Σε διπλωματικό θρίλερ, που μπορεί να οδηγήσει στην πρώτη κρίση με τις ΗΠΑ για την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη, εξελίσσεται η υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ Grace 1, που φέρεται να έχει χαράξει πορεία προς τις ακτές της Μεσσηνίας, ανεβάζοντας στο «κόκκινο» το θερμόμετρο ανάμεσα σε Αθήνα, Ουάσινγκτον και Λονδίνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία υπηρεσίας που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα, μερικές ώρες αφότου το Γιβραλτάρ απέρριψε αμερικανικό αίτημα να κρατηθεί περαιτέρω το σκάφος, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο,που εμπλέκεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, έβαλε πλώρη για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το τάνκερ που μετονομάστηκε σε Adrian Darya, στις 25 Αυγούστου αναμένεται να πλεύσει ανοικτά της Καλαμάτας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ρωσικό Sputnik, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.
Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο επίσημο διάβημα ή τοποθέτηση και ότι η είδηση που μεταδίδεται αφορά τις πληροφορίες από τις επαφές μεταξύ αξιωματούχων στο παρασκήνιο, ενόψει της πιθανής έλευσης του ιρανικού τάνκερ στις μεσσηνιακές ακτές.
Υπενθυμίζεται ότι το Grace 1 είχε ακινητοποιηθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ για έξι εβδομάδες, πριν ελευθερωθεί την περασμένη Πέμπτη και συνεχίσει την πορεία του, με διαφορετικό όνομα. Οι αρχές του Γιβραλτάρ δεν έκαναν δεκτά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα της Ουάσιγκτον για δέσμευση και έκδοση του ιρανικού τάνκερ, καθώς δεν μπορούσαν να «πατήσουν» πάνω σε κάποιον νόμο.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι το πλοίο «παρακολουθείται» καθώς πλέει με ταχύτητα 9-10 ναυτικά μίλια. Με βάση τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αμερικανικές, ενώ επισημαίνουν ότι το να καταπλεύσει το πλοίο στη Μεσσηνία δεν είναι πρόβλημα γιατί τα μέτρα κατά του Ιράν τα έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, το σκηνικό περιπλέκεται, καθώς οι ΗΠΑ φέρεται να επιμένουν στην ακινητοποίηση με κάθε μέσο του ιρανικού τάνκερ, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο πλοίο σχετίζεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης και πως κατευθύνεται στις ακτές της Συρίας, προκειμένου να προμηθεύσει με τα απαραίτητα τον ιρανικό στρατό που έχει στρατοπεδεύσει σε συριακό έδαφος.
Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποιεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις θελήσουν να ανακόψουν την πορεία του πλοίου.
Πάντως, παραμένει το ερώτημα πού θα κατευθυνθεί το ιρανικό τάνκερ στη συνέχεια, μετά την Καλαμάτα, αφού θα βγει αναγκαστικά έξω από τα χωρικά ύδατα των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό σημαίνει, ότι η Τεχεράνη θα διεξάγει στο παρασκήνιο συνεννοήσεις με την Τουρκία ή με άλλη χώρα ώστε να διασφαλίσει ότι θα κινηθεί ανεμπόδιστα στο τάνκερ σε μία περιοχή που εποπτεύεται στενά από την αμερικανική βάση της Σούδας.
Προειδοποιεί το Ιράν
Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».
Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.
Σύμφωνα με πηγές των λιμενικών αρχών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, οι οποίες μίλησαν στο Sputnik, διευκρίνισαν ότι «προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα (σ.σ. κατάπλευσης) από την ιδιοκτήτρια εταιρεία».
Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11 μ.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων Marine Traffic, το πλοίο που αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο με επόμενο προορισμό του την Ελλάδα και συγκεκριμένα το λιμάνι της Καλαμάτας.
Εκτιμάται μάλιστα ότι θα φτάσει εκεί στις 25 Αυγούστου. Κάτι που προκαλεί ανησυχία και στις ελληνικές αρχές καθώς η μεταφορά της κρίσης των δυτικών χωρών με το Ιράν στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι ένα σοβαρό γεγονός.
Γ. Πλακιωτάκης: Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν το «Adrian Darya», το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ να έχει ως πιθανό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας.
Διευκρίνισε παράλληλα ότι το θέμα παρακολουθείται και το υπουργείο είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.