Αθήνα και Λευκωσία προετοιμάζονται για τον τρόπο αντιμετώπισης της οποιασδήποτε τουρκικής κίνησης αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων όποτε αυτή και αν εκφρασθεί.
Ο συναγερμός ήδη σήμανε καθώς, καθόλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η Αγκυρα “κουρέλιασε” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με αποκορύφωμα την διπλή κίνηση της Αγκυρας αμφισβήτησης της ελληνικής περιοχής ΄Ερευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο. H Toυρκία διεκδίκησε για λογαριασμό της την αρμοδιότητα SAR ακόμη και μέχρι την Σκύρο.
Στην Αθήνα εκτιμούν, ότι η αποστολή που είχε κάνει το «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός Πασά», «δίδυμο» ερευνητικό πλοίο του «Ορουτς Ρέις», τον περασμένο Οκτώβριο, σε ένα πολύ πιο περιορισμένο εύρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελούσε δοκιμή των αντανακλαστικών της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι τότε το «Μπαρμπαρός» έκανε σεισμικές έρευνες σε ένα μικρό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (600 τετραγωνικά χιλιόμετρα), ενώ διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος αυτών στα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ.
Στην Αθήνα ήδη διεξάγονται συσκέψεις σε πολλαπλά επίπεδα, προκειμένου να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για ένα τέτοιο σενάριο.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά, έπλεε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, που εξέπεμπε σήμα για τις παράνομες έρευνες του «Μπαρμπαρός», το οποίο συνοδευόταν από τουρκικά πολεμικά που, πάντως, παρακολουθούσαν από απόσταση.
Όλα τα “μάτια και αυτιά” των υπευθύνων έχουν πέσει στον σχεδιασμό αποτροπής τουρκικών τετελεσμένων γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οπως αναφέραμε και χτες, η Άγκυρα σχεδιάζει αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Ορουτς Ρέις» σε μια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Καρπάθου και νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Η συγκεκριμένη έκταση αποτελεί, ακριβώς, το πλέον κρίσιμο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς η ανατολική απόληξή της, ενώνεται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεδομένου ότι η Άγκυρα έχει πολύ διαφορετική άποψη για τα όρια της δικής της ΑΟΖ (η οποία συναντά την αιγυπτιακή) και την υφιστάμενη κατάσταση στο συγκεκριμένο τεταρτημόριο της Ανατολικής Μεσογείου, η αποστολή ενός ερευνητικού πλοίου σε αυτή την περιοχή, αποτελεί το επόμενο βήμα για την περαιτέρω διεθνοποίηση των τουρκικών θέσεων. Εν ολίγοις, την αποτύπωση των τουρκικών δικαιωμάτων από τον 28ο (νότια Ρόδου) έως και τον 32ο μεσημβρινό (στα ανοιχτά της Πάφου).
Όλες αυτές οι πληροφορίες που καταφθάνουν στην Αθήνα από διάφορους διαύλους επιβεβαιώνουν κάτι πολύ ευρύτερο από μια ακόμα τουρκική επίδειξη ναυτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει η “Καθημερινή”.
Οι Τούρκοι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν την παραλυσία που εκτιμούν ότι επιφέρει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα η προεκλογική περίοδος και να εδραιώσουν τις θέσεις τους στο ενεργειακό παιχνίδι που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.
Η επόμενη κυβέρνηση στην Αθήνα, είτε οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν τον Ιούνιο, είτε τον Οκτώβριο, θα έχει να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά πιεστική πραγματικότητα, καθώς είναι σαφές ότι πέρα από τις ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον για την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα, μέσω πολύ σοβαρών και στοχευμένων επενδύσεων που έχει κάνει σε αυτό τον τομέα, έχει «προικίσει» την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) όχι μόνο με ερευνητικά πλοία, αλλά και με δύο πλωτά γεωτρύπανα, τα οποία αναμένεται, όπως ουσιαστικά ήδη προαναγγέλθηκε και στον ΟΗΕ, να δραστηριοποιηθούν τους επόμενους μήνες ακόμα και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τα πλέον επίφοβα για τουρκική δραστηριοποίηση, οικόπεδα, είναι τα 1, 4, 5 και 7 τα οποία δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί, ενώ ανησυχία υπάρχει και το τεμάχιο 3, στα νότια της Καρπασίας, όπου η Τουρκία έχει ήδη μια φορά επέμβει και έχει ακυρώσει τη δοκιμαστική γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI/KOGAS (Ιταλία/Νότια Κορέα).
