Tα πρώτα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας πετούν από σήμερα (21/5) το πρωί στο εναέριο χώρο των Σκοπίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας των δύο χωρών για το έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας, που υπογράφηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα.
Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ πρόκειται για δύο πτήσεις στον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από τις 7:30 έως τις 9:30 (8.30 και 10.30 ώρα Ελλάδας), που αποτελούν τα προκαταρτικά για τις ανάγκες της αποστολής του ΝΑΤΟ «Air Policing».
Σκοπός των πτήσεων είναι να ελεγχθεί η επικοινωνία και να δοκιμαστούν οι επικοινωνίες με επίγειους ελληνικούς σταθμούς.
Οι πτήσεις αναφέρει το τηλεγράφημα αποτελούν προετοιμασία για την εκπλήρωση των όρων που έχουν τεθεί στα Σκόπια, ως μελλοντικό ισότιμο μέλος στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει αποστολή επιτήρησης εναέριους χώρους σε Αλβανία και Μαυροβούνιο όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το pronews.gr από τον περασμένο Οκτώβριο.
Μέχρι τότε αγνοούσε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προστατεύει το αλβανικό καθεστώς του Έντι Ράμα εκτελώντας πτήσεις με μαχητικά F-16 επάνω από την Αλβανία!
Συγκεκριμένα μετά από συμφωνία των κυβερνήσεων Τσίπρα και Ράμα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη προστατεύουν τον αλβανικό εναέριο χώρο με αποστολή αναχαίτισης των πιθανών εχθρών της Αλβανίας όπως είναι πχ η σερβική Αεροπορία!
Φυσικά, όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία “αλωνίζει” σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική ηγεσία να μην σταματά τις προκλήσεις.
Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με επιστολές που απέστειλε προς τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στην επικεφαλής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, αναφέρει ότι η περιοχή που δραστηριοποιείται το Φατίχ βρίσκεται αποκλειστικά εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, όπως καταδεικνύουν και οι χάρτες που η Άγκυρα έστειλε στον ΟΗΕ.
Περιοχή, που όπως τονίζεται στην επιστολή, απέχει 75 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Κύπρου και δεν έχει καμία σχέση–όπως αναφέρεται- με κάποια από τις λεγόμενες αδειοθετηθείσες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την ΕΕ ότι η ανακοίνωσή της που στήριζε την Λευκωσία μόνο για χάρη της αλληλεγγύης της ΕΕ δεν είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις μονομερείς και παράνομες αξιώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας περί ΑΟΖ» και επισημαίνει ότι «τρίτα μέρη πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν θέση υπέρ κάποιου σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις επί θαλάσσιων συνόρων και δεν πρέπει να ενεργούν σαν να είναι δικαστήριο που αποφαίνεται επί διμερών θαλάσσιων συνόρων».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δεν υφίσταται αυτοματισμός στην αξίωση ότι τα νησιά παράγουν περιοχές πλήρους θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Παράλληλα δε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφή τη θέση της σχετικά με τις γεωτρήσεις από το 2004 και την έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας πως τα τελικά θαλάσσια σύνορα σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου μπορούν να διευθετηθούν μόνο με συμφωνίες και όχι με παραβίαση των δικαιωμάτων τρίτων, που θα συναφθούν μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η άλλη μέθοδος που υπογραμμίζεται στην επιστολή είναι οι λύσεις μέσω τρίτων μερών, ήτοι τα διεθνή δικαστήρια ή η διαιτησία.
Στην επιστολή τονίζεται ακόμα ότι οι ισχυρισμοί των κρατών μελών της ΕΕ περί αλληλεπικαλυπτόμενης θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα των τρίτων χωρών, δεν μπορούν να εκληφθούν ως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επισημαίνει πως μια τέτοια στάση της ΕΕ θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογραμμίζει ότι όσον αφορά το νησί της Κύπρου και τη δυτική ακτή του, η θαλάσσια οριοθέτηση θα ήταν δυνατή μόνο μετά την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ τόνισε ρητά, στην επιστολή του προς την Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι εν αναμονή της συνολικής διευθέτησης, η Τουρκία καλεί την ΕΕ να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να μεροληπτεί ή να επιχειρήσει να επικυρώσει τις αξιώσεις της μίας πλευράς.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επίσης, μετέφερε την απογοήτευσή στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία, ως η χώρα που διαθέτει τη μεγαλύτερο σε μήκος ηπειρωτική ακτογραμμή, έχει νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.