«Ο μανιακός του Ανγκάρσκ», όπως έχει επονομαστεί, σκότωνε γυναίκες τη νύκτα με τσεκούρι ή με σφυρί, ο Ρώσος αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για 78 φόνους συνολικά και έγινε έτσι ο χειρότερος κατά συρροή δολοφόνος της πρόσφατης ιστορίας της Ρωσίας.
Ο Μιχαήλ Ποπκόφ, 54 ετών, είχε ήδη καταδικασθεί το 2015 σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο 22 γυναικών. Δικαστήριο του Ιρκούτσκ στη Σιβηρία τον έκρινε ένοχο για άλλους 56 φόνους από το 1992 έως το 2007 και τον καταδίκασε σε μια δεύτερη ποινή ισοβίων.
Ο Μιχαήλ Ποπκόφ, ο οποίος διέπραξε τα περισσότερα εγκλήματά του στην πόλη Ανγκάρσκ, σκότωσε 77 γυναίκες και έναν μόνο άνδρα, έναν άλλον αστυνομικό. Στην αρχή προσκαλούσε τα θύματά του, μερικά από τα οποία βίαζε, να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητό του τη νύχτα, χρησιμοποιώντας μερικές φορές το αστυνομικό όχημά του πέραν των ωρών υπηρεσίας του.
Σκότωνε τα θύματά του –πόρνες ως επί το πλείστον, αλλά όχι αποκλειστικά, όλες ηλικίας από 16 έως 40 ετών– με τσεκούρι ή σφυρί, όπως είχε ο ίδιος αφηγηθεί τον Δεκέμβριο 2017 στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza.
Περιέγραφε τον εαυτό του σαν έναν «καθαριστή» που καθάριζε την πόλη από τις πόρνες της. Εγκατέλειπε τα θύματά του μέσα στα δάση, σε νεκροταφεία ή στην άκρη δρόμων. Μόνο δύο γυναίκες είχαν καταφέρει να επιζήσουν των επιθέσεών του, βαριά τραυματισμένες.
Ο Μιχαήλ Ποπκόφ είχε «παθολογική ανάγκη να σκοτώνει ανθρώπους», εξηγεί η εισαγγελία του Ιρκούτσκ σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Ο πρώην αστυνομικός εμφανίσθηκε στο δικαστήριο με τη φόρμα της φυλακής και κατεβασμένο το κεφάλι, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση. Θα σταλεί σε μια φυλακή στην οποία κρατούνται οι ισοβίτες, επονομάζεται «Μαύρο Δελφίνι» και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν.
Κάλυπτε τα ίχνη του
Ο Ποπκόφ είχε καταδικαστεί για πρώτη φορά το 2015 για τον φόνο και τον βιασμό 22 γυναικών. Στη συνέχεια ομολόγησε άλλους 59 φόνους, όμως η αστυνομία δεν μπόρεσε να αποδείξει τη διάπραξη τριών εξ αυτών. Κρίθηκε επίσης ένοχος για τον βιασμό δέκα εκ των θυμάτων του.
Ως αστυνομικός, ο Μιχαήλ Ποπκόφ είχε μέχρι τώρα συμμετάσχει στις έρευνες για ορισμένα από τα εγκλήματά του για να αποφύγει τις υποψίες, είπαν συνάδελφοί του στον ρωσικό Τύπο.
Οι ερευνητές υποψιάζονταν ωστόσο πως κάποιος αστυνομικός ευθυνόταν για τα εγκλήματα αυτά που είχαν προκαλέσει φρίκη στην περιοχή, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κάλυπτε επιμελώς τα ίχνη του έπειτα από κάθε φόνο.
Συνελήφθη τελικά το 2012 στο Βλαδιβοστόκ (ρωσική Άπω Αν ατολή), καθώς εντοπίσθηκε έπειτα από μια έρευνα σε μεγάλη κλίμακα, η οποία περιλάμβανε αναλύσεις DNA κατοίκων το αυτοκίνητο των οποίων ανταποκρινόταν στα ίχνη ελαστικών που είχαν βρεθεί στους τόπους των εγκλημάτων.
Από τους άλλους Ρώσους κατά συρροή δολοφόνους, ο Αντρέι Τσικατίλο εκτελέσθηκε το 1994 για τον φόνο 53 εφήβων και παιδιών κατά τη σοβιετική εποχή. Το 2007, ένας άλλος κατά συρροή δολοφόνος, ο Αλεξάντρ Πιτσούσκιν, είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο 48 ανθρώπων στη Μόσχα.