Η Άγκυρα θέλει λύση δύο κρατών στην Κύπρο για να υφαρπάξει την μισή κυπριακή ΑΟΖ ή λύση ομοσπονδίας με τους δικούς της όρους, που σημαίνει άρνηση της αρχής της πλειοψηφίας και δικαίωμα άσκησης βέτο των Τ/κ σε οποιαδήποτε απόφαση της μελλοντικής ομοσπονδιακής διοίκησης δεν θα βολεύει τα τουρκικά συμφέροντα.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις στο TRT World του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής διαπραγματευτή στην ενταξιακή διαδικασία με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς.
Απαντώντας στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από την Κύπρο ότι δεν θα λυθεί το Κυπριακό όσο παραμένουν τουρκικά στρατεύματα στο νησί, τον κατηγόρησε για… αμνησία.
Συγκεκριμένα δήλωσε πως «Εικάζω ότι ο πρωθυπουργός κ Μητσοτάκης έχει πρόβλημα μνήμης και βρίσκεται σε σύγκρουση με τους ελληνοκυπρίους που ψήφισαν ενάντια στο σχέδιο Ανάν και απαίτησαν έτσι να μείνουν τουρκικά στρατεύματα στο νησί, όχι μόνο τουρκικά αλλά επίσης ελληνικά και βρετανικά στρατεύματα θα είχαν φύγει τώρα εάν δεν είχε απορριφθεί το σχέδιο Ανάν από μια μεγάλη μερίδα Ελληνοκυπρίων.
Ο ήλιος λάμπει πάνω από δύο λειτουργικές δημοκρατίες σε αυτό το όμορφο νησί κάθε πρωί.
Σε αυτό το στάδιο εγγυητές και η διεθνής τάξη ή μπορούν να ενώσουν αυτές τις δύο πολύ επιτυχημένα λειτουργικές δημοκρατίες κάτω από μια ομπρέλα ή να καθιερώσουν μια κατάσταση δύο κρατών στον νησί ακόμα και πριν το Ισραήλ και την Παλαιστίνη».
Στο ίδιο μήκος κύματος διεξήχθη και η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν η οποία μετά από συζήτηση επί έξι ώρες για τα θέματα ασφαλείας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής κατέληξε πως η ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία.
Συγκεκριμένα παράγραφος της ανακοίνωσης αναφέρει: «Στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας η συνέχιση της αποφασιστικής στάσης μας η οποία δίνει σημασία στην ανάπτυξη της συνεργασίας για την ειρήνης και σταθερότητα στην περιοχή της και έχει στόχο τη προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας όπως και αυτών της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κυπρου».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα και των 82 εκατομμυρίων της Τουρκίας.
Σε ομιλία του κατά την τελετή του θεμέλιου λίθου για την διεύρυνση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2023 θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 5,4 δις κυβικών μέτρων προσθέτοντας ότι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο από άποψης χωρητικότητας.
«Και μια από τις καλύτερες απαντήσεις σε εκείνους που στρέφονται ενάντια στις δίκαιες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και σε εκείνους που υπερασπίζονται τις απειλές εναντίον της θα έχει δοθεί σήμερα από εδώ. Η Τουρκία δεν βρίσκεται ποτέ χωρίς εναλλακτική. Ποτέ δεν είπαμε μπράβο σε κανένα τετελεσμένο και δεν θα πούμε. Τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ ποτέ δεν μπορούν να είναι θέμα παζαριού», ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι «η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι θέμα μόνο του δικού μας Υπουργείου ή των αρμόδιων Υπουργείων». «Είναι πάνω από όλα θέμα των 82 εκατομμυρίων, είναι θέμα της πατρίδας.
Είναι θέμα της Τουρκίας. Είναι αγώνας ενάντια σε εκείνους που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Τουρκίας, είναι αγώνας για την ύπαρξη της Τουρκίας», ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πάντοτε στάθηκαν όρθιοι ενάντια σε αυτούς που προσπάθησαν να κάνουν βήμα αγνοώντας την Τουρκία. «Χάρη σε αυτή τη δύναμη και την πίστη δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου ούτε σε άλλο θέμα για το οποίο πιστεύουμε στην ορθότητά του», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.
Από όλα αυτά προκύπτει τι είναι αυτό που θέλει η Τουρκία και γιατί δεν θα αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ ότι κι αν πιστεύουν στην Αθήνα, ότι κι αν τους πουν Ευρωπαίοι και ΗΠΑ .
Η Τουρκία πιέζει ώστε να αποδεχθεί η Ελλάδα μια λύση όπως-όπως στο Κυπριακό. Είτε λύση 2 κρατών είτε λύση χειραγωγούμενης ομοσπονδίας.
Εάν η Ελλάδα και η Κύπρος δεν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τότε η Άγκυρα επιθυμεί ακόμα και την πρόκληση ενός «θερμού» επεισοδίου προκειμένου να τεθούν υπό αναγκαστική διαπραγμάτευση τα ζητήματα των ΑΟΖ.