Αναβαθμίζονται τα ελληνικά άρματα μάχης Leopard-2 στο κορυφαίο επίπεδο Leopard-2A7 καθώς όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Υπηρεσίας (EDA: European Defence Agency), η υπηρεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις τελικές διαβουλεύσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αφορά σε αρχικό στάδιο 200 Leopard-2, ενώ θα συμπεριλαμβάνει και δικαίωμα προαίρεσης για την αναβάθμιση και των εκδόσεων περισυλλογής, μηχανικού και μεταφοράς γέφυρας του Leopard-2. Τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης θα παραδοθούν το 2022.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «Jane’s», η οποία επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Υπηρεσίας (EDA : European Defence Agency), η υπηρεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τελικές διαβουλεύσεις με Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και Ρουμανία με στόχο την έναρξη ενός προγράμματος αναβάθμισης και τυποποίησης των αρμάτων μάχης Leopard-2 το 2020.
Η έκδοση, στην οποία θα αναβαθμιστούν τα Leopard-2, θα είναι η πλέον σύγχρονη Leopard-2A7.
Ομως όπως είναι γνωστό, από τις παραπάνω χώρες μόνο η Ισπανία διαθέτει σε υπηρεσία 219 άρματα μάχης Leopard-2E και 108 Leopard-2A4 και η Ελλάδα 170 Leopard-2HEL και 183 Leopard-2A4.
Κύπρος και Ρουμανία δεν διαθέτουν ακόμη αλλά θέλουν να αποκτήσουν Leopard-2 και προφανώς για το λόγο αυτό το Janes αλλά και οι αξιωματούχοι της ΕDA τις έχουν συμπεριλάβει στην λίστα αγοραστών.
Πριν μήνες είχε γίνει γνωστό πως η μεν Κύπρος συζητά για μια Επιλαρχία των 41 αρμάτων μάχης (πιθανότατα μέσω μεταφοράς από την Ελλάδα) ενώ η Ρουμανία θέλει να αντικαταστήσει μέρος των 436 παλαιών T-55 (το Νοέμβριο του 2018 η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί και επιδιώκει την προμήθεια 60 Leopard-2A5).
«Στοχεύουμε στην μεγαλύτερη δυνατή ομοιομορφία των Leopard-2. Eλπίζουμε σε ομοιομορφία της τάξεως του 90%» αναφέρει η EDA.
Οι αρχικές συνομιλίες ξεκίνησαν το 2018 με εννέα χώρες, αλλά τελικά μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ρουμανία, απάντησαν στην πρόσκληση PMC (Preliminary Market Consultation) την οποία εξέδωσε η EDA τον Απρίλιο του 2019.
Στόχος της PMC είναι η διερεύνηση και η κατάθεση προτάσεων με γνώμονα την πλέον οικονομική και αποδοτική λύση με βάση τη γεφύρωση των διαφορετικών τεχνικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων των τεσσάρων (4) χωρών. Ουσιαστικά δηλαδή θα αναζητηθεί ο μέσος κοινός παρανομαστής.
Στην PMC αναμένεται να ανταποκριθούν και οι κατασκευάστριες εταιρίας του Leopard-2, η KMW και η Rheinmetall, με την κατάθεση διαφόρων προτάσεων, οι οποίες θα έχουν και διαφορετικό οικονομικό κόστος.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αναφέρει η PMC, θα υπάρξουν δύο συναντήσεις με στόχο την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου το 2020 και την παράδοση των πρώτων αναβαθμισμένων Leopard-2 το 2022.