Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι επέδωσε γραπτή επιστολή διαμαρτυρίας (διάβημα) εκ μέρους του υπυοργείου Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης Δρ. Ριάντ Μάλκι στον Έλληνα ομόλογό του Γεώργιο Κατρούγκαλο διαμαρτυρόμενος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον East Med η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στη θαλάσσια περιοχή της Α.Μεσογείου.
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών εντός των ορίων της Παλαιστίνης ουσιαστικά υπονομεύει τις προσπάθειες ειρήνευσης και σταθερότητας στην περιοχή.
Πιο ειδικά ο υπουργός Δρ. Ριάντ Μάλκι στην επιστολή του αναφέρει πως:
«Το έργο στοχεύει στη μεταφορά φυσικού αερίου από τα θαλάσσια αποθέματα της Ανατολικής λεκάνης (Λεβάντε) της Μεσογείου (Κύπρου και Ισραήλ) στην Ελλάδα και την Ιταλία όπως και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Παρά την κατανόηση ότι το έργο αυτό έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα σας, η τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών μέσω των θαλασσίων ορίων μιας τρίτης χώρας που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, θα υπονομεύσει τις ήδη αμυδρές προοπτικές ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας».
Ο υπουργός εξήγησε ότι «τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ είναι αμφισβητούμενα σε μεγάλο βαθμό στη βόρεια και νότια πλευρά των ισχυριζόμενων θαλάσσιων ζωνών του.
Παρότι το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), δεσμεύεται ωστόσο από τις συνήθεις διατάξεις της Σύμβασης, ανεξάρτητα αν αποφασίσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις αυτές στις σχέσεις του με τις γειτονικές χώρες ή όχι. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι εάν το Ισραήλ σκοπεύει να παραβιάσει τις εν λόγω διατάξεις, τα λοιπά κράτη έχουν καθήκον να μην αναγνωρίσουν μια τέτοια κατάσταση η οποία πηγάζει από παράνομη πράξη ούτε και να παράσχουν βοήθεια ή να συνδράμουν σε τέτοιες πράξεις”.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρέσβης Τουμπάσι επανέλαβε την προτροπή του υπουργού Δρ. Ριάντ Μάλκι ώστε οι ληφθείς ρυθμίσεις σχετικά με τον αγωγό East Med να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις της UNCLOS.
Σε περίπτωση δε που πρόκειται να διέλθει ο αγωγός από τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες που ανήκουν είτε στο Κράτος της Παλαιστίνης είτε στη Δημοκρατία του Λιβάνου, τότε θα είναι παράνομος, εκτός εάν έχει δοθεί η συγκατάθεση των ενδιαφερομένων μερών, σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Κλείνοντας την επιστολή του ο υπουργός Δρ. Ριάντ Μάλκι «κάλεσε τα κράτη που συμμετέχουν να σεβαστούν τα Διεθνή Θαλάσσια όρια και τις διεθνείς συμβάσεις κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα να συμπεριληφθούν όλα τα εμπλεκόμενα κράτη».
Διαμαρτυρία και για τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργο στην Α. Ιερουσαλήμ
Ο πρέσβης Μαρουαν Τουμπάσι σημείωσε πως κανένα οικονομικό όφελος ή άλλη υπόσχεση δεν μπορεί να αντισταθμίσει την συνεργασία με το Ισραήλ το οποίο παραβιάζει τα κυριαρχικά όρια μιας γειτονικής χώρας, το διεθνές δίκαιο και συμβάσεις.
Αναφέρθηκε δε στο σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με τις δυο ελληνικές εταιρείες ΣΤΑΣΥ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στην κατασκευή γραμμής τραμ που θα συνδέει την κατεχόμενη, όπως λέει, Ανατολική Ιερουσαλήμ με τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς καταδεικνύοντας τους κινδύνους κυρώσεων που διατρέχουν οι ίδιες οι εταιρείες καθώς και τον τραυματισμό που θα επιφέρει μια τέτοια συνεργασία στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Παλαιστίνης κάνοντας έκκληση στο Ελληνικό κοινοβούλιο και το Υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβουν άμεσα στο ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια συμμετοχής των δυο εταιριών.
Τέλος, ο πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική κυβέρνηση η οποία σέβεται και έχει στηρίξει με τη θετική της ψήφο το Κράτος της Παλαιστίνης ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του λαού μας, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις εκ μέρους του Ισραήλ, τα επεκτατικά σχέδια εποικισμού, καθώς και την βία που ασκεί στον Παλαιστινιακό λαό.
Επανέλαβε δε την δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού Τσίπρα στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής Ε.Ε. – Συνδέσμου Αραβικών Κρατών όπου εξέφρασε την πάγια στήριξή του ίδιου στη λύση των δυο κρατών και την ζωτική σημασία που έχει η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.
Ο πρέσβης Τουμπάσι τελείωσε την δήλωσή του υπενθυμίζοντας το ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο 2015 και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους τονίζοντας την ζωτική σημασία που έχει η απόφαση αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, για την διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».
Να σημειωθεί πως σε ανάλογη διαμαρτυρία έχει προχωρήσει και ο Λίβανος μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Γκεμπράν Μπαζίλ ο οποίος σε επιστολή του προς τον Γ.Κατρούγκαλο.
προειδοποιεί ότι ο Λίβανος δεν θα δεχθεί παραβίαση των δικαιωμάτων και της κυριαρχίας του στην περιοχή σε περίπτωση που αυτά θιγούν από πιθανή κατασκευή του αγωγού εφόσον επιλεγεί όδευση που περνά από λιβανέζικα ύδατα.