Στη Σούδα βρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ και αναφέρθηκε στη σημασία της για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ικανοποίησή του για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» επανέλαβε σήμερα το πρωί για άλλη μία φορά από τη Σούδα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ, ο οποίος τόνισε ότι δημιουργεί ευκαιρίες για σταθερότητα και πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επισημαίνοντας επίσης – και αυτό για πολλοστή φορά – τη στρατηγική σημασία των αεροναυτικών υποδομών της, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το ΝΑΤΟ, παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου.

Αμφότεροι βρέθηκαν σήμερα στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC), που εδρεύει στη Σούδα, και διοικητικώς υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, αλλά επιτελεί σημαντικότατη ΝΑΤΟϊκή εκπαιδευτική αποστολή, για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 20ης επετείου από της επισήμου εντάξεως στη Συμμαχία τριών χωρών του πρώην – τότε – Συμφώνου της Βαρσοβίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, που οργανώθηκαν από τις πρεσβείες των τριών προαναφερθεισών χωρών και πραγματοποιήθηκε εκεί.

Μετά την τελετή πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο ΚΕΝΑΠ, με θέμα “Building Transatlantic Family – 70 years of NATO, 20 years of membership of Poland, the Czech Republic and Hungary».

Στην ημερίδα αυτή ο Πρέσβης των ΗΠΑ ήταν εκ των ομιλητών, και αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό έχει γίνει πολύ καλά κατανοητό από τους στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ. Ο Τζ. Πάιατ, σύμφωνα με το “parakritika.gr”, επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων όχι μόνο με στρατιωτικούς όρους αλλά με την οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή αυτονομία και σταθερότητα και τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, υπογραμμίζοντας ότι όλες αυτές οι παράμετροι είναι σημαντικές για να προστατευτεί και να διατηρηθεί η ασφάλεια. «Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική», πρόσθεσε ο κ. Πάιατ. «Γιατί, συνδέεται γεωγραφικά με τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ευρώπη».

Ο Αμερικανός Πρέσβης επεσήμανε ακόμη την ανάγκη αναζήτησης τρόπων για το «χτίσιμο» μιας κιβωτού σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως «τα καλά νέα είναι ότι κάνουμε πρόοδο». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια, είχε την ευκαιρία να δει από πολύ κοντά πώς η χώρα μας χρησιμοποίησε την έξοδό της από την οικονομική κρίση για να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο με έναν τρόπο που σταθεροποιεί την περιοχή.

Αναφορικά με το θέμα της «Συμφωνίας των Πρεσπών» ο ίδιος σημείωσε: «Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα είναι η πόρτα που άνοιξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χάρη στην οποία είμαστε στη διαδικασία να εντάξουμε στο ΝΑΤΟ τη Βόρεια Μακεδονία ως το 30ό μέλος του», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία ήρθαν κοντά μετά τις Πρέσπες για τη δημιουργία πιο στενών δεσμών». Και πρόσθεσε: «Με κάθε βήμα που κάνουμε για να καλωσορίσουμε τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και ελπίζω μια ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεμελιώνουμε συνθήκες που βελτιώνουν το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και το «χτίσιμο» σταθερότητας… οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε ευκαιρίες για την πρόοδο όλων των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια».

Για τα θέματα του ΝΑΤΟ και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου κυριαρχεί πλέον ο λεγόμενος «ενεργειακός παράγων», ο Πρέσβης των ΗΠΑ επισήμανε ότι «απελευθερώνονται» πλέον σταδιακά οι χώρες που μέχρι σήμερα στηρίζονται 100% στο ρωσικό φυσικό αέριο», κάνοντας ονομαστική αναφορά στην εταιρεία ρωσικών συμφερόντων GAZPROM και στο ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τα ενεργειακά θέματα και το φυσικό αέριο ως «πολιτικό όπλο».

Για τη σημασία των αεροναυτικών διευκολύνσεων που παρέχει ο κόλπος της Σούδας στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, με την 115 Πτέρυγα Μάχης και το Ναύσταθμο Κρήτης και όλες τις άλλες εγκαταστάσεις, ο Τζ. Πάιατ επισήμανε ότι παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδος, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι στενή και διαρκής και την ευγνωμοσύνη του για την ισχυρή υποστήριξη του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και του Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου. «Μπορώ να σας πω ότι όταν μιλώ με τους πολιτικούς ηγέτες στην Ουάσινγκτον και στο Αμερικανικό Κογκρέσο η συνεργασία μας στον κόλπο της Σούδας είναι στην κορυφή της ατζέντας», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ΚΕΝΑΠ και το ρόλο του που καλείται να διαδραματίσει – και διαδραματίζει – σε επίπεδο της Συμμαχίας και όχι μόνο, επισημαίνοντας ότι δεν έχει την προσοχή που του αξίζει και τονίζοντας ότι είναι μοναδικό και το έργο του ζωτικής σημασίας, όπως επίσης και το γεγονός ότι έχει βοηθήσει πολλές χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, καταδεικνύοντας παραλλήλως και τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή.