ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Τουρκικό UAV κατασκόπευσε ελληνικό ωκεανογραφικό πλοίο που έκανε έρευνες στο Καστελόριζο (φωτό)

Τουρκικό UAV κατασκόπευσε ελληνικό ωκεανογραφικό πλοίο που έκανε έρευνες στο Καστελόριζο (φωτό)

Τουρκικό UAV Bayraktar TB2 κατασκόπευσε το ελληνικό ωκεανογραφικό σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ανοιχτά του Καστελόριζου.

Το σκάφος είναι το “Αιγαίο” και πλέει τα τελευταία 24ωρα στα Δωδεκάνησα, σε μια αποστολή που έχει ξεκινήσει από τις 24 Αυγούστου. Όταν το “Αιγαίο” βρέθηκε κοντά στο Καστελόριζο, απογειώθηκε τουρκικό UAV Βayraktar TB2 που πλησίασε και κατέγραψε αναλυτικά τις κινήσεις του ελληνικού ωκεανογραφικού, τον εξοπλισμό του και τις τεχνικές του δυνατότητες.

Το σημείο της επαφής καταγράφεται σε χάρτη που δημοσιοποίησε στο twitter ο Νίκος Τριάντης.

Ποιο είναι το ωκεανογραφικό «Αιγαίο»

Στην προσπάθεια να εντοπισθεί και ο ορυκτός πλούτος που φαίνεται να κρύβει η ελληνική γη, ξεκίνησε από το 2014 ένα φιλόδοξο εγχείρημα που συντονίζει το ΙΓΜΕ και εκτελεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Με βάση το πόρισμα του 1980, η πολιτεία επιδιώκει να ανακαλύψει τις σπάνιες γαίες που κρύβουν οι ακτογραμμές του βορείου Αιγαίου.

Το ωκεανογραφικό «Αιγαίο» ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Χαλκίδας και καθελκύστηκε το Δεκέμβριο του 1985. Το 1996 ξεκίνησε ευρείας κλίμακας μετασκευή, με αύξηση του μήκους στα 61,51 μέτρα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1999. Το «Αιγαίο» είναι εξοπλισμένο με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα και χρησιμοποιείται και από άλλους Ελληνικούς φορείς (ΙΓΜΕ, Υπ. Πολιτισμού, Πανεπιστήμια) ικανοποιώντας ανάγκες εθνικών και διεθνών προγραμμάτων, τόσο στα Ελληνικά χωρικά ύδατα όσο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο χρόνος απασχόλησής του φθάνει ή και ξεπερνά τις διακόσιες πλεύσιμες ημέρες το χρόνο.

Τι είναι οι σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες είναι 17 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, δορυφόρων, ανεμογεννητριών, κ.ά..

Πάνω από το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων στα μεταλλεύματα αυτά βρίσκονται στην Κίνα που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους. Στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη δύο ερευνητικά προγράμματα για σπάνιες γαίες, σε χερσαίες αλλά και θαλάσσιες περιοχές.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.