Ένας εξαθλιωμένος από τις κακουχίες Ιρανός μετανάστης, μαζί με 12 ακόμα συμπατριώτες του, έφτασαν τον Οκτώβρη στην Τουρκία και από εκεί πέρασαν στην Ελλάδα με μία φουσκωτή λέμβο.
Τίποτα αξιοπερίεργο μέχρι εδώ. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι είχαν προηγηθεί, ακολουθώντας την ίδια πανομοιότυπη διαδρομή σε μία προσπάθεια να προσεγγίσουν την Ευρώπη. Οι μεταναστευτικές ροές, άλλωστε, έχουν κοπάσει σε σύγκριση με το 2015, αλλά παραμένουν σημαντικές.
Ο 47χρονος αυτός άνδρας, όμως, δεν θα μπορούσε να διαφέρει περισσότερο από το καραβάνι μεταναστών και προσφύγων. Ενδεικτικό της ιδιαιτερότητάς του είναι το γεγονός ότι στο κατόπι του βρισκόταν όχι μόνο μία, αλλά τρεις μυστικές υπηρεσίες. Σε μία σπάνια κοινή επιχείρηση η βρετανική ΜΙ6, η ισραηλινή Mossad και η αμερικανική CIA ανέλαβαν να διασώσουν τον άνδρα αυτόν από το Ιράν, οδηγώντας τον με ασφάλεια στη Βρετανία. Για να το κάνουν αυτό, τον μεταμφίεσαν σε πρόσφυγα, δημιουργώντας μία κάλυψη 12 ακόμα ανδρών, οι οποίοι στην πραγματικότητα είχαν αναλάβει την προστασία του.
Όλα αυτά γιατί αυτός ο άνδρας είναι γνωστός επιστήμονας, ο οποίος έχει συμμετάσχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κατέχοντας πολύτιμες πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να είχε και ενεργό ρόλο στη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού εμπειρογνώμονα της Τεχεράνης, του Mostafa Ahmadi Roshan. Για το λόγο αυτό, η απουσία του, έγινε αμέσως αντιληπτή από τις αρχές του Ιράν, που έστειλαν μία ειδική μονάδα των αρχών ασφαλείας της χώρας, που προσπάθησε να τον εντοπίσει και να τον φέρει δια της βίας πίσω.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί από τους σημαντικότερους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας έχουν δολοφονηθεί ή έχουν πεθάνει υπό σκοτεινές συνθήκες. Τρεις, μάλιστα, έχουν εκτελεστεί από το καθεστώς της χώρας τους με την κατηγορία της προδοσίας και της συνεργασίας με τους Δυτικούς.
Όταν ο 47χρονος άνδρας έφτασε στη Γαλλία, πάλι δεν κρίθηκε ασφαλές να κινηθεί με αεροπλάνο και έτσι διείσδυσε σε μια ομάδα «μεταναστών που έφτασαν στην Βρετανία με πλοιάριο. Ο τελικός προορισμός του, όμως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και προηγήθηκε η ανάκρισή του από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Αυτή την κατασκοπική ιστορία, η οποία υπερβαίνει σε φαντασία ακόμα και χολιγουντιανές παραγωγές, έφεραν στη δημοσιότητα βρετανικά Μίντια, αποκρύπτοντας φυσικά σημαντικές λεπτομέρειες «για λόγους ασφαλείας».