Την μείωση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών, έθεσε ως έναν από τους κεντρικούς στόχους του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Νίκος Δένδιας, ενώ παράλληλα έθεσε ως «αυτονόητη προϋπόθεση» τον τερματισμό των τουρκικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ για την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση το Κυπριακό.
Ανακοίνωσε, παράλληλα, πως η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό θα γίνει στην Κύπρο στις 29 Αυγούστου.
Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την θέση της ΝΔ, όπως είχε εκφραστεί την περίοδο που βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε «η Συμφωνία έπρεπε να συνταχθεί με επωφελέστερο τρόπο. Σκοπός μας είναι να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες. Θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας αλλά δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα μη τήρησης των δεσμεύσεων».
Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε πως η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές πολέμου και μονομερείς διεκδικήσεις.
Σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών έχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζ.Ζάεφ.
Αναφερόμενος στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην πολιτική που ακολουθήθηκε στη χώρα κατά το παρελθόν είπε χαρακτηριστικά:
«Προσπαθώντας να αλλάξουν ολόκληρη την ιστορία με την παρουσίαση της παγκόσμιας ιστορίας, τη Βαλκανική και την ξένη ιστορία ως δική μας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι αυτό επηρεάζει τους γείτονες. Προέκυψε μια κατάσταση στην οποία με όλους τους γείτονες μας βρισκόμαστε σε σύγκρουση, ταυτόχρονα κλείσαμε όλες τις διαδικασίες της ένταξής μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε ο Ζάεφ όπως αναφέρουν τα σκοπιανά ΜΜΕ και αναμεταδίδει το «Βαλκανικό Περισκόπιο»
«Στην ίδια τη συμφωνία υπάρχουν προϋποθέσεις εάν ένα από τα μέρη δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όπως πραγματοποιεί η άλλη πλευρά.
Αλλά πρόθεσή μας είναι να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις, ασφαλώς και τα δύο μέρη όπως προβλέπει η συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα να κοιτάξουμε ακόμη περισσότερο μπροστά από αυτήν τη συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Ζ.Ζάεφ γνωρίζει ότι η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ περνάει από το χέρι της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματαεύσεων για αλλαγή κάποιων όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Έτσι λοιπόν από τώρα «προσφέρει» την εγγύηση ότι η ελληνική Ιστορία είναι… ελληνική! Ότι δηλαδή οι Σκοπιανοί θα αποδεχτούν το… αυτονόητο πως ο Μ.Αλέξανδρος είναι Έλληνας τελικά…