H CIA αποχαρακτήρισε έγγραφα που αφορούν τα Βαλκάνια από το 1949 και αποκαλύπτεται ο αμερικανικός φόβος για “στρατιωτική εισβολή” της Ελλάδας στην “νότια Αλβανία” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εννοώντας προφανώς προστασία της Β.Ηπείρου από τις αλβανικές θηριωδίες.
Στα έγγραφα παρουσιάζεται, μάλιστα, η εντονότατη ανησυχία του Αμερικανού πρεσβευτή Cannon αλλά και του Τίτο, για μια ενδεχόμενη “στρατιωτική επέμβαση” της Ελλάδας στη “νότια Αλβανία”.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ειδοποίησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα “ότι η Ελλάδα ακόμη έχει στα σχέδια της στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία”!
“Να γίνει ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά στις ελληνικές αρχές ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε επέμβαση στην Αλβανία”.
“Η CIA πιστεύει πως ο ελληνικός Στρατός μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων”!
“Σκοπός των ελληνικών δυνάμεων ήταν η εξολόθρευση των αλβανικών απειλών”
Σ΄ όλα τα αμερικανικά τηλεγραφήματα τα Σκόπια αναφέρονται με το όνομα “Μακεδονία”.
Ολα τα τηλεγραφήματα τους κάνουν λόγο για ανησυχίες που είχαν οι Αμερικανοί αλλά και ο Τίτο για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Ελλάδας στην νότια Αλβανία!
Οι Αμερικανοί ήταν κάθετα αντίθετοι σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως και ο Τίτο, που υποψιαζόταν πιθανή ελληνική εμπλοκή και σε μία σειρά γεγονότων εντός Γιουγκοσλαβίας χωρίς να διευκρινίζεται ή να παρουσιάζεται κάποιο γεγονός.
Από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα προκύπτει ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ελλάδα να εγκαταλείψει οποιαδήποτε αξίωση είχε στη νότια Αλβανία με αντάλλαγμα Αλβανία, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία να συμφωνήσουν στη διατήρηση των συνόρων στην περιοχή.
Τώρα γίνεται αντιληπτό πως το σχέδιο της “Μεγάλης Αλβανίας” προϋπήρχε εδώ και χρόνια και παίρνει “σάρκα και οστά”.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το pronews.gr, από την 1η Ιανουαρίου 2019, η Αλβανία και το Κόσοβο ξεκίνησαν να κάνουν πράξη την Μεγάλη Αλβανία με την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων ενώ ενώθηκαν οι αστυνομίες των δύο χωρών υπό μία αρχή, σφραγίζοντας την αλλαγή των συνόρων, διά των όπλων, που κατάφεραν οι Αλβανοί το 1999!
Ταυτόχρονα η Αλβανία (!) έχει καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση από την Ελλάδα και η οικονομία της τρέχει. Το σχέδιο για “Μεγάλη Αλβανία” απαιτεί και οικονομικούς αλλά και ανθρώπινους πόρους
Η Αλβανία έχει πλέον πιστοληπτική αξιολόγηση δύο βαθμίδες υψηλότερη της ελληνικής, ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και σημαντικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με τη Moody’s, η Αλβανία διανύει φάση οικονομικής ανάπτυξης η οποία υποστηρίζεται από την υγιή ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η οικονομία της Αλβανίας, η οποία κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες χώρες – βασίζεται πρωτίστως στις υπηρεσίες και δευτερευόντως στη γεωργία και στην βιομηχανία.
Πρόκειται για μια χώρα πλούσια(!) σε φυσικούς πόρους με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στα Βαλκάνια.
Μάλιστα, με στόχο την ενθάρρυνση των γεννήσεων η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταβάλλεται χρηματικό επίδομα σε κάθε παιδί που γεννιέται ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των οικογενειών.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αμερικάνικος οίκος Moody’s αξιολόγησε με B1 την πιστοληπτική ικανότητα της Αλβανίας προβλέποντας ανάπτυξη της τάξεως του 4% για την αλβανική οικονομία μέσα στο 2019. Η αξιολόγηση της γειτονικής χώρας είναι 2 βαθμίδες υψηλότερη της Ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης!
Την πρώτη ημέρα του 2019 η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας δήλωσε πως θα καταβάλλεται χρηματικό ποσό ως δώρο γα κάθε παιδί που γεννιέται σε νοσοκομείο της χώρας.
Μοναδική προϋπόθεση είναι οι γονείς του να δηλώσουν τη γέννησή του στα νοσοκομεία. Στόχος του μέτρου που ανήγγειλε η Ογκέρτα Μαανστιρλίου είναι η ενθάρρυνση των νέων ζευγαριών της χώρας να αποκτήσουν απογόνους.
Το επίδομα ύψους 40 χιλιάδων λέκε, περίπου 330 ευρω, για κάθε παιδί- θα καταβάλλεται σε όλες τις οικογένειες ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.
Στις γυναίκες που θα γεννούν δίδυμα θα καταβάλλονται 80.000 για κάθε παιδί ενώ στις γυναίκες που γεννούν τρίδυμα 120.000 για κάθε παιδί.
Έντι Ράμα: “Τροποποίηση των συνόρων με Σκόπια, Ελλάδα και Μαυροβούνιο”
Το άνοιγμα των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο μόλις ξεκίνησε, σημείωσε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο διάγγελμά του στο έθνος για το νέο έτος.
Στα σχέδια για το μέλλον, ανακοίνωσε ένα παρόμοιο σενάριο με την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα.
«Πιστεύω ότι τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας την άνοιξη θα βρίσκονται σύμφωνα με τα κριτήρια της Συμφωνίας Σένγκεν. Σύντομα, αναμένουμε, να τροποποιήσουμε τα σύνορα με την «Μακεδονία», το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα. Με την πρακτική αυτή θα συνεχίσουμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Ράμα στην «Gazeta Observer».
Η δήλωση αυτή του Ράμα έρχεται μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι «τώρα δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας», όπως σημειώνει το σκοπιανό τηλεοπτικό κανάλι ‘Νόβα’ στην ηλεκτρονική ενημέρωσή του.