Απαντήσεις θα κληθεί να δώσει σήμερα το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος για την κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο και καλεί την Βουλή να παρέχει εξουσιοδότηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας προκειμένου να καταρτίσει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ύψους τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στη Νέα Δημοκρατία, επισήμαναν ότι δεν είναι τυχαίο μια κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια και ένας υπουργός υπό παραίτηση να φέρνουν τέτοια σκοτεινή συμφωνία στη Βουλή.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες η ορθότερη νομοθετική πρακτική που εξασφαλίζει την τήρηση κανόνων διαφάνειας θα ήταν να ζητηθεί η έγκριση της Βουλής για την τελική σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ έχουν καταγγείλει στο παρελθόν ότι αποτελούσαν τον βασικό αγωγό διακίνησης μίζας και «μαύρου» χρήματος.
Εκτός αυτού προβληματισμός προκαλείται και από την χρονική συγκυρία που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος επιλέγει να φέρει την τροπολογία στην Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αναβάθμιση των F16 είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αρκετούς να αμφισβητούν την αναγκαιότητα του προγράμματος εν μέσω κρίσης αλλά και της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση λειτούργησε εν κρυπτώ και χωρίς να ενημερώσει τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα για την κατάρτιση της σύμβασης. Για τον λόγο αυτό εγείρονται υποψίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως με την επίμαχη τροπολογία ο κ. Καμμένος επιχειρεί να αποσπάσει εμμέσως την έγκριση της Βουλής για ένα πρόγραμμα που ενδεχομένως στο μέλλον να αποτελέσει αντικείμενο ερευνών.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση «γίνεται αποδεκτή η προσφορά του αποκλειστικού κατασκευαστή των εν λόγω αεροσκαφών (Lockheed MartinCor.) συνολικής ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει συνολικά 12 προγράμματα επ ωφελεία του Υπουργείου Εθνικης Αμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ειδικότερα τα προγράμματα αφορούν μεταξύ άλλων:
– Εγκατάσταση συλλογών αναβάθμισης αεροσκαφών από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)
– Κατασκευή επιπλέον υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών από την ΕΑΒ
– Δυνατότητα εργοστασιακής συντήρησης κινητήρων
– Υποστήριξη ετοιμότητας επιχειρησιακών μονάδων με έργα υποδομών για τις Ενοπλες Δυνάμεις
– Εγκαθίδρυση δυνατότητας εργοστασιακής συντήρησης υγρού αποχρωματισμού και χρώσης αεροσκαφών στην ΕΑΒ κλπ»