Με δύο σκληρές διαδοχικές ανακοινώσεις τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ εγκαλούν με προσβλητικό τρόπο την Αθήνα για παραβιάσεις όλων των Συνθηκών και κατάχρηση τους σε βάρος της Τουρκίας και στο ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας έτσι μια ακόμα διπλωματικό- στρατιωτική κατά μέτωπο επίθεση σε βάρος της Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ Τσαβούσογλου, σε μόνιμη, σχεδόν καθημερινή βάση, (πρόσφατη σχετική ανακοίνωση του προχθές), επιμένει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων που αποστρατιωτικοποιούν τα νησιά του Αν. Αιγαίου, καθ’ όσον η Αθήνα εκτελεί ασκήσεις στα αποστρατιωτικοποιημένα αυτά νησιά.

Φαίνεται όμως ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ο περί αυτόν σύμβουλος του εσκεμμένως παραποιούν τις Συνθήκες, οδηγώντας την άσκηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε γελοιοποίηση. Και τούτο διότι καμιά Συνθήκη δεν αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αν Αιγαίου και δεν απαγορεύει στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά αυτά. (Εκτός πλέον και ο Τούρκος ΥΠΕΞ και οι αρμόδιοι σύμβουλοι του διαβάζουν… τη Συνθήκη της Μαδαγασκάρης και του Δούναβη ποταμού και τις μπερδεύουν με τα νησιά του Αν Αιγαίου:

Συγκεκριμένα:

Το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάνης παρ. 1 και 2 ορίζει ότι

  • Τα νησιά Μυτιλήνη Χίος Σάμος Ικαρία δεν θα χρησιμοποιηθούν για εγκατάσταση ναυτικής βάσης ή ανέγερση οχυρωματικού έργου, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη. Για τα νησιά αυτά ήρθη οριστικώς το καθεστώς ουδετεροποίησης τους που είχε επιβληθεί με τη Σύμβαση Λωζάνης 1923, καθ’ όσον αυτή έχει καταργηθεί και έχει αντικατασταθεί με τη Σύμβαση του Μοντρέ 1936.
  • «Απαγορεύεται στην ελληνική στρατιωτική αεροπορία να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. ΟΜΟΙΩΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ, η Οθωμανική κυβέρνηση ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΎΣΕΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΉ ΑΕΡΟΠΟΡΊΑ ΤΗΣ ΝΑ ΥΠΕΡΙΠΤΑΤΑΙ ΤΩΝ ΕΝ ΛOΓΩ ΝΗΣΩΝ»,

(σσ. δηλαδή αυτών που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λωζάνης και είναι Λήμνος Σαμοθράκη Μυτιλήνη Χίος Σάμος Ικαρία).

Επομένως σύμφωνα με το γράμμα της Συνθήκης της Λωζάνης, η Τουρκία είναι αυτή που την παραβιάζει ασυστόλως με τις χιλιάδες ετησίως υπερπτήσεις των ελληνικών νησιών και παραβιάσεις της κυριαρχίας τους. Και όμως μόνο η Τουρκία- που παρανομεί μονίμως-… καταγγέλλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις Συνθήκες, μολονότι η Ελλάδα τις εφαρμόζει κατά γράμμα.

  • «Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λωζάνης θα περιοριστούν στο συνήθη αριθμό των δια την στρατιωτική υπηρεσία καλουμένων, οι οποίοι μπορούν να ασκούνται επί τόπου, ως και δυνάμεις χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογη προς την εφ’ ολοκλήρου ελληνικού εδάφους υπάρχουσα τοιαύτης»

Επομένως, πουθενά η Συνθήκη της Λωζάνης ΔΕΝ απαγορεύει τις ασκήσεις, εκτός από ναυτικές βάσεις, (σσ. αφήνοντας το περιθώριο κατασκευής και αεροπορικών βάσεων)

  • Η Συνθήκη των Παρισίων

Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης, ούτε κλήθηκε ως παρατηρητής. Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ όταν τον βολεύει, παραποιεί όλα τα νομικά στοιχεία της Συνθήκης, ισχυριζόμενος ότι άλλοτε είναι σε ισχύ η Συνθήκη και άλλοτε δεν την έχει προσυπογράψει, η οποία όμως είναι κατοχυρωμένη κι εγκεκριμένη από τον ΟΗΕ.

  • Σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης (Παράρτημα ΧΙΙΙ- Ορισμοί στην παρ. δ με τίτλο Αποστρατιωτικοποίηση), πουθενά ΔΕΝ απαγορεύει στην Ελλάδα εκτέλεση στρατιωτικών ασκήσεων στα Δωδεκάνησα, στα οποία ασκεί κυριαρχία, παρά μόνον ότι δεν θα τα χρησιμοποιεί για αεροπορικές και ναυτικές βάσεις.

