ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μην είστε βέβαιοι ότι ο Β.Πούτιν έθεσε θέμα δραχμής για την Ελλάδα... «στο άσχετο»!
prodeals

«Τυφλές» οι µισές κάµερες της Τροχαίας στις λεωφορειολωρίδες – Που λειτουργούν και που όχι

«Τυφλές» οι µισές κάµερες της Τροχαίας στις λεωφορειολωρίδες – Που λειτουργούν και που όχι

«Τυφλές» παραµένουν οι µισές κάµερες της Τροχαίας στις λεωφορειολωρίδες κεντρικών δρόµων της Αθήνας, οι οποίες µετατρέπονται τις ώρες αιχµής σε προσωρινές θέσεις «πάρκινγκ», προκαλώντας προβλήµατα στο συγκοινωνιακό δίκτυο και τεράστια ταλαιπωρία στους επιβάτες λεωφορείων και τρόλεϊ.

Οπως αποκαλύπτουν στοιχεία του «Εθνους», από τις συνολικά 14 κάµερες της Τροχαίας, σε λειτουργία τίθενται κατά µέσο όρο καθηµερινά οι επτά, παρά το γεγονός ότι τόσο τα στελέχη του ΟΑΣΑ όσο και της Τροχαίας έχουν τον εξοπλισµό και την τεχνογνωσία να θέσουν το σύστηµα παρακολούθησης και καταγραφής παραβάσεων µε κάµερες σε πλήρη ανάπτυξη.

«Γραφειοκρατία»

Οπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του ΟΑΣΑ, αυτό που λείπει είναι το προσωπικό. «Στην Αθήνα υπάρχουν συνολικά 43 στύλοι, στους οποίους µπορούν να τοποθετηθούν κάµερες. Το θέµα είναι ότι είναι αδύνατο να λειτουργούµε καθηµερινά για πολλές ώρες όλες τις κάµερες που διαθέτουµε, διότι δεν υπάρχει το προσωπικό να επεξεργαστεί και να διεκπεραιώσει τις κλήσεις. Χρειάζονται εκατοντάδες εργατοώρες για τη γραφειοκρατική διαδικασία της ταυτοποίησης στοιχείων και της υπόλοιπης διαδικασίας. Ετσι, οι κάµερες χρησιµοποιούνται µε φειδώ σε δρόµους µε τεράστια προβλήµατα και µόνο τις ώρες κυκλοφοριακής αιχµής» εξηγεί η ίδια πηγή. Η τελική ευθύνη για τη διαχείριση των καµερών στις λεωφορειολωρίδες είναι της Αστυνοµίας, ενώ η συντήρησή τους -που είναι και το κοστοβόρο κοµµάτιανήκει στις αρµοδιότητες του ΟΑΣΑ.

«Δεν υπάρχει προσωπικό να επεξεργαστεί και να διεκπεραιώσει τις κλήσεις» σηµειώνει ανώτατο στέλεχος του ΟΑΣΑ

Ο οδηγός και µέλος του συνδικάτου εργαζοµένων του ΟΑΣΑ, Φώτης Νικολακόπουλος, εξηγεί στο «Εθνος» ότι «τα οχήµατά µας βρίσκουν διαρκώς εµπόδια, ενώ τις ώρες µε κίνηση αναγκαζόµαστε να πηγαίνουµε σαν σταµατηµένοι. Βλέπουµε καθηµερινά παράνοµα παρκαρισµένα φορτηγά, αυτοκίνητα, µηχανάκια και φυσικά οδηγούς να κινούνται είτε µπροστά µας είτε πίσω µας. Το αποτέλεσµα είναι να δηµιουργούνται καθυστερήσεις για το κοινό. Για παράδειγµα το δροµολόγιο της γραµµής 608 (από του Ζωγράφου στο Γαλάτσι) µπορεί να το κάνεις σε ώρα συµφόρησης ακόµα και 15-20 λεπτά παραπάνω. Αναγκάζεσαι να αλλάξεις λωρίδες ακόµα και δέκα φορές σε ένα µόνο δροµολόγιο. Ο κόσµος που δεν µπορεί να µετακινηθεί µε αυτοκίνητο πληρώνει το κόστος αυτής της κατάστασης».

