Στη σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ανατίναζε ΑΤΜ τραπεζών και διέπραττε ένοπλες ληστείες, προχώρησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας.
Για την συγκεκριμένη υπόθεση, συνελήφθησαν συνολικά έξι (6) ημεδαποί, δυνάμει σχετικών Ενταλμάτων σύλληψης του Β’ Ανακριτή Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, εκ των οποίων πέντε άνδρες, ηλικίας 33, 45, 37, 24 και 35 ετών, καθώς και μία 27χρονη, ενώ διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας δύο ακόμη συνεργών τους.
Η αποδόμηση της ανωτέρω εγκληματικής ομάδας και η σύλληψη των μελών της, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, καθώς και ευρείας κλίμακας συντονισμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (15-01-2019) το πρωί, σε περιοχές κυρίως της Εύβοιας, αλλά και της Αττικής.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί των Α’, Β’ και Δ’ Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, ενώ στην Αττική τις έρευνες συνέδραμαν και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.), της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διάπραξη εκρήξεων από τις οποίες προκλήθηκαν διακεκριμένης μορφής φθορές και εμπρησμοί, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, τετελεσμένες και σε απόπειρα, παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων, εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών, πλαστογραφία πιστοποιητικών και άλλα αδικήματα.
Αναλυτικότερα, μετά από συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, με φυσικές, τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους έρευνας, προέκυψε η εσωτερική διάρθρωση και η μεθοδολογία δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία χρονολογείται ότι συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017, ενώ ηγετικό ρόλο σε αυτή φέρεται να είχε ο 33χρονος. Τα υπόλοιπα μέλη της είχαν είτε επιχειρησιακό, είτε περιφερειακό ρόλο (παρατηρητή – τσιλιαδόρου, κατόπτευση υποψήφιων στόχων κ.λ.π.).
Όπως εξακριβώθηκε, χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια δύο οικήματα, εκ των οποίων ένα σε περιοχή της Εύβοιας και ένα σε περιοχή των νοτίων προαστίων της Αττικής.
Για τη διάπραξη δε των ληστειών και εκρήξεων σε Α.Τ.Μ., αφαιρούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από περιοχές της Αττικής, τα οποία μετά την ολοκλήρωση των εγκληματικών τους ενεργειών, είτε κατέστρεφαν ολοκληρωτικά (προκαλώντας σε αυτά πυρκαγιά), είτε περιέλουζαν το εσωτερικό τους με χλωρίνη, με σκοπό να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβαιναν στην ανατίναξη των Α.Τ.Μ., κυρίως με τη μέθοδο «PLOFKRAAK» (διοχέτευση αερίου).
Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικότερα αναλόγως του υλικού κατασκευής του Α.Τ.Μ., αναπροσάρμοζαν τα σχέδιά τους και τροποποιούσαν τη μέθοδό τους, τοποθετώντας εντός του Α.Τ.Μ., αντί για εύφλεκτο αέριο, εκρηκτική ύλη, την οποία πυροδοτούσαν μέσω βραδύκαυστου φιτιλιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο κατά τις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες, όσο και κατά την τέλεση των εγκληματικών τους πράξεων, τα μέλη της σπείρας, για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς (ghost number), τις οποίες ενάλλασσαν σε πληθώρα διαφορετικών τηλεφωνικών συσκευών, με προφανή σκοπό να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις Διωκτικές Αρχές.
Όσον αφορά δε στις περιπτώσεις διάπραξης ληστειών σε βάρος υπαλλήλων εταιρειών φύλαξης, τα μέλη της σπείρας έθεταν σε παρακολούθηση την πορεία των οχημάτων που διενεργούσαν τις χρηματαποστολές και ενεργούσαν τη στιγμή που ο υπάλληλος («security») θα παραλάμβανε τις ειδικές κασετίνες με τα χρήματα, για να του επιτεθούν και να τις αφαιρέσουν.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, ανά περίπτωση, ενέχονται, το χρονικό διάστημα από 06-03-2017 έως και 08-06-2018, συνολικά στην διάπραξη:
(6) ανατινάξεων Α.Τ.Μ. τραπεζών και αφαίρεσης χρηματικών ποσών από το εσωτερικό τους, στις περιοχές της Ερέτριας (τρεις περιπτώσεις), της Αμαρύνθου, της Νέας Αρτάκης και στα Χάνια Αυλωναρίου Ευβοίας.
(4) ανατινάξεων Α.Τ.Μ. τραπεζών, χωρίς να καταφέρουν να τα διαρρήξουν και να αφαιρέσουν χρήματα από το εσωτερικό τους, στις περιοχές της Ερέτριας και Αμαρύνθου Ευβοίας (δύο περιπτώσεις), καθώς στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, για την εξιχνίαση της οποίας ήταν σημαντική η συμβολή στην διενεργούμενη έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας.
Ληστείας σε βάρος υπαλλήλων εταιρείας χρηματαποστολής, στο Βασιλικό Ευβοίας.
Απόπειρας ληστείας σε βάρος υπαλλήλων εταιρείας χρηματαποστολής, σε περιοχή της Χαλκίδας.
Η συνολική λεία που αποκόμισαν από την παράνομη και εξακολουθητική δράση τους, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις (450.000) ευρώ.
Γίνεται μάλιστα μνεία ότι στις περισσότερες από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, κατά την τέλεση των εγκληματικών τους ενεργειών, οι δράστες έφεραν μαζί τους βαριοπούλα και βαρύ οπλισμό, αποτελούμενο από πολεμικό τυφέκιο, τύπου «Kalashnikov».