Η κυβέρνηση Ερντογάν λίγο πριν τις εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη προσφέρει την εξαγορά της θητείας ως μόνιμο μέτρο και θα την μειώσει στους 6 από τους 12 μήνες ενώ θα προσφέρει και 320 δολάρια το μήνα σ΄ όσους επιλέξουν να κάνουν ακόμη 6 μήνες θητεία.

Το βάρος πλέον θα το ρίξει στην δημιουργία σχεδόν αμιγώς επαγγελματικών ΕΔ και προχωράει στην κίνηση αυτή για τους εξής λόγους:

Διαθέτει αρκετά μεγάλο πληθυσμό η Τουρκία για να υπάρξουν οι νέοι οι οποίοι θα δουν τις τουρκικές ΕΔ ως λύση για το μέλλον τους.

Πλέον με τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και με την εισαγωγή δεκάδων νέων οπλικών συστημάτων ένας στρατιώτης δωδκάμηνης θητείας δεν είναι επαρκής για τον χειρισμό τους.

Συν τοις άλλοις στο τουρκικό Επιτελείο είναι πεπεισμένοι πως «οι πόλεμοι δεν διαρκούν πολύ και ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα θα κρατήσει λίγες ημέρες οπότε αυτό που θα το κρίνει θα είναι ο επαγγελματισμός των εμπλεκόμενων»

Δηλαδή οι κληρωτοί και από τις δύο πλευρές ελάχιστη συμμετοχή θα έχουν…

Ο ίδιος ο Ερντογάν θέλει μικρότερες και πιο ελεγχόμενες ΕΔ για να αποφύγει γεγονότα όπως αυτό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Άλλωστε στο εσωτερικό της χώρας διαθέτει την απολύτως «δική» του Στρατοχωροφυλακή η οποία έχει αναλάβει και την προστασία της διακυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση Ερντογάν πιστεύει ότι μ΄ αυτά τα μέτρα θα κερδίσει ψηφοφόρους που θέλουν να αποφύγουν τη θητεία ή άλλους που θα θελήσουν να κερδίσουν κάποια χρήματα υπηρετώντας 6 συν 6 μήνες θητεία οπότε θα αποκομίσει εκλογικά οφέλη.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, η απαλλαγή από την υποχρεωτική θητεία θα αποτελέσει μόνιμο μέτρο.

Ο νέος νόμος θα μειώσει σημαντικά τη δύναμη του τουρκικού στρατού, ο οποίος σήμερα έχει περίπου 470.000 προσωπικό. Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή των νέων μέτρων η δύναμη αυτή θα μειωθεί κατά περίπου 140.000 στρατιώτες ,το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής του.

Οι Τούρκοι στρατηγοί ελπίζουν ότι θα καλύψουν τις απώλειες σε μεγάλο μέρος, με τους στρατεύσιμους που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν την επέκταση της στρατιωτικής τους θητείας.

Άλλωστε μετά την εξάμηνη επιπλέον θητεία, πολλοί από αυτούς είναι πιθανό ότι θα επιλέξουν και την μόνιμη παραμονή τους.

Οι απόστρατοι ασκούν έντονη και αρνητική κριτική στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει ανισότητες και θα πλήξει την μαχητικότητα των ΕΔ.

Ο νόμος δίνει στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίζει ποιος μπορεί να απαλάσσεται από την στρατιωτική του θητεία χωρίς καμία αιτιολογία και σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί ρουσφετολογικά για μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσο για τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη όλα δείχνουν ότι θα… επαναλαμβάνονται μέχρι να τις πάρει ο Ερνοτγάν, απλά και δημοκρατικά…