Η αποτύπωση των τουρκικών διεκδικήσεων έχει διπλή αιτιολόγηση.
Η πρώτη, βεβαίως, αφορά τις διεκδικήσεις της Άγκυρας, όπως αυτές ξεδιπλώνονται από τη δεκαετία του ’90.
Η δεύτερη, ωστόσο, αφορά την αίσθηση ότι Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ, αποτελούν άξονα περικύκλωσης, που υποστηρίζεται ενεργά από τις ΗΠΑ, προκειμένου η εξόρυξη των υδρογονανθράκων της περιοχής να μην περιλάβει την Τουρκία.
Η συγκεκριμένη αντίληψη είναι και εκείνη που λειτουργεί ως αιτιολογία σκλήρυνσης της τουρκικής στάσης και στο Κυπριακό. Η Άγκυρα δεν αντιμετωπίζει την ενέργεια ως καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά ως έναν ακόμη παράγοντα υπονόμευσης των συμφερόντων της.
Επιπλέον, η τουρκική επαναφορά των ζητημάτων που αφορούν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αναδεικνύει τη νευρικότητα της Άγκυρας, πρώτον, για την αμερικανική de facto υποστήριξη της Αθήνας με την αποστολή πολεμικών πλοίων στα Δωδεκάνησα.
Και, δεύτερον, για τις κινήσεις που αναμένεται να κάνει η Αθήνα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε σχέση με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, τουλάχιστον στο δυτικό μέρος της ηπειρωτικής χώρας (Ιόνιο και δυτικά των Κυθήρων).
Την τουρκική νευρικότητα επιτείνει η διαφαινόμενη επικράτηση στη Λιβύη, ενός καθεστώτος αρνητικού, αν όχι εχθρικού, έναντι της Άγκυρας. Σε περίπτωση οριοθέτησης ΑΟΖ προς τα νότια, το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, αφορά την ακτή της Λιβύης, η οποία αντίκειται της Πελοποννήσου και του μεγαλύτερου μέρους της Κρήτης.
Νέα τουρκική πρόκληση: Η Τουρκία διεκδίκησε παράνομα την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης μέχρι και την …Σκύρο
Η ΄Αγκυρα την Μεγάλη Παρασκευή προχώρησε σε μια διπλή κίνηση αμφισβήτησης της ελληνικής περιοχής ΄Ερευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο, διεκδικώντας μάλιστα για λογαριασμό της την αρμοδιότητα SAR ακόμη και μέχρι την Σκύρο.
Η Ελλάδα είχε αναγγείλει με την NAVTEX 78/19 την διεξαγωγή ασκήσεων ΄Ερευνας και Διάσωσης μέχρι τις 10 Μαΐου σε δυο μεγάλες περιοχές.
Η μια μεταξύ της Λέσβου και της Χίου και η δεύτερη μεταξύ Λέσβου, Ψαρών, Σκύρου και Αη Στράτη.
Η Τουρκία δυο ημέρες αργότερα, την Μεγάλη Παρασκευή, με δική της NAVTEX 0528/19 δηλωνει ότι η ελληνική Αναγγελία εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό καθώς για τις συγκεκραμένες περιοχές αρμόδιος για την έκδοση NAVTEX είναι ο Σταθμός της Σμύρνης και χαρακτηρίζει την ελληνική Αναγγελία άκυρη.
Συγχρόνως όμως λίγη ωρα αργότερα οι τουρκικές Αρχές και ο Σταθμός της Σμύρνης εκδίδουν νέα NAVTEX 0529/19 με την οποία αναγγέλλουν την διεξαγωγή ασκήσεων ΄Ερευνας και Διάσωσης για τις 2, 3, 8, 9 Μαΐου σε περιοχές οι οποίες επικαλύπτουν τις περιοχές που είχαν δεσμεύσει οι Ελληνικές Αρχές για την διεξαγωγή της Άσκησης SAR.
Με την κίνηση αυτή η Τουρκία επιδιώκει να καταγράψει την πάγια διεκδίκηση της για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου και εγκλωβισμό των Ελληνικών νησιών εντός περιοχών τουρκικής αρμοδιότητας καθώς επιχειρείται η μετατόπιση στον 25ο Μεσημβρινό που διασχίζει το Κέντρο του Αιγαίου, του ορίου της τουρκικής περιοχής ευθύνης και άσκησης αρμοδιοτήτων όπως η ΄Ερευνα και Διάσωση και η έκδοση NAVTEX ακομη και για διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών.