Αναβαθμίζονται τα ελληνικά άρματα μάχης Leopard-2 στο κορυφαίο επίπεδο Leopard-2A7 καθώς όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Υπηρεσίας (EDA: European Defence Agency), η υπηρεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις τελικές διαβουλεύσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αφορά σε αρχικό στάδιο 200 Leopard-2, ενώ θα συμπεριλαμβάνει και δικαίωμα προαίρεσης για την αναβάθμιση και των εκδόσεων περισυλλογής, μηχανικού και μεταφοράς γέφυρας του Leopard-2. Τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης θα παραδοθούν το 2022.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «Jane’s», η οποία επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Υπηρεσίας (EDA : European Defence Agency), η υπηρεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τελικές διαβουλεύσεις με Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και Ρουμανία με στόχο την έναρξη ενός προγράμματος αναβάθμισης και τυποποίησης των αρμάτων μάχης Leopard-2 το 2020.
Η έκδοση, στην οποία θα αναβαθμιστούν τα Leopard-2, θα είναι η πλέον σύγχρονη Leopard-2A7.
Ομως όπως είναι γνωστό, από τις παραπάνω χώρες μόνο η Ισπανία διαθέτει σε υπηρεσία 219 άρματα μάχης Leopard-2E και 108 Leopard-2A4 και η Ελλάδα 170 Leopard-2HEL και 183 Leopard-2A4.
Κύπρος και Ρουμανία δεν διαθέτουν ακόμη αλλά θέλουν να αποκτήσουν Leopard-2 και προφανώς για το λόγο αυτό το Janes αλλά και οι αξιωματούχοι της ΕDA τις έχουν συμπεριλάβει στην λίστα αγοραστών.
Πριν μήνες είχε γίνει γνωστό πως η μεν Κύπρος συζητά για μια Επιλαρχία των 41 αρμάτων μάχης (πιθανότατα μέσω μεταφοράς από την Ελλάδα) ενώ η Ρουμανία θέλει να αντικαταστήσει μέρος των 436 παλαιών T-55 (το Νοέμβριο του 2018 η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί και επιδιώκει την προμήθεια 60 Leopard-2A5).
«Στοχεύουμε στην μεγαλύτερη δυνατή ομοιομορφία των Leopard-2. Eλπίζουμε σε ομοιομορφία της τάξεως του 90%» αναφέρει η EDA.
Οι αρχικές συνομιλίες ξεκίνησαν το 2018 με εννέα χώρες, αλλά τελικά μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ρουμανία, απάντησαν στην πρόσκληση PMC (Preliminary Market Consultation) την οποία εξέδωσε η EDA τον Απρίλιο του 2019.
Στόχος της PMC είναι η διερεύνηση και η κατάθεση προτάσεων με γνώμονα την πλέον οικονομική και αποδοτική λύση με βάση τη γεφύρωση των διαφορετικών τεχνικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων των τεσσάρων (4) χωρών. Ουσιαστικά δηλαδή θα αναζητηθεί ο μέσος κοινός παρανομαστής.
Στην PMC αναμένεται να ανταποκριθούν και οι κατασκευάστριες εταιρίας του Leopard-2, η KMW και η Rheinmetall, με την κατάθεση διαφόρων προτάσεων, οι οποίες θα έχουν και διαφορετικό οικονομικό κόστος.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αναφέρει η PMC, θα υπάρξουν δύο συναντήσεις με στόχο την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου το 2020 και την παράδοση των πρώτων αναβαθμισμένων Leopard-2 το 2022.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.