Αντιδράσεις αλλά και απορίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας έχει προκαλέσει η απόφαση της ιαπωνικής κυβένρησης να στείλει ένα σώμα των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων στην Αίγυπτο.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη την αποστολή σώματος των ενόπλων δυνάμεων (SDF) στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει σε πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η αμφισβητούμενη νέα νομοθεσία ασφάλειας το 2016.
Η ιαπωνική δύναμη θα αποσταλεί στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο και θα είναι επιφορτισμένη με τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και άλλων καθηκόντων σύνδεσης μεταξύ ισραηλινών και αιγυπτιακών δυνάμεων, ανέφερε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας MFO. Η συμφωνία MFO ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ διευκολύνει τη συνέργασία ανάμεσα στους στρατούς των δύο χωρών και ισχύει από το 1979.
Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει κρίνει ότι η σημερινή κατάσταση όπου τα στρατεύματά της θα λειτουργούν στη χερσόνησο του Σινά είναι “εν γένει ήρεμη”, αν και τα μέλη της SDF θα είναι εξοπλισμένα με πιστόλια και τυφέκια, σύμφωνα με το αίτημα της MFO.
Η κυβέρνηση πιστεύει επίσης ότι η σημερινή κατάσταση στην Αίγυπτο δεν παραβιάζει τις πέντε νομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ύπαρξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων κομμάτων.
Νομικοί εμπειρογνώμονες και συνταγματικοί μελετητές πιστεύουν ότι οι νέοι νόμοι για την ασφάλεια, που επιτρέπουν στην Ιαπωνία να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό σε αποστολές διατήρησης της ειρήνης εφόσον ζητηθούν από διεθνείς οργανισμούς δεν είναι συμβατές με το προφίλ της Ιαπωνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η εν λόγω απόφαση έχει να κάνει και με τον αγωγό που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Αίγυπτο.