Το Abrams είναι το κύριο αμερικανικό άρμα μάχης εδώ και τριάντα χρόνια. Είναι ένα τρίτης γενιάς άρμα που διαδέχθηκε το Μ60 Patton στις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες του Στρατού των ΗΠΑ.

Το όνομά του προέρχεται από τον Creighton Abrams, πρώην επικεφαλής Στρατού του προσωπικού και διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο του Βιετνάμ από το 1968 έως το 1972.

Με βάρος περίπου 68 τόνων (σχεδόν 62 μετρικούς τόνους ), είναι ένα από τα βαρύτερα άρματα μάχης στην υπηρεσία.

Το M1 Abrams εισήλθε στην υπηρεσία των ΗΠΑ το 1980, αντικαθιστώντας το M60. Οι τρεις βασικές εκδόσεις του M1 Abrams που έχουν αναπτυχθεί είναι η Μ1, M1A1, και M1A2, ενσωματώνοντας βελτιωμένους εξοπλισμούς, για την προστασία, και τα ηλεκτρονικά του συστήματα.

Το εκσυγχρονισμένο T-90MS διαφέρει απο την προηγούμενη εκδοσή του στον πιο ισχυρό κινητήρα, το ενισχυμένο μετωπικό τόξο, το οποίο εκτός από την παραδοσιακή θωράκιση περιλαμβάνει και σύστημα ηλεκτρομαγνητικής προστασίας.

Στο άρμα μάχης έχει επίσης τοποθετηθεί νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) και έχει βελτιωθεί στο σύστημα ανάρτησης και κίνησης.

To άρμα διαθέτει αισθητήρες έγκαιρης προειδοποίησης απειλών και αντίμετρα για την 360 μοιρών προστασία του άρματος. Το σύστημα βασίζεται σε δύο τύπους ανιχνευτών, οι οποίοι προσφέρουν προστασία 270 μοιρών (πλευρές και πίσω μέρος του πύργου), εκτοξεύοντας στιγμιαία πολυφασματικά καπνογόνα, ενώ το μπροστινό 90 μοιρών τόξο θωράκισης διαθέτει ήλεκτρο-οπτικα κατευθυνόμενα αντίμετρα.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που συνεισφέρει στην προστασία του πληρώματος είναι ο διαχωρισμός των πυρομαχικών από το διαμέρισμα μάχης. Τμήμα από το πυρομαχικά είναι αποθηκευμένα σε ειδικό διαμέρισμα ξεχωριστό από τον πύργο με μία θυρίδα έκρηξης. Τα πυρομαχικά τοποθετούνται από τα πληρώματα στους γεμιστήρες, από όπου και γίνεται η αυτόματη γέμιση του πυροβόλου.

Το οπτικό σύστημα Kalina διαθέτει τρεις νέες ήλεκτρο-οπτικές συσκευές – το σκοπευτικό του πυροβολητή έχει παρατήρηση με σταθεροποίηση δύο αξόνων, βελτιωμένα οπτικά κανάλια συμπεριλαμβανομένου ενός διπλής επιλογής (ημέρας/νύχτας) και κανάλι θερμικής παρατήρησης -σκόπευσης, ένα αποστασιόμετρο LASER (LRF) και ακόμη ένα κανάλι LASER υποστηρίζουν την καθοδήγηση ενός πυραύλου.

Το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα είναι συνδεδεμένο με ένα σύστημα καταγραφής-προβολής διαδικασίας, το οποίο εκτελεί αυτόματη ανίχνευση στόχου βελτιώνοντας την προσβολή κινούμενων στόχων.

Η θέση του αρχηγού είναι εξοπλισμένη με ένα νέο ανεξάρτητο πανοραμικό περισκόπιο το οποίο διαθέτει παρατήρηση με σταθεροποίηση δύο αξόνων και ενσωματώνει κανάλια ημέρας/νύχτας, θερμικής παρατήρησης και LRF.

Το πανοραμικό περισκόπιο προσφέρει επίσης πρόσκτηση στόχου και έλεγχο για το νέο, τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού τοποθετημένο στην οροφή του πύργου.

Μία βοηθητική διόπτρα τοποθετημένη παράλληλα με το πυροβόλο και το προαιρετικό σύστημα προβολής περιφερειακής παρακολούθησης καλύπτουν την 360 μοιρών περίμετρο του άρματος.

Η μονάδα του οπτικού συστήματος σύγκλησης πεδίου μάχης ενισχύει περαιτέρω την ευστοχία του πυροβόλου των 125 χλστ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!