Επίθεση με μαχαίρι στη φυλακή όπου κρατείται στη νότια Καλιφόρνια δέχθηκε από συγκρατούμενό του ο Σιρχάν Σιρχάν, μισό αιώνα μετά την καταδίκη του για τη δολοφονία του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Κένεντι.
Ο 75χρονος Παλαιστίνιος που πυροβόλησε στο κεφάλι τον Ρόμπερτ Κένεντι μαχαιρώθηκε χθες το απόγευμα στην αυλή της φυλακής Donovan Correctional Facility στο Σαν Ντιέγκο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Scripps Mercy Hospital, όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, ενώ ο δράστης της επίθεσης οδηγήθηκε στην απομόνωση ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το περιστατικό.
Ο νεότερος αδελφός του JFK, Ρόμπερτ Κένεντι δολοφονήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Άντζελες τον Ιούνιο του 1968 ενώ πανηγύριζε τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια. Ο φόνος του, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του αδελφού του JFK στο Ντάλας και έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, είχε προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη, αφού θεωρείτο φαβορί για να ακολουθήσει τα βήματα του αδελφού του και να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι
Στον δολοφόνο του, τον Σιρχάν Σιρχάν, αρχικά επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών που μεταβλήθηκε αργότερα σε ισόβια κάθειρξη. Μετά την σύλληψή του ο Σιρχάν φυλακίστηκε σε μυστική τοποθεσία εν αναμονή της δίκης του καθώς οι Αρχές δεν ήθελαν να τον σκοτώσει κάποιος, όπως είχε συμβεί με τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, που κατηγορήθηκε για την δολοφονία του JFK. Ο Σιρχάν υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν θυμόταν τη δολοφονική επίθεση κατά του Ρόμπερτ Κένεντι, γεγονός που τροφοδότησε αρκετές θεωρίες συνωμοσίας.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα ότι ο Σιρχάν είχε υποστεί «πλύση εγκεφάλου», που αποδίδεται συχνά σε μυστικό πρόγραμμα της CIA, με την επωνυμία MK-Ultra. Σύμφωνα με τη δημοφιλέστερη θεωρία συνωμοσίας ο Σιρχάν έφθασε στο ξενοδοχείο συνοδεία ενός ζευγαριού και ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Κένεντι λένε ότι θυμούνται μια ξανθιά με πουά φόρεμα κοντά στον Παλαιστίνιο.
Υπήρξαν επίσης κάποιες αναφορές ότι ήταν παρόντες στη σκηνή δύο στελέχη της CIA, κάτι που η τελευταία διέψευσε κατηγορηματικά. Συνωμοσιολόγοι έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η CIA, οργισμένη για τον χειρισμό της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα, ενεπλάκη στις δολοφονίες του JFK και του Ρόμπερτ Κένεντι. Ο Σιρχάν κρίθηκε ένοχος τελικά στη δίκη του 1969 και καταικάστηκε σε θάνατο, ποινή που μετετράπη σε ισόβια, όταν καταργήθηκε η εσχάτη των ποινών στην Καλιφόρνια.