Ο πρόεδρος των Κομορών, ο Αζαλί Ασουμανί προκάλεσε οργή στην χώρα του χαρακτηρίζοντας την στυγνή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη “μια εσωτερική υπόθεση” του Βασιλείου που δεν δικαιολογεί την διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε.
“Ένας Σαουδάραβας δολοφονείται σε μια πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Πού είναι το κακό;(..) Αυτό είναι μια εσωτερική υπόθεση”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.
“Κάθε μέρα, εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο, ειδικά στην Παλαιστίνη και κανείς δεν λέει κουβέντα”, επέμεινε, αποδοκιμάζοντας ως “κακόβουλο” το αίσθημα που προκάλεσε παγκοσμίως αυτή η υπόθεση.
Ο Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της Washington Post, και επικριτής του καθεστώτος του Ριάντ δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου από Σαουδάραβες πράκτορες, με την υπόθεση να προκαλεί διεθνή κατακραυγή και διπλωματικές διενέξεις.
Οι δηλώσεις του προέδρου Ασουμανί έγιναν την Πέμπτη, παρουσία του Σαουδάραβα πρέσβη στην πρωτεύουσα Μορονί, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός δρόμου στην νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού, που χρηματοδοτήθηκε από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας .
“Σας ζητώ να μεταφέρεται αυτό (το θέμα) στον (Σαουδάραβα) πρίγκιπα Σαλμάν και να του πείτε να μην ανησυχεί”, πρόσθεσε ο Ασουμανί.
Ο Σαουδάραβας πρέσβης, ο Χαμάντ Μπεν Μουχαμάντ Αλχαζίρι δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.
Εντούτοις, το τμήμα των Κομορών της διεθνούς ένωσης γαλλόφωνων δημοσιογράφων δήλωσε άναυδο από τις δηλώσεις Ασουμανί.
“Οι δημοσιογράφοι των Κομορών ζητούν επισήμως από τον αρχηγό του κράτους να αποσύρει τις δηλώσεις του αυτές, που σόκαραν όχι μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά την κοινή γνώμη” ανέφερε η UPF Κομόρων με ανακοίνωσή της.
“Αναρωτιόμαστε τι μας περιμένει στη χώρα μας, όταν ο πρόεδρος μας δημοσίως καταφρονεί την δολοφονία ενός Σαουδάραβα δημοσιογράφου, που ήταν επικριτικός του καθεστώτος της χώρας του”, προσθέτει η ένωση.
Το 2018 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέταξαν τις Κομόρες στην 49η θέση των 180 χωρών στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου, αλλά οι δημοσιογράφοι της χώρας διαμαρτύρονται ότι εργάζονται κάτω από αυξημένες πιέσεις τα τελευταία χρόνια.
Το Ριάντ αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής στήριξης για τη φτωχή νησιωτική χώρα, που διέκοψε τις σχέσεις της το 2016 με το Ιράν, κύριο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας και το 2017 με το Κατάρ, άλλο περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ.
Πέρσι, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε σύμφωνο με το αρχιπέλαγος Κομορών, με πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων, χορηγώντας 22 εκατομμύρια δολάρια για έργα υδροδότησης και υποδομών.
Παρόλο που η σαουδαραβική δικαιοσύνη απήλαξε από κατηγορίες τον Σαουδάραβο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο διάδοχος του θρόνου θεωρείται από πολλές χώρες ότι βρίσκεται πίσω από την δολοφονία Κασόγκι.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.