Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου απαλλάχθηκε για τρίτη φορά από το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με σχετικό βούλευμα που εξέδωσε.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου κατέληξαν, εκ νέου, σε απαλλακτική κρίση για τον Ανδρέα Γεωργίου, παρά την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος ζητούσε παραπομπή σε δίκη για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκειμένου να δικαστεί για την παραπάνω κακουργηματική κατηγορία.

Η κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος είχε απαγγελθεί στον κ. Γεωργίου μετά τις καταγγελίες πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως της Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες, ο πρώην επικεφαλής της Αρχής διόγκωσε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στο καθεστώς των μνημονίων και να λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας.

Από την πλευρά του Ανδρέα Γεωργίου, ωστόσο, έχει επισημανθεί, κατ’ επανάληψη, σε όλα τα στάδια της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, πως η μεθοδολογία προσμέτρησης του ελλείμματος του 2009 έγινε σε τήρηση ευρωπαϊκών όρων και πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το ύψος του ελλείμματος και, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο υπολογισμό, υπέγραψε τρεις δανειακές συμβάσεις.

Μάλιστα, η Eurostat έχει βεβαιώσει εγγράφως ότι έχει εγκρίνει τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2009 και έχει και εκείνη επαναλάβει την πάγια θέση της πως οι ενέργειες Γεωργίου έγιναν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα. Μάλιστα, η σχετική έγγραφη βεβαίωση της Eurostat έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Ωστόσο, η υπόθεση Γεωργίου «καρκινοβατεί» για χρόνια στη Δικαιοσύνη, καθώς, πριν από την έκδοση του νέου, τρίτου απαλλακτικού βουλεύματος, είχε προηγηθεί η έκδοση άλλων δύο όμοιων βουλευμάτων, αλλά και δύο αναιρέσεις αυτών από τον Άρειο Πάγο.

Μάλιστα, η υπόθεση έφτασε ξανά τώρα στο δικαστικό συμβούλιο, καθώς το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, για δεύτερη φορά, είχε κάνει δεκτή αναίρεση κατά της απαλλαγής του Ανδρέα Γεωργίου, την οποία είχε ασκήσει η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε και πάλι στο Εφετείο και στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο κατέληξε εκ νέου σε απαλλακτική κρίση.