Το Ιράν πρέπει να αιχμαλωτίσει ένα βρετανικό πετρελαιαγωγό πλοίο εάν οι Αρχές του Γιβραλτάρ δεν απελευθερώσουν άμεσα το τάνκερ που ακινητοποίησαν με την βοήθεια βρετανών πεζοναυτών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το τάνκερ Grace 1 ακινητοποιήθηκε με την υποψία πως μετέφερε πετρέλαιο – ενδεχομένως ιρανικό – στην Συρία, κατά παράβαση κυρώσεων που έχει επιβάλει στην Δαμασκό η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ιράν στην συνέχεια κάλεσε τον βρετανό πρεσβευτή ώστε να διαμαρτυρηθεί, κάνοντας λόγο για «είδος πειρατείας».
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχίες πως ανοίγει νέο μέτωπο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τεχεράνη, την στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος προσπαθεί να πείσει την Ισλαμική Δημοκρατία να μην εγκαταλείψει την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά.
Η απειλή για κατάληψη βρετανικού τάνκερ ως αντίποινα ήλθε από τον Μοχσέν Ρεζάι, πρώην διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και νυν μέλος επιτροπής που συμβουλεύει τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Εάν η Αγγλία δεν απελευθερώσει το ιρανικό πετρελαιοφόρο, το καθήκον [του Ιράν] είναι να απαντήσει και να καταλάβει ένα αγγλικό τάνκερ», έγραψε ο κ. Ρεζάι στο Twitter.
Κατά την θητεία του στην ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης ο κ. Ρεζάι ήταν αναμειγμένος στον αποκαλούμενο «Πόλεμο των Τάνκερ», που έλαβε χώρα στον Κόλπο την δεκαετία του 1980, όταν η Τεχεράνη στοχοποίησε εξαγωγές πετρελαίου ώστε να πλήξει τις ΗΠΑ και τους άραβες συμμάχους τους.
Έως τώρα πάντως η κυβέρνηση του Ιράν δεν έχει ενστερνιστεί την λύση της βίας, καλώντας απλώς το Λονδίνο να απελευθερώσει το Grace 1.
Το τάνκερ βρίσκεται υπό εξέταση. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ αποφάσισε πως μπορεί να κρατηθεί για 14 ακόμα ημέρες, όπως μεταδίδει το BBC.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε χθες πως η ακινητοποίηση του Grace 1 ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.