτες κλάσης «G» και δύο πυραυλάκατοι) και δύο υποβρύχια.
Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 115 ΠΜ στη Σούδα και μετά το πέρας της αποστολής επέστρεψε στην έδρα του στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα.
Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ το αεροσκάφος συνεργάστηκε με τα ελληνικά πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια που πλέουν στην περιοχή και κατέγραψε τις συχνότητες εκπομπής συστημάτων μάχης και έγκαιρης προειδοποίησης των τουρκικών πλοίων.
Μετά την καταγραφή τους τα συγκεκριμένα στοιχεία διαβιβάστηκαν στα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και τα οπλικά συστήματα που προορίζεται να προσβάλουν τον τουρκικό στόλο αν αυτό απαιτηθεί.
https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1069917621422829570
Το Erieye EMB-145 AEW&C είναι ένα αεροσκάφος το οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει μια πληθώρα αποστολών που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό φάσμα. Τυπικά περιγράφεται ως μια εναέρια πλατφόρμα Διοίκησης και Ελέγχου (Command & Control – C2) με δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων.
Στην πραγματικότητα οι δυνατότητες του είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
Πιο συγκεκριμένα οι ασποστολές που μπορεί να αναλάβει είναι:
Δημιουργία διευκρινισμένης εικόνας αέρος και επιφανείας.
Ανταλλαγή πληροφοριών (μέσω DATA LINK & VOICE) με Μονάδες Αεράμυνας και ΠΝ.
Έλεγχος Α/Φ αεράμυνας και υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων.
Υποστήριξη των διαδικασιών ελέγχου εκπομπών (Emission Control – EMCON) των επιγείων Radars καθώς και των Μονάδων επιφανείας.
Συλλογή και καταγραφή ηλεκτρονικών πληροφοριών (ESΜ – ELINT).
Παροχή αεροναυτιλιακής βοήθειας.
Υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Το ραντάρ Erieye είναι ένα παλμικό σύστημα ντόπλερ που βασίζεται στην τεχνολογία ενεργού διάταξης φάσης και λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων S (3,1-3,3 GHz).
Η σταθερή κεραία που χρησιμοποιεί κατευθύνει τη δέσμη σάρωσης ηλεκτρονικά, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα συστήματα που φέρουν περιστρεφόμενες κεραίες.
Συνολικά, η κεραία μήκους 8 μέτρων φέρει 192 μονάδες πομπού/δέκτη στερεάς κατάστασης, που παρέχουν πολύ χαμηλά επίπεδα πλάγιου λωβού (sidelοbe). Το εύρος της δέσμης είναι 0,7 μοίρες στο αζιμούθιο και 7 μοίρες στο κατακόρυφο επίπεδο.
Οι επιδόσεις του Εrieye είναι πολύ κοντά σε αυτές του αεροσκάφους Ε-3 AWACS, καθώς η διάμετρος της κεραίας του τελευταίου έχει ακριβώς την ίδια διάσταση με το μήκος της σουηδικής κατασκευής.
Η ολική κάλυψη του Εrieye φτάνει τις 300 μοίρες, πράγμα που αντιστοιχεί σε δύο ημισφαίρια των 150 μοιρών από κάθε πλευρά της κεραίας. Οι τυφλοί τομείς των 30 μοιρών από κάθε πλευρά, εντοπίζονται στο εμπρός και πίσω τμήμα της κεραίας, λόγω των σχεδιαστικών περιορισμών του συστήματος.
Αυτοί όμως καλύπτονται από το ίδιο το προφίλ της πτήσης του αεροσκάφους.
Το Εrieye μπορεί να παρακολουθεί στόχους που ελίσσονται μέχρι και με 7 G, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα συμβατικά ραντάρ όπως αυτό του Ε-2C, που πάνω από τα 3G η παρακολούθηση είναι πολύ δύσκολη καθώς “σπάει” συνεχώς ο εγκλωβισμός.
Η ενσωματωμένη πολλαπλή επαναληπτικότητα του ραντάρ αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της σχεδίασης, καθώς σε περίπτωση βλάβης κάποιας μονάδας πομπού/δέκτη, από τις 192 που υπάρχουν, το σύστημα λειτουργεί χωρίς πρόβλημα.
Η υποβάθμιση των επιδόσεων του ραντάρ συμβαίνει μόνο στην περίπτωση όπου θα παρουσιαστεί βλάβη σε περισσότερες από 4 μονάδες.
Το Εrieye είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει στόχους σε απόσταση 15-450 χλμ. όταν πρόκειται για στόχους αέρος και σε 30-320 χλμ. για σκάφη επιφανείας.
Το μέγιστο ύψος κάλυψης ξεπερνά τα 20 χλμ. ή τα 65.000 πόδια.
Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι ίδια είτε ο στόχος πετά στα 150 πόδια είτε στα 25.000 πόδια.
Οι υπεύθυνοι της Εricssοn υποστηρίζουν ότι το ραντάρ Erieye μπορεί να εντοπίζει στόχους πολύ μικρού μεγέθους, όπως οι πύραυλοι κρουζ που πετούν σε ελάχιστο ύψος πάνω από το έδαφος ή άλλους πυραύλους που στην κυριολεξία πετούν προς τους στόχους επιφανείας λίγα μόλις μέτρα πάνω από τη θάλασσα.