Η Βόρεια Κορέα ζήτησε σήμερα να αποσυρθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από τις συνομιλίες για τα πυρηνικά μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία.
“Φοβάμαι ότι αν ο κ. Πομπέο συνεχίσει να μετέχει στις συνομιλίες, η ατμόσφαιρα θα είναι κακή και θα κολλήσουν και πάλι”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αμερικανικών υποθέσεων στους κόλπους του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών Κβον Γιονγκ Γκουν, σύμφωνα με το KCNA.
“Κατά συνέπεια, στην περίπτωση μιας πιθανής επανάληψης του διαλόγου με τις ΗΠΑ, ελπίζω ο ομόλογός μας στον διάλογο να μην είναι ο κ. Πομπέο, αλλά (…) ένα πρόσωπο που θα είναι πιο προσεκτικό και ώριμο για να επικοινωνήσει μαζί μας”.
Οι δηλώσεις αυτές δίδονται στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά τη μετάδοση από το KCNA ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμή ενός νέου “κατευθυνόμενου τακτικού όπλου” και ενώ συσσωρεύονται οι αμφιβολίες όσον αφορά τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της Πιονγκγιάνγκ.
Η Βόρεια Κορέα δηλώνει για δεύτερη φορά ότι προχώρησε σε δοκιμή όπλου από την έναρξη το 2018 των διαπραγματεύσεών της με τις ΗΠΑ για τα προγράμματά της βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικού εξοπλισμού.
Η τωρινή δοκιμή γίνεται μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο στο Ανόι.
O Κβον σημείωσε σχετικά ότι η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε καλό κλίμα, μολονότι επέκρινε σφόδρα τον Πομπέο για “κατασκευασμένες” ιστορίες στο πλαίσιο ενός “διαφημιστικού τρικ”, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος σημείωσε εξάλλου ότι ο Πομπέο έκανε “ανεύθυνα σχόλια, που προσέβαλαν την αξιοπρέπεια του ανώτατου ηγέτη μας”, προφανώς όταν συμφώνησε στον χαρακτηρισμό του Κιμ ως “τυράννου” σε ακρόαση στο αμερικανικό Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το αίτημα της Πιονγκγιάνγκ για αντικατάσταση του Πομπέο.
Ο Κβον Γιονγκ Γκουν προειδοποίησε εξάλλου ότι αν οι ΗΠΑ δεν απαλλαγούν τελείως από τη θεμελιώδη αιτία που ώθησε την Βόρεια Κορέα να αποκτήσει ατομικό όπλο, “κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάσταση στο μέλλον για τη χερσόνησο”.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι χαρούμενος που οι σχέσεις μεταξύ του Κιμ και του Τραμπ παραμένουν “σε καλό κλίμα όπως πάντα” παρά το διπλωματικό αδιέξοδο όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.