Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός.
Όπως αναφέρει το δίκτυο οι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν ανωνυμία δήλωσαν ότι ο Χαμζά Μπιν Λάντεν – γιος του ηγέτη της τρομοκρατίας και ιδρυτής της Αλ-Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν – έχει σκοτωθεί. Οι συνθήκες του θανάτου του του και το αν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή, δεν είναι ακόμη σαφείς.
Ο Χάμζα Μπιν Λάντεν έκανε την τελευταία του δημόσια δήλωσή στο κανάλι της Αλ Κάιντα το 2018, απειλώντας τη Σαουδική Αραβία με επίθεση και θεωρούνταν το “μέλλον” της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα του FBI και τον εμπειρογνώμονα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ali Soufan, ο Hamza “προετοιμάζοταν για ηγετικό ρόλο στην οργάνωση που ίδρυσε ο πατέρας του” κάτι που έβλεπε ευνοϊκά η “μεγαλύτερη μάζα των τζιχαντιστών”.
Όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Χασμά νεκρό, απάντησε: «Δεν θέλω να το σχολιάσω».
Ο Χαμζά μπιν Λάντεν (γνωστός και ως «Αμπού Μοάζ») γεννήθηκε το 1989 στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και αργότερα μετακόμισε με τον πατέρα και τη μητέρα του στο Σουδάν. Η μητέρα του, Καΐρια Σαμπάρ, που ήταν η τρίτη σύζυγος του Οσάμα μπιν Λάντεν, είχε διδακτορικό στην παιδοψυχολογία και ήταν πρώην ακαδημαϊκή λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Βασιλιά Αμπντουλαζίζ στη Τζέντα.
Ο Χαμζά ήταν το μόνο της παιδί με τον Οσάμα και εξαιτίας της έμαθε να μιλά πολλές γλώσσες. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Χαμζά και η μητέρα του πήγαν στο Ιράν, αφού, όπως αναφέρεται στην ανάλυση του ινστιτούτου, «είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το συγκεκριμένο θέμα». Εκεί η ιδεολογία του νεαρού μπιν Λάντεν διαμορφώθηκε από μέλη των Ταλιμπάν που ήταν επιφορτισμένα με την ασφάλειά του.
Ο θάνατος του -αν επιβεβαιωθεί- ίσως αποτελέσει κι ένα τέλος εποχής για την Αλ-Κάιντα, η οποία είδε μεγάλο μέρος των δυνάμεων της να φεύγουν και να εντάσσονται στον ISIS, ο οποίος αρχικά ήταν το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.
Βέβαια η ήττα ISIS και επιβίωση της Al-Nusra μέσω συμμαχιών στη Συρία, έδειξε πως η οργάνωση έχει αντοχές και ρίζες, παρ όλα αυτά φάνηκε και η απουσία δυναμικής της.
Πλέον η Αλ Κάιντ δεν υποστηρίζεται σε πολλά μέρη αφού δείχνει να υποχωρεί στον ανταγωνισμό από το Ισλαμικό Κράτος για τον έλεγχο του τζιχαντιστικού κινήματος.
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί επειδή η ηγεσία της βρίσκεται μακριά από τα τεκταινόμενα της Μ.Ανατολής και της Αφρικής (ο ηγέτης της αλ Ζουαχρί μάλλον βρίσκεται στο Πακιστάν) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οργανωτική δομή αλλά περισσότερο κανάλια επικοινωνίας των τοπικών οργανώσεων με την ηγεσία, με τον κάθε τοπικό ηγέτη να κινείται λίγο-πολύ αυτόνομα.
Το χάσταγκ #HamzabinLaden χρησιμοποιείται από χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η είδηση κάνει το γύρω του κόσμου.
https://twitter.com/MSNBC/status/1156624432997261312?s=20