Το Ιράν ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφασή του να διακόψει να αναστείλει προσωρινά και εν μέρει τις δεσμεύσεις του που απορρέουν από τη συνθήκη για τα πυρηνικά.

Το Ιράν αποφάσισε να σταματήσει να συμμορφώνεται με κάποιους από τους όρους της συνθήκης για τα πυρηνικά και λίγο καιρό, ένα χρόνο ακριβώς μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Από την πλευρά τους η Γαλλία, η Γερμανία και των Ηνωμένο Βασίλειο με κοινή τους δήλωση επανέλαβαν την πίστη τους και την πλήρη συμμόρφωσή τους με τη συνθήκη.

Παράλληλα, τα τρία κράτη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση της Τεχεράνης και την κάλεσαν να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της απέναντι στα συμφωνηθέντα.

Παράλληλα, υπογράμμισαν πως δεσμεύονται να ενδυναμώσουν τις προσπάθειες ώστε να διασφαλιστούν οι νόμιμες εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, μέσω και της INSTEX, του ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις αμοιβαίες συναλλαγές με το Ιράν, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα τρία ευρωπαϊκά κράτη κάλεσαν ακόμη τα μέρη εκτός της πυρηνικής συμφωνίας να μην δημιουργήσουν εμπόδια στα μέλη της συμφωνίας ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.