Νέο υποβρύχιο που θα μεταφέρει τις πυρηνοκίνητες τορπίλες Poseidon/Status-6 καθέλκυσε η Ρωσία. Η τορπίλη «Status-6» θα φέρει ωφέλιμο φορτίο θερμοπυρηνικής βόμβας πολλών μεγατόνων και αποτελεί την βασικότερη απειλή για τις ΗΠΑ
Οι πυρηνοκίνητες τορπίλες Poseidon/Status-6 είναι ικανές να καταστρέψουν τις εχθρικές ακτές δημιουργώντας κύμα τσουνάμι έως 500 μέτρα (1.600 πόδια) που μπορεί να αφήσει πίσω ραδιενεργά ισότοπα.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το υποβρύχιο «Status-6» θα αποτελέσει μέγιστη απειλή για την αμερικανική ασφάλεια καθώς οι ΗΠΑ το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών τους και του πληθυσμού τους το έχουν στην ανατολική και στην δυτική ακτή.
Εάν καταστραφούν τα αστικά συγκροτήματα που βρίσκονται εκεί, ένας μελλοντικός θερμοπυρηνικός πόλεμος εναντίον των άλλων δύο υπερδυνάμεων Ρωσίας (κυρίως) και Κίνας θα έχει λήξει με ολοκληρωτική καταστροφή των ΗΠΑ.
Το μεγάλο μήκος των ακτών των ΗΠΑ και το ότι είναι μια ναυτική δύναμη ώθησε την Ρωσία ήδη από τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης να δώσει βάση στην ναυπήγηση μεγάλου και ισχυρού υποβρυχιακού στόλου με ανμτικειμενικό σκοπό την παράκτια καταστροφή του αμερικανικού κράτους.
Αντίθετα οι ΗΠΑ υιοθέτησαν το δόγμα της δημιουργίας της ισχυρότερης ναυτικής δύναμης στον πλανήτη, ακριβώς λόγω των μεγάλων ακτών τους και για να μπορούν να προβάλουν την ισχύ τους σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και να μεταφέρουν την δύναμή τους στις ακτές των αντιπάλων τους.
Οι Ρώσοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο «αθόρυβο» των υποβρυχίων τους για να μην γίνονται αντιληπτά από τους Αμερικανούς.
Για λόγους συγκρίσεων, η βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα ήταν 16 κιλοτόνων. Μια βόμβα ενός μεγατόνου (megaton) είναι το ισοδύναμο των 1.000 κιλοτόνων.
Το υποβρύχιο «Status-6» έχει σχεδιαστεί για να επιτεθεί σε εχθρικές παράκτιες πόλεις, λιμάνια, ναυπηγεία και ναυτικές βάσεις. Μόλις φτάσει στον προορισμό του, εκρήγνυται η βόμβα, προκαλώντας τεράστια ζημιά μέσω θερμότητας. Μια βόμβα των 100 μεγατόνων θα δημιουργούσε τεχνητά τσουνάμι, που θα φέρει καταστροφή σε όλα τα παράλια.
Το ρωσικό ναυπηγείο Sevmash καθέλκυσε το ειδικών αποστολών πυρηνοκίνητο υποβρύχιο RFS K-329 Belgorod (Project 09852, πρώην Project 949A Antey, NATO: Oscar II).
Την τελετή την παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο είναι ένα από τα τέσσερα συνολικά που θα εξοπλιστούν με την νέα διηπειρωτική πυρηνοκίνητη τορπίλη Poseidon/Status-6.
Το υποβρύχιο τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του 2019 θα πραγματοποιήσει δοκιμές στον πυρηνικό του αντιδραστήρα, θα ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις υποσυστημάτων και θα πραγματοποιηθούν οι δοκιμές εν όρμω.
Οι θαλάσσιες δοκιμές του υποβρυχίου RFS K-329 Belgorod (Project 09852) θα πραγματοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν το 2020 οπότε και θα παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό.
Το υποβρύχιο RFS K-329 Belgorod έχει μήκος 184 μέτρα, (πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος υποβρύχιο στον κόσμο που έχει ποτέ ναυπηγηθεί), διάμετρο 18,2 μέτρα, εκτόπισμα σε κατάδυση 24.000 τόνους, αυτονομία τέσσερις μήνες, πλήρωμα 110 άτομα, ταχύτητα σε κατάδυση 32 κόμβους και μέγιστο βάθος κατάδυσης 500-520 μέτρα.
Η ρωσική τορπίλη Poseidon/Status-6 έχει μήκος 24 μέτρα διάμετρο 2-2,2 μέτρα, εμβέλεια 10.000 χλμ μπορεί να καταδυθεί στα 1.000 μέτρα και να αναπτύξει ταχύτητα 185-200 χλμ/ώρα ενώ ο αισθητήρας της είναι ιδιαίτερα εξελιγμένος και μπορεί να αποφύγει συσκευές ακουστικής παρακολούθησης. Θα εξοπλιστεί το 2020 με τις πυρηνικές κεφαλές cobalt-59 και cobalt-60 ισχύος 2 Μεγατόνων.
Το υποβρύχιο RFS K-329 Belgorod θα φέρει μέχρι και έξι τορπίλες Poseidon/Status-6 οι οποίες θα εκτοξεύονται από τους 3+3 τορπιλοσωλήνες που βρίσκονται στις δύο πλευρές της πλώρης του υποβρυχίου εκτός από τον τυπικό οπλισμό που το υποβρύχιο θα φέρει δηλ. 28 τορπίλες που θα εκτοξεύονται από τους δύο τορπιλοσωλήνες των 650 χλστ και τέσσερις τορπιλοσωλήνες των 533 χλστ.
Εκτός από το υποβρύχιο RFS K-329 Belgorod με την τορπίλη Poseidon/Status-6 θα εξοπλιστούν το υποβρύχιο Khabarovsk (Project 09851), καθώς και δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια Project 949A κλάσης Antey (ΝΑΤΟ: Oscar II) τα οποία θα πρέπει να υποστούν μετασκευή όπως συνέβη και με το υποβρύχιο RFS K-329 Belgorod της ιδίας κλάσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ναυπήγηση του υποβρυχίου RFS K-329 Belgorod (Project 09852, NATO: Oscar II) ) ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου του 1992 μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και ακολούθως σταμάτησε το 1997 για οικονομικούς λόγους. Η ναυπήγηση του υποβρυχίου ξανάρχισε στις 20 Δεκεμβρίου του 2012 και σήμερα μετά από 6 χρόνια εργασιών καθελκύστηκε.