Τη στιγμή που ελληνικά F-16 πραγματοποιούσαν χαμηλές διελεύσεις στα Τίρανα για τον εορτασμό της ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, το καθεστώς του Ε.Ράμα που δολοφόνησε τον ήρωα Κ.Κατσίφα, προχωρούσε σε ακόμη μια σοβαρή πρόκληση καθώς δέσμευσε τις περιουσίες των Ελλήνων στην Χειμάρρα!
Η συγκεκριμένη απόφαση του Ε.Ράμα για τους Έλληνες της Χειμάρρας δημοσιεύθηκε μάλιστα και σε ΦΕΚ!
Από την πλευρά της, η ελληνική πρεσβεία διαμηνύει πως δεν έχει λάβει ακόμα την επίσημη μετάφραση του κειμένου της απόφασης, ενώ η ομογένεια που βρίσκεται σε αναβρασμό κάνει λόγο για αρπαγή του συνόλου της περιουσίας τους ή κατ΄ελάχιστον των 2/3 αυτής.
Υπενθυμίζεται ότι η υπουργική απόφαση 708 είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ, ωστόσο όπως φάνηκε οι παρεμβάσεις αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν τον Έντι Ράμα από το να τη δημοσιεύσει σε ΦΕΚ.
Πρόκειται για σαφώς επιθετική κίνηση κατά της ελληνικής μεινότητας, οι σχέσεις με την οποία διαταράχθηκαν περαιτέρω με το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στις 28 Οκτωβρίου 2018.
Την συγκεκριμένη εξέλιξη σχολίασε και ο Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται για την τετραμερή σύνοδο.. O A.Tσίπρας απηύθυνε προειδοποίηση για βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Πιο αναλυτικά, ο Α.Τσίπρας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς συζητήθηκε η νέα δυναμική που αποκτά συνολικά η περιοχή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως είπε, «και για την ανάγκη η “Βόρεια Μακεδονία” να αποκτήσει την ευρωπαϊκή προοπτική».
«Άλλωστε πιστεύω ότι αυτά τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, το μεγάλο βήμα αυτής καθαυτής της Συμφωνίας και αυτά που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση της “Βόρειας Μακεδονίας”, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία».
«Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία», σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν».
«Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη».
«Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί.
Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα».
Σημείωσε ότι όμως «πως δεν είμαστε δογματικοί καθώς βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».