Όλο αυτό το «νομικό οπλοστάσιο», που παρέχουν οι Συνθήκες στην Ελλάδα, εδραιώνει και αποδεικνύει σημείο προς σημείο την μόνιμη παραβίαση των Συνθηκών από την Τουρκία σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών συμφερόντων.

Επομένως η Ελλάδα θα είχε κάθε νόμιμο, νομικό και διπλωματικό συμφέρον, να καταγγέλλει η ίδια την Τουρκία διεθνώς για ωμές παραβιάσεις των Συνθηκών σε βάρος της Ελλάδας και μάλιστα σε καθημερινή βάση πάνω από τα νησιά του Αν. Αιγαίου και όχι μόνον.

Όμως οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεκαετιών και η παρούσα, (που δέχεται την ισχυρότερη πίεση των τελευταίων ετών), ούτε έχουν καταγγείλει ποτέ διεθνώς την Τουρκία για παραβίαση των Συνθηκών, ούτε και αξιοποιούν νομικά και διπλωματικά διεθνώς τις κατάφορες τουρκικές παραβιάσεις και καταπατήσεις των Συνθηκών.

Αντιθέτως, οι ελληνικές κυβερνήσεις δείχνουν να έχουν λυγίσει υπό το βάρος του συνεχούς «βομβαρδισμού» της διεθνούς κοινότητας με τις τουρκικές διεθνείς «καταγγελίες» σε βάρος της Ελλάδας για «παραβίαση των Συνθηκών, μέσω των ΝΟΤΑΜs της τουρκικής ΥΠΑ, που δεν έχει καμιά αρμοδιότητα και νομιμοποίηση να κατονομάζει Συνθήκες και να τις ερμηνεύει.

Έτσι η Αθήνα έχει αυτοβούλως μπει σ’ ένα ατέρμονο γαϊτανάκι γενικόλογων και πολλών λανθασμένων απαντήσεων προς την Τουρκία μέσω ελληνικών ΝΟΤΑΜs, που σχεδόν όλες ακολουθούν μια διατύπωση – καρμπόν, που μαρτυρά αν μη τι άλλο «εκτέλεση αγγαρείας». Το ελληνικό ΥΠΕΞ αντί να σφυροκοπά την Τουρκία σε καθημερινή βάση για παραβίαση των Συνθηκών, (με τις άπειρες ασκήσεις της που καταλαμβάνουν εθνική κυριαρχία και τις μόνιμες υπερπτήσεις ελληνικών νησιών), δείχνει να έχει εκχωρήσει τη διαχείριση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ελληνική ΥΠΑ και τις ΝΟΤΑΜ- καρμπόν. Μια διαδικασία πολύ επικίνδυνη όμως για τα εθνικά θέματα, την οποία εκμεταλλεύεται η Τουρκία.

Απολύτως ενδεικτικά της κατάστασης είναι το περιεχόμενο των ΝΟΤΑΜs που αποκαλύπτει το pronews.

Η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ Α2662/7 Μαΐου 2019, επαναλαμβάνει ότι η Λήμνος είναι αποστρατιωτικοποιημένη και γι’ αυτό απαγορεύονται τόσο οι ασκήσεις όσο και οι εκπαιδευτικές πτήσεις, (σσ. τις οποίες η Τουρκία διενεργεί κατά κόρον παρανόμως).

Με τη ΝΟΤΑΜ Α2163/05 Απριλίου 2019, η Άγκυρα επικαλείται ψευδώς τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων για να κατονομάσει όλα τα νησιά του Αν Αιγαίου (σσ, ακόμα και τον Αη Στράτη, Ψαρά, Θάσο, που δεν περιλαμβάνονται σε καμιά Συνθήκη) ως αποστρατιωτικοποιημένα με απαγόρευση άσκησης ή εκπαιδευτικής πτήσης.

Η ΥΠΑ με μια ΝΟΤΑΜ καρμπόν Α1513/07 Μαΐου 2019 υποκαθιστά το ΥΠΕΞ και κατηγορεί την Τουρκία ότι κάνει ανακοινώσεις με πολιτικά κίνητρα, δίνοντας δηλαδή και διμερή πολιτική διάσταση στο θέμα. Έτσι ένα νομικό θέμα, που είναι υπέρ της Ελλάδας – δηλαδή οι Συνθήκες-η σύγχυση ΥΠΕ- ΥΠΑ το μετατρέπει μόνη της σε επικίνδυνο διμερές πολιτικό θέμα.

Το «εθνικό οπλοστάσιο» που αποτελούν οι Συνθήκες για την Ελλάδα, οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις από το 1980 μέχρι και σήμερα τις έχουν κυριολεκτικώς απεμπολήσει στο ΝΑΤΟ , με αποτέλεσμα η Τουρκία να αλωνίζει και να κατηγορεί ευθέως την Αθήνα και για «καταχρήσεις» αποφάσεων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία από το 1980 με την παράνομη συνδρομή των γ. γραμματέων του ΝΑΤΟ Λουνς και Σολάνα και με την απόφαση του SHAPE 2006 έχει εμπλέξει το ΝΑΤΟ στην ερμηνεία των Συνθηκών υπερ των συμφερόντων της Τουρκίας. Χωρίς ποτέ οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις να έχουν επιμείνει, πιέσει και κατορθώσει να αναιρέσουν όλες αυτές της νατοϊκές διαταγές, που θέλουν τα νησιά του Αν. Αιγαίου αποστρατιωτικοποιημένα, απαγορεύουν την προσέγγιση σε ελληνικά αεροσκάφη, αλλά αφήνουν όλα τα δικαιώματα στην Τουρκία να αλωνίζει καθημερινώς στην ελληνική επικράτεια χωρίς περιορισμούς και επιπτώσεις.

Σε σχετικές πρόσφατες τοποθετήσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας αποδέχονται την ύπαρξη των άκρως επιζήμιων για τα ελληνικά συμφέροντα διαταγών του ΝΑΤΟ και εμμέσως ομολογούν την αδυναμία της κυβέρνηση τους να τις καταργήσει. Ο κ. Κατρούγκαλος περιορίζεται «στις άμεσες και πιεστικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ανώτατο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο» (σσ. άλλα άκαρπες μέχρι τώρα)

Ο κ Αποστολάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την απόσυρση της διαταγής αυτής ως non existent, «που παραμένει αμετάκλητη εθνική θέση». Όμως αυτή η ελληνική απαίτηση σε καμιά περίπτωση δεν ισοδυναμεί με κατάργηση των νατοικών διαταγών. Η Ελλάδα δηλώνει μονομερώς ότι δεν αποδέχεται τη νατοϊκή διαταγή του 2006, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες -κυρίως η Τουρκία- την εφαρμόζει και καταγγέλλει την Ελλάδα κι από πάνω.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η Διαταγή του 2006 εχει ενσωματωθεί από τον διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ ως SOP, (Standard Operation Procedure) δηλαδή ως Μόνιμη Επιχειρησιακή Διαδικασία.

Το pronews δημοσιεύει το έγγραφο του ΑΤΑ που αποδεικνύει ότι η εν ισχύ διαταγή του ΝΑΤΟ 2006 κατακερματίζει την ελληνική κυριαρχία.

Και όμως, η Αθήνα είχε και έχει όπλα να καταργήσει όλες τις νατοϊκές διαταγές για αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αν Αιγαίου.

Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία ήταν η ψήφιση στην Ελληνική Βουλή της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να έχει γίνει με την προϋπόθεση της προηγούμενης κατάργησης των παράνομων. νατοϊκών διαταγών. Ουδείς το έπραξε.

Σε αυστηρά στρατιωτικό επίπεδο, το ΝΑΤΟ ακόμα και σήμερα αποδέχεται ότι η Λήμνος δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένη, δεδομένου ότι στη διαταγή μάχης των Νατοϊκών δυνάμεων (ACE/orbat) περιλαμβάνεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο και το ραντάρ της Λήμνου. Επιπροσθέτως, από το 2001, υπάρχει ελληνική δήλωση (statement), ακόμα εν ισχύ, η οποία αναλύει επακριβώς ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αρμοδιότητες στις Συνθήκες και προβάλει το γεγονός ότι η Τουρκία κάνει γαργάρα τη Σύμβαση του Μοντρέ 1936, απέναντι στην οποία, οι γ. γραμματείς του ΝΑΤΟ κατάπιαν την γλώσσα τους, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Παρά ταύτα η δήλωση αυτή δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από τις ελληνικές κυβερνήσεις (σς ο συντάκτης της ελληνικής δήλωσης επιβραβεύθηκε με… μη προαγωγή στο βαθμό του Πληρεξούσιου υπουργού Α -δηλαδή τον έφαγε η μαρμάγκα του ελληνικού πολιτικού συστήματος) και επιπλέον η Ελλάδα φορτώθηκε το 2006 τη διαταγή SHAPE…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση και οι συναρμόδιο υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας –αν θέλουν να σταματήσουν ή επιβραδύνουν την επιζήμια κατάσταση για τα εθνικά συμφέροντα- οφείλουν να εξετάσουν το πολιτικό κόστος που θα πληρώσουν για τις αμαρτίες του παρελθόντος, ώστε να εξαφανιστούν οι παράνομες διαταγές του ΝΑΤΟ, πάνω στις οποίες στηρίζεται αποκλειστικώς σχεδόν η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας.