Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι Αρχές στην Βόρειο Ιρλανδία για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚί, στη διάρκεια επεισοδίου μεταξύ αστυνομίας και ενόπλων στο Λόντοντερι.

Η αστυνομία θεωρεί ότι πίσω από το ένοπλο επεισόδιο και τον θάνατο της δημοσιογράφου βρίσκεται ο νέος IRA. Για τον λόγο αυτό το περιστατικό αντιμετωπίζεται από τις Αρχές ως τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η 29χρονη δημοσιογράφος έπεσε νεκρή από αδέσποτη σφαίρα, όταν οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά της αστυνομίας που διενεργούσε έρευνα για τον εντοπισμό όπλων στην περιοχή.


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξανόμενη ένταση στην Βόρειο Ιρλανδία με σποραδικά περιστατικά βίας, τα οποία στην πλειονότητά τους σημειώνονται στο Λόντοντερι.

Οι Αρχές δείχνουν ως υπεύθυνο της έντασης τον Νέο IRA, μια οργάνωση που απορρίπτει τη Συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» του 1998, με την οποία ο IRA επέλεξε την πολιτική λύση από τον ένοπλο εθνικιστικό αγώνα, γεγονός που έβαλε τέλος στις Ταραχές, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 3.700 ανθρώπους.

Στον Νέο IRA αποδίδεται επίσης μια βομβιστική ενέργεια σε αυτοκίνητο που σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, χωρίς θύματα ή τραυματισμούς.

Σποραδικά ξεσπάσματα βίας μετά τη Συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» έχουν σημειωθεί κατά καιρούς, αλλά η αυξανόμενη ένταση του τελευταίου διαστήματος προβληματίζει τις Αρχές, που θεωρούν ότι θα υπάρξει και συνέχεια και για τον λόγο αυτόν λαμβάνουν μέτρα.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές επιχειρούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα ξανά;» και κάποιοι συνδέουν την ένταση που σοβεί με τις εξελίξεις για το Brexit.

Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι είναι κοντόφθαλμο να μην συνδέσει κανείς τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ενδεχόμενο «σκληρό σύνορο» στην Ιρλανδία εξαιτίας του Brexit. Είναι λογικό ότι η συζήτηση για το Brexit και η πτυχή που αφορά την Ιρλανδία και το μέλλον της να έχει αναθερμάνει τα πάθη στην περιοχή, σημειώνουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επισημαίνουν δε, ότι οι βρετανοί Συντηρητικοί δεν αντιλαμβάνονται ως όφειλαν τι ακριβώς συμβαίνει στην Β. Ιρλανδία και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η πολιτική που ακολουθείται και καταλήγουν ότι πολλοί θεωρούν δεδομένη την ειρήνη που επετεύχθη μετά τη Συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής».