Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και ο ΥΕΘΑ Ευαγ. Αποστολάκης παραδέχθηκαν ευθέως στις τοποθετήσεις τους στη Βουλή την Παρασκευή τον κίνδυνο αύξησης της στρατιωτικής επιρροής της Τουρκίας στα Σκόπια. Και επιχειρηματολόγησαν ότι μόνον η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που οφείλεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο.
Αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ Μητσοτάκης σε ένα σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι δεν θα αντιδρούσε στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αν αυτή δεν ήταν το αποτέλεσμα της κακής Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή ότι ο στρατός των Σκοπίων «πρέπει να είναι ένας στρατός που δεν στρέφει τα βέλη του εναντίον μας , ούτε θα κοιτά προς άλλες κατευθύνσεις..»
Ενώ ο άπειρος στις πολιτικο-διπλωματικές διατυπώσεις νέος ΥΕΘΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η συνδρομή μας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που επιχειρούν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας..»
Οι επίσημες αυτές τοποθετήσεις αποδεικνύουν ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας πάσχει από ωχρά κηλίδα, έχει δηλαδή περιορισμένη πολιτική όραση και αδυνατεί να δει τις πραγματικές επιπτώσεις σε βάρος της Ελλάδας από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν είναι ένα διμερές θέμα από το οποίο η Ελλάδα θα αποκομίσει οφέλη αφού θα θέσει «υπό την επιρροή της» τα Σκόπια.
Τα Σκόπια εντάσσονται πλέον σε διεθνή πολυμερή οργανισμό, δηλαδή την Ατλαντική Συμμαχία και υποχρεωτικώς θα ακολουθούν, θα τηρούν και θα εφαρμόζουν αποφάσεις και διαταγές του ΝΑΤΟ, πολλές από τις οποίες , από το 1975 μέχρι και σήμερα στρέφονται εναντίον της Ελλάδας και εξυπηρετούν την επεκτατική την πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας:
Πέντε μήνες μετα την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ το 1975 με απόφαση του Κ.Καραμανλή, το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε την θέση της Τουρκίας ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης για το FIR Αθηνών και ότι η Ελλάδα έχει 6 και όχι 10 νμ εθνικό εναέριο χώρο. Η θέση αυτή έχει κατοχυρωθεί σε επίσημα κείμενα του ΝΑΤΟ.
Ενώ υπάρχει και η ελληνική αποδοχή της κατάστασης αυτής, όπως αποδεικνύεται και από το περιεχόμενο της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0363 /4 Φεβρουαρίου 2019, δεδομένου ότι καμμιά ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν προσέφυγε στους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα.
Στη συγκεκριμένη ελληνική ΝΟΤΑΜ (που παραθέτει το pronews) συμπεριλαμβάνεται η παρατήρηση – παραδοχή ότι.. «η Τουρκία σεβόταν πλήρως το εύρος του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου για 44 χρόνια μέχρι το 1975..»
Πως θα πείσει λοιπόν η κυβέρνηση Τσίπρα τώρα τα Σκόπια ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ να μην ακολουθούν τις συγκεκριμένες Νατοϊκές αποφάσεις και πρακτικές στο Αιγαίο;
Με βάση τις ισχύουσες αποφάσεις των γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ, Λούνς, τη δεκαετία του 1980, Σολάνα τη δεκαετία του 1990 και της διαταγής του SHAPE την δεκαετία του 2000, εξυπηρετώντας πλήρως την επεκτατική πολιτική της Αγκύρας σε βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, απαγορεύεται στα στρατιωτικά αεροσκάφη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να προσεγγίζουν τα 19 νησιά του Αν. Αιγαίου εγγύτερα των 6νμ διότι είναι αποστρατιωτικοποιημένα με βάση την τουρκική θέση.
Λόγω της ανικανότητας και απροθυμίας όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να αποσυρθούν αυτές οι διαταγές των γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ, η Τουρκία… εχει προσθέσει στον κατάλογο και τα νησιά Αη Στρατης, Ψαρά, Οινούσσες Παναγιά Αγαθονήσι Φαρμακονήσι, τα οποία όλα κείνται ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, με αποτέλεσμα το σύνολο των νήσων νησίδων και βραχονησίδων του Αν. Αιγαίου να αμφισβητούνται από την Τουρκία.
