Aπό χθες τις περίφημες τροπολογίες που περιλαμβάνονται στην συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας στα Σκόπια υιοθέτησε το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων και κατέθεσε στη Βουλή τα τελικά κείμενα που σημαίνει ότι μόλις περάσουν από εκεί και κυρωθούν τότε η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει και στην ελληνική Βουλή.
Όλοι αναρωτιούνται εάν τελικώς υπάρχουν οι 151 βουλευτές για να κυρωθεί η Συμφωνία.
Οι εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων συγκλίνουν ότι η επίμαχη Συμφωνία θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή στο τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Παράλληλα συμφωνούν ότι με τα σημερινά δεδομένα οι θετικές ψήφοι που ενδέχεται να λάβει κινούνται στην διακεκαυμένη ζώνη των 149 εως 153 βουλευτών με την πλάστιγγα να γέρνει επικίνδυνα προς την μειοψηφική τάση.
Δηλαδή είναι πολύ πιθανό να μην φτάσουν τον απαιτούμενο αριθμό, όμως μέχρι τότε έχει να ασκηθεί πολύ πίεση και κανείς δεν ξέρει τελικά ποιοι θα υποκύψουν. Κάπως έτσι άλλωστε έγινε και στα Σκόπια
Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της FYROM Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και έντονο προβληματισμό στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό ανατρέποντας την βεβαιότητα του Μεγάρου Μαξίμου περί σίγουρης πλειοψηφίας για την κύρωση της Συμφωνίας ακόμα και χωρίς τον Πάνο Καμμένο.
Είναι ενδεικτικό ότι ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης που εως πρόσφατα προσμετρούταν στους 152 έθετε ως μοναδικό όρο για την θετική του ψήφο να μην συνδυαστεί η Συμφωνία με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ανέφερε μετά τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού πως «Δεν είναι δεδομένη η ψήφος μου για τη συμφωνία. Αν πίστευα ότι είπε ο Ζάεφ μια κουβέντα και τέλειωσε, δε θα έλεγα αυτά που λέω τώρα. Υπάρχει περίπτωση να καταστήσουν δύσκολη τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα ζητήματα αυτά μπορεί να καταστούν επικίνδυνα».
Βέβαια, πηγές από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι το περιεχόμενο των τροπολογιών για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας θα δράσουν καθησυχαστικά καθώς αντικαθίσταται το άρθρο 49 που σήμερα αναφέρει ότι «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».
Σε κάθε περίπτωση οι υπολογισμοί του κυβερνητικού επιτελείου βγάζουν 149 σίγουρα «ναι» και 4 με ερωτηματικό.
Στους σίγουρους υπολογίζουν τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα παραταχθούν συντεταγμένα και χωρίς «αντάρτικα», τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ελενα Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη και την ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα.
Στην λίστα με ερωτηματικό βρίσκονται οι βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς καθώς οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός πιθανότατα θα καταψηφίσουν. Επίσης στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Υπο αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι η στάση του Ποταμιού θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μιας και το Μέγαρο Μαξίμου δεν προσδοκά να βρει άλλα «μαξιλαράκια» από την δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών. Συγκεκριμένα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης πιθανότατα θα καταψηφίσει, το ίδιο και οι Στάθης Παναγούλης, Αριστείδης Φωκάς και Νίκος Νικολόπουλος. Επίσης, θα καταψηφίσουν οι πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης καθώς αποχώρησαν από το κόμμα υποστηρίζοντας ότι ο Πάνος Καμμένος επέτρεψε την υπογραφή της συμφωνίας ενώ οι βουλευτές που απομένουν στην λίστα των ανεξάρτητων προέρχονται από το κόμμα της Χρυσής Αυγής.