Κραυγαλέα παραδείγµατα

Οι οδοί Ιπποκράτους, Ακαδηµίας, Πατησίων, Χαριλάου Τρικούπη και οι λεωφόροι Αλεξάνδρας, Βασιλέως Γεωργίου, Κηφισίας, Μεσογείων χαρακτηρίζονται ως τα πιο κραυγαλέα παραδείγµατα δρόµων όπου οι λεωφορειολωρίδες αρκετές ώρες της ηµέρας παύουν να υπάρχουν. «Η έλλειψη προσωπικού έχει δηµιουργήσει κενά στην επιτήρηση. Πολύ σηµαντικό παράδειγµα αποτελούν και οι γερανοί του ΟΑΣΑ. Παλιά όταν ένας οδηγός ανέφερε ότι όχηµα κλείνει τον δρόµο, υπήρχε δυνατότητα να φτάσει άµεσα στο σηµείο γερανός του ΟΑΣΑ, µε συνοδηγό αστυνοµικό της Τροχαίας, και να σηκώσει το αυτοκίνητο.

Σήµερα υπάρχουν µόνο 15 γερανοί για να καλύψουν τις ανάγκες όλης της Αττικής. Καταλαβαίνετε ότι ο γερανός θα αργήσει τόσο πολύ να φτάσει στο σηµείο, που ο οδηγός στο µεταξύ θα έχει βρει κάποια άλλη λύση για να προσπεράσει το εµπόδιο. Συχνά περιµένουν για πολλή ώρα, µε τους επιβάτες να διαµαρτύρονται, έως ότου να γυρίσει ο οδηγός που έχει µπλοκάρει την κυκλοφορία» λέει ο Κώστας Σιορίκης, πρόεδρος του συνδικάτου εργαζοµένων του ΟΑΣΑ. Σε περίπτωση που Τροχαία και ΟΑΣΑ έθεταν το σύστηµα επιτήρησης σε πλήρη λειτουργία, εκτιµάται ότι θα µπορούσαν να βεβαιωθούν καθηµερινά περίπου 1.000 κλήσεις.

Οι συνολικά 43 στύλοι που υποστηρίζουν την τοποθέτηση κάµερας διαθέτουν σύστηµα φλας, που ενεργοποιείται κάθε φορά που ένα όχηµα παραβιάζει τη λωρίδα. Ετσι, λειτουργεί και αποτρεπτικά, καθώς οι οδηγοί βλέπουν τη λάµψη και καταλαβαίνουν ότι ο δρόµος επιτηρείται. Η Τροχαία είναι αυτή που επεξεργάζεται το υλικό και στέλνει στους παραβάτες οδηγούς τις κλήσεις, µαζί µε τη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί και αποδεικνύει τις παραβάσεις. Η έλλειψη επιτήρησης, πάντως, φαίνεται ότι έχει δηµιουργήσει πολλαπλασιασµό των παραβάσεων, µε την Τροχαία να προσπαθεί να αντιµετωπίσει το πρόβληµα µε µπλόκα από κλιµάκια που προχωρούν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Για να καταφέρουν να πιάσουν «επ’ αυτοφώρω» τους οδηγούς, οι αστυνοµικοί επιλέγουν σηµεία στα οποία δεν είναι ορατοί από µεγάλη απόσταση. Οι συχνότερες δικαιολογίες που ακούν, όπως λένε αστυνοµικές πηγές, από τους παραβάτες είναι «βιαζόµουν να πάω στη δουλειά», «τι να κάνω; ∆εν βλέπετε τι γίνεται στις υπόλοιπες λωρίδες;» και «δεν κατάλαβα ότι απαγορεύεται».

Τι ισχύει

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις λεωφορειολωρίδες ισχύει από ∆ευτέρα έως Παρασκευή από τις 6.00 το πρωί µέχρι τις 21.00 και το Σάββατο από τις 6.00 το πρωί µέχρι τις 16.00.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.