Μετά τη θύελλα διαμαρτυριών που ξέσπασε αναφορικά με την κατοχή και χρήση βομβών μολότοφ μια προσεκτικότερη ματιά στο νέο ποινικό κώδικα έχει σκορπίσει τρόμο σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική διότι μετατρέπεται σε πλημμέλημα η αρχική δράση των βομβιστών στον χώρο του «αντάρτικου πόλης» και του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και οι σκόπιμοι εμπρησμοί των δασών!
Πρόκειται για διατάξεις στις οποίες δεν υπήρξε εστίαση του ενδιαφέροντος, που επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα της μετατροπής σε πλημμέλημα της ρίψης μολότοφ.
Αλλά από ότι φαίνεται δεν πρόκειται μόνο για τις μολότοφ αλλά και για την κατασκευή εκρηκτικών υλών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ το κερασάκι στην τούρτα έρχεται και με τους εμπρησμούς δασών, όπου μετατρέπονται και αυτοί σε πλημμέλημα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα «όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών», ενώ μέχρι τώρα ίσχυε κάθειρξη μέχρι 20 ετών!
Η διάταξη αυτή έχει σκορπίσει ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ και ιδιαίτερα σε υπηρεσίες που ασχολούνται με ένοπλες οργανώσεις και τις συμμορίες εκβιαστών.
Αφού τυχόν ανεύρεση γιαφκών κατασκευής βομβών ή αν εντοπισθεί κάποιος σε έλεγχο να μεταφέρει εκρηκτικούς μηχανισμούς, δέματα βόμβες κλπ. μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, αν δεν τεκμηριωθεί ότι ανήκει σε κάποια «τρομοκρατική» ή «εγκληματική οργάνωση» ή έχει διαπράξει συγκεκριμένες επιθέσεις.
Όπως αναφέρουν μάλιστα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ «σε σοβαρή υπόθεση ανακάλυψης οπλοστασίων το 2010 σε Καλλιθέα, Καρέα, που φαίνεται να ανήκαν σε 5-6 γνωστούς αντιεξουσιαστές (σσ: δεν αποδείχθηκε σε ποια οργάνωση συμμετείχαν) θα αντιμετώπιζαν τώρα κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος κι ίσως κάποιοι συνέχιζαν την δράση τους».
Ακόμη εντυπωσιάζει ότι σε πλημμέλημα μετατράπηκε και ο εμπρησμός από πρόθεση σε δάση!
Κάτι που δημιουργεί τεράστιους κινδύνους ο δασικός πλούτος της χώρας να αφεθεί βορά στα συμφέροντα των καταπατητών ή και άλλων εμπρηστών.
Όπως επισημαίνει ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης
“στις ισχύουσες σήμερα διατάξεις ο εμπρησμός σε δάση και πιο συγκεκριμένα το βασικό έγκλημα, (άρθρο 265, παρ. 1), είναι κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή από 15.000,00 ευρώ έως 150.000 ευρώ”.
Τώρα με τον νέο Ποινικό Κώδικα το βασικό έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση μετατρέπεται σε πλημμέλημα και προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή. Αντίστοιχες μειώσεις ποινών υπάρχουν και στις περιπτώσεις που η φωτιά λάβει μεγάλες διαστάσεις ή αν υπάρξουν θύματα.