Αμφισβητούνται όμως και από το ΝΑΤΟ δεδομένου ότι σε νατοϊκές ασκήσεις Dynamic Mix, Dynamic Action, Distant Thunder κλπ, το ΝΑΤΟ παίρνει τη θέση της Τουρκίας και απαγορεύει σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αν Αιγαίου να πετούν νατοϊκά αεροσκάφη, καθιστώντας έτσι το σύνολο των ελληνικών νήσων αδιευκρίνιστης κυριαρχίας και ιδιοκτησίας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα πιστεύει ακραδάντως ότι η σύμμαχος χώρα των Σκοπίων θα ορθώσει το ανάστημα της και θα αντιταχθεί σ αυτές τις νατοϊκές αποφάσεις και πρακτικές για χάρη «της ευεργέτιδας Αθήνας»;
Με βάση τις ισχύουσες διαταγές των γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ η Τουρκία με το νόμο της 24611 Δεκέμβριου 2001 χώρισε το Αιγαίο στη μέση και το νόμο αυτό , με πλήρη αδράνεια της Αθήνας , τον αποδέχθηκε πλήρως ο ΙΜΟ ( Διεθνής Οργανισμός Αεροναυτιλίας ) και τον ενέταξε στα σχετικά εγχειρίδια του.
Επομένως τα Σκόπια, για τη συμμετοχή τους στον ΙΜΟ, όπως και στον ICAO με τη νέα ονομασία τους είναι υποχρεωμένα να εξακολουθήσουν να αποδέχονται και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις των Οργανισμών αυτών.
Η κυβέρνηση Τσίπρα πιστεύει ότι τα Σκόπια δεν θα τηρήσουν τις αποφάσεις των Οργανισμών επειδή η Αθήνα τους έβαλε στο ΝΑΤΟ;
Ο άπειρος στην αναγνώριση και κατανόηση πολιτικο-διπλωματικών κειμένων ΥΕΘΑ κ. Αποστολάκης ξιφούλκησε στη Βουλή την Παρασκευή με σημαία το άρθρο 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αναφέρεται στην συνεργασία των2 χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και ειδικότερα «στην εκπαίδευση» που θα προσφέρει η Αθήνα στις στρατιωτικές δυνάμεις των Σκοπίων .
Ξεχνώντας επιμελώς ή αγνοώντας ότι τα άρθρα 16 και 17της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρονται μόνον σε ΔΙΜΕΡΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και όχι σε Νατοϊκό.
Ενώ επιπροσθέτως, τα άρθρα αυτά δεν απαγορεύουν στην Τουρκία να εκπαιδεύει και αυτή τις στρατιωτικές δυνάμεις των Σκοπίων, με άλλα λόγια να αλωνίζει η Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εξασθενώντας ή εκμηδενίζοντας την περίφημη «διμερή στρατιωτική συνεργασία» Αθήνας Σκοπίων.
Η κυβέρνηση Τσίπρα «θα απαγορεύσει» στα Σκόπια να εκπαιδεύονται από την Τουρκία και να δέχονται Τούρκους στρατιωτικούς συμβούλους;
Όλα αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν οι 300 της Βουλής ( ανεξαρτήτως αν έχουν υπερψηφίσει ή καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών) είχαν συμφωνήσει να θέσουν ως προϋπόθεση έγκρισης της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ την άρση όλων των διαταγών των γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ, που καθιστούν αδέσποτη και ξένο κράτος την ελληνική κυριαρχία 19 νήσων του Αν Αιγαίου (βλ. pronews.gr).
Οι 300 δεν το έπραξαν . Όπως και δεν το έπραξαν και το 2014 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έβαλε την Αλβανία στο ΝΑΤΟ χωρίς προϋποθέσεις.
Με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή τα Τίρανα αυτοβούλως και ανεξέλεγκτα να κακοποιούν την ελληνική μειονότητα και να εγείρουν εδαφικές αξιώσεις στην Ελλάδα.
Τα Σκόπια επομένως έχουν πολλούς συμβούλους για το μέλλον και αυτοί δεν θα είναι οι Έλληνες πολιτικοί.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.