Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό και έτσι η Αθήνα θα αποκτήσει ένα επικίνδυνο τόπο συγκέντρωσης πιθανών εξτρεμιστικών ισλαμιστικών στοιχείων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η εργολαβία που απομένει για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στην έκταση των 17 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για την ανέγερση του τζαμιού.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών το απόγευμα της Τετάρτης, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης και ο Δημήτρης Κούτρας που πρόσφατα απέκτησε το 20% της εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Κόκκαλη.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την ανέγερση του ισλαμικού τεμένους.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί με δύο χρόνια καθυστέρηση, δεδομένου πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την παράδοσή του τον Απρίλιο του 2017.

Το χρονοδιάγραμμα εκτροχιάστηκε, καθώς καθυστέρησε η ανάθεση συμπληρωματικής εργολαβίας, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το έργο προβλέπει την κατεδάφιση παραπηγμάτων, την κατασκευή χώρων αναψυχής, πρασίνου αλλά και έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης.

Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε πριν από ένα περίπου μήνα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατασκευαστών, τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Για να λειτουργήσει το τέμενος ωστόσο, θα πρέπει να διαμορφωθεί ο εσωτερικός χώρος, δηλαδή να τοποθετηθούν χαλιά, να κατασκευαστεί το Μιχράμπ, το ιερό του τεμένους που δείχνει στη Μέκκα, και να διακοσμηθούν οι τοίχοι με στίχους από το Κοράνι.

Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης η σύσταση του Οργανισμού Λειτουργίας του τεμένους, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος τους επόμενους μήνες.

Το πιο κρίσιμο ζήτημα από όλα αφορά δίχως αμφιβολία στην επιλογή ιμάμη. Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση τονίζουν πως η επιλογή ιμάμη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στους μουσουλμάνους της Αθήνας. Εξίσου κρίσιμο είναι ο ιμάμης να είναι Έλληνας πολίτης και να μην έχει σχέση με τη Θράκη.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει διάλογο με τις μουσουλμανικές κοινότητες για το θέμα αυτό. Ο ιμάμης, ο οποίος θα αμείβεται από το Δημόσιο, θα διοριστεί από τον υπουργό Παιδείας, μετά από εισήγηση του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του τεμένους, το οποίο θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ήδη συσταθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Σε αυτό μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, δύο εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, ένας δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω και δύο εκπρόσωποι των μουσουλμάνων που νόμιμα διαβιούν στην Αττική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την υπόθεση του τεμένους, εκκρεμούν τρεις προσφυγές στο ΣτΕ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ισλαμικό τέμενος με κρατική χρηματοδότηση.