Η Φρεγάτα «Ύδρα» και το αρματαγωγό «Ρόδος» θα παραμείνουν στο λιμάνι της Λεμεσού μέχρι την Δευτέρα – Νέα τουρκική NAVTEX για στρατιωτική άσκηση δυτικά της Πάφο.
Την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί στην Κύπρο με παράνομες NAVTEX και γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία η Ελλάδα στέλνει ηχηρό μήνυμα παρουσίας στέλνοντας όχι ένα αλλά δύο πολεμικά πλοία προς επίδειξη σημαίας.
Η κίνηση αυτή έρχεται στο πλαίσιο του θερινού εκπαιδευτικού πλου των μαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς χθες κατέπλευσαν στο λιμάνι Λεμεσού η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» και το Αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, στο πλαίσιο (ΣΝΔ).
Τα πλοία θα παραμείνουν στο λιμάνι Λεμεσού μέχρι τις 29 Ιουλίου 2019 και το κοινό θα μπορεί να τα επισκεφθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου και την Κυριακή 28 Ιουλίου από 1700 μέχρι 2000. Η πρόσβαση στα πλοία θα γίνεται από τη νέα είσοδο επιβατών του λιμανιού εφόσον γίνει επίδειξη του δελτίου πολιτικής ταυτότητας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής των πλοίων στην Κύπρο οι Κυβερνήτες, Αξιωματικοί και αντιπροσωπεία των σπουδαστών θα επισκεφθουν το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα όπου θα καταθέσουν στεφάνι και θα πραγματοποιήσουν εθιμοτυπικές επισκέψεις σε Πολιτικές, Θρησκευτικές και Στρατιωτικές Αρχές της Κύπρου καθώς και στην Πρεσβεία της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία στο πλαίσιο των συνεχών προκλήσεων, με παράνομη NAVTEX εξήγγειλε και στρατιωτική άσκηση δυτικά της Πάφου από τις 31 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου
Να υπενθυμίσουμε πως η Τουρκία διατηρεί την ένταση στην Κύπρο καθώς σε περιοχές του τεμαχίου 9 και του τεμαχίου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κινείται από χθες το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός».
Σύμφωνα με νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, το «Μπαρμπαρός» με συνοδευτικά σκάφη τα «Tanux-1» και «Apollo Moon» θα πραγματοποιήσει (παράνομες) σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή που περιγράφεται, μέχρι και τις 20 Αυγούστου.
Στο μεταξύ, το τελευταίο τριήμερο το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, κινείται σε διάφορες κατευθύνσεις και σε ακτίνα μέχρι και ένα χιλιόμετρο περίπου από την αρχική θέση που βρισκόταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα σε συγκεκριμένο σημείο. Πληροφορίες του philenews.gr, αναφέρουν ότι με βοηθητικό πλοίο που θα έπρεπε να εξυπηρετεί το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο – το Fatih (Πορθητής), στην περιοχή κατεβάζουν υποβρύχια ρομπότ ώστε να μελετήσουν την διαμόρφωση του βυθού και να καθορίσουν το σημείο γεώτρησης.