(Ανανώση από αρχικό κείμενο 08.30) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης του υπεδάφους στο κέντρο που θα μείνουν οι αλλοδαποί στη Νέα Καβάλα από ιδιώτη εργολάβο και την 33η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού.
Ταυτοχρονα, την αγωνία του εξέφρασε ο νέο δήμαρχος Παιονίας, Κώστας Σιωνίδης, ο οποίος αποκάλυψε πως θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση ολόκληρης της περιοχής της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς αλλά και δυσκολία στη διαχείριση των απορριμμάτων από τη μεταφορά 1.000 από τους συνολικά 1.500 αλλοδαπούς από το κέντρο της Μόριας στην Λέσβος στο Κιλκίς.
Ο νέος δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η περιοχή θα ξεμείνει από νερό, καθώς ο αγωγός που τροφοδοτεί τον οικισμό της Νέας Καβάλας είναι μικρός και μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες των 150-200 κατοίκων.
«Η κίνηση να μετακινηθούν εδώ οι πρόσφυγες μας αιφνιδίασε. Θέλουμε να γίνουν από την πολιτεία άμεσα έργα υποδομής για να μην δημιουργηθούν προβλήματα τόσο στην διαμονή των προσφύγων όσο και στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Παιονίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Σιωνίδης είναι αναγκαίο να κατασκευαστεί άμεσα ένας μεγάλος αγωγός ο οποίος θα «τρέξει» από το υδραγωγείο που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης του Κιλκίς μέχρι τη Νέα Καβάλα μεταφέροντας νερό και θα εξυπηρετεί απρόσκοπτα ολόκληρη την περιοχή. Εκτός από τους κατοίκους περιμετρικά του οικισμού υπάρχουν και δεκάδες σταβλικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούνται από τον συγκεκριμένο οικισμό.
Εκτός από την υδροδότηση προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και με την διαχείριση των απορριμμάτων.
«Ο στόλος του δήμου είναι μικρός και τα οχήματα παλιά. Χρειαζόμαστε ενισχύσεις» δήλωσε ο Κώστας Σιωνίδης. Παράλληλα ο δήμαρχος ζήτησε την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων σε ολόκληρη την περιοχή προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας την περιοχή.
Ο νέος δήμαρχος επισκέφθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο τον κέντρο φιλοξενίας που θα μεταφερθούν οι περίπου 1.000 αλλοδαποί.
«Υπάρχουν εν γένει αδυναμίες. Οι εγκαταστάσεις δεν προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης» είπε.
Χαοτική η κατάσταση στην Λέσβο – Με πλοία η μεταφορά 1.000 αλλοδαπών
Η κατάσταση στην Λέσβο έχει γίνει γίνει χαοτική και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να ναυλώσει εκτάκτως δύο πλοία, προκειμένου να μεταφέρει 1.500 αλλοδαπούς από το νησί σε έξι ανενεργά στρατόπεδα της ενδοχώρας.
Τα πλοία «Aqua Blue» και «Caldera Vista» είναι αυτά που αναμένεται σήμερα να μεταφέρουν τους αλλοδαπούς από την Μόρια, αρχικά προς την Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην περιοχή της Νέας Καβάλας, κοντά στο Κιλκίς.
Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, 650 από τους αιτούντες μετανάστες, θα αναχωρήσουν σήμερα το πρωί και οι υπόλοιποι αργότερα, το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας συγκέντρωσαν τους αιτούντες για άσυλο που θα μετακινηθούν, με βάση λίστες που καταρτίσθηκαν στην Αθήνα, όπως αναφέρει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει η μετακίνησή τους την Τρίτη με αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά άλλαξε απόφαση το υπουργείο και αυτό θα γίνει σήμερα.
Η Μόρια χωράει μετά βίας 3.000 άτομα, ενώ εκεί πλέον βρίσκονται 11.000, χωρίς την επαρκή κάλυψη σε γιατρούς και αστυνομικούς. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο.
Ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι παραδέχονται ότι οι αυξημένες ροές δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του καλοκαιρινού καιρού που ευνοεί το ταξίδι από τα τουρκικά παράλια. Η Άγκυρα φαίνεται να έχει ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα, χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες-μετανάστες σαν μέσο πίεσης. Ο αριθμός αυτών που διασχίζουν παράνομα την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα να αυξάνεται στα 278 άτομα από τα 60 την ημέρα, με σταθερή κλιμάκωση.
Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν το ότι ο Ερντογάν έχοντας πολλά ανοιχτά μέτωπα, αλλά και περίπου 3.000.000 πρόσφυγες-μετανάστες στο εσωτερικό της Τουρκίας απαιτεί περισσότερα χρήματα από την ΕΕ, αλλά και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, για την ακρίβεια ανοχή, στις παράνομες ενέργειές του στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο.
Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήνουν να κλιμακώνεται η κατάσταση. Να υπενθυμίσουμε ότι το ζήτημα είχε καταλαγιάσει μετά την ευρωτουρκική συμφωνία στις αρχές του 2016. Η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί την ΕΕ για αθέτηση των συμφωνηθέντων και να διεκδικεί περισσότερα χρήματα. Με το διάβημα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την προηγούμενη Παρασκευή προς τον Τούρκο πρέσβη, η Αθήνα έστειλε το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι την θεωρεί υπεύθυνη για τη διόγκωση των πρόσφατων μεταναστευτικών ροών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διόγκωση των ροών συνδέεται και με την επιχείρηση-σκούπα των τουρκικών υπηρεσιών στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλος αριθμός μεταναστών που είχε καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη υποχρεώθηκε να κινηθεί κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας για να περάσει στα ελληνικά νησιά.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Εκεί αποφασίστηκαν επτά μέτρα, με στόχο την αποφόρτιση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης και αποτροπής περαιτέρω επιβάρυνσής της. Ως προς το πρώτο σκέλος και την εξέταση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων για άσυλο, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καταργώντας την δευτεροβάθμια εξέταση των προσφύγων, δηλαδή το δικαίωμα στην έφεση.
Μέχρι σήμερα, ήταν σύνηθες φαινόμενο λίγο πριν την επαναπροώθησή τους πολλά άτομα να καταθέτουν έφεση κατά της απόρριψης ασύλου, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για τέτοιες κινήσεις. Εξάλλου, αυτή δεν είναι η μόνη πηγή κωλυσιεργίας. Κοινό μυστικό αποτελεί, άλλωστε, το γεγονός ότι η διαδικασία του ασύλου καθυστερεί δραματικά τις επαναπροωθήσεις. Ακόμα και άτομα παραβατικά παραμένουν στη χώρα, καθώς η διαδικασία επιστροφής δεν ξεκινάει αν δεν υπάρξει η τελική απορριπτική απόφαση.
Στο μέτωπο της αποσυμφόρησης, αποφασίστηκε άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει μετακίνηση ακόμα 250 ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας. Επιπλέον, την απομάκρυνση 1.500 αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο με δυο ναυλωμένα πλοία τύπου καταμαράν θα υλοποιήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει δώσει μια λίστα με περίπου 15 ανενεργά στρατόπεδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εξ αυτών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περί τα έξι, προκειμένου να στεγάσουν ανθρώπους από τα νησιά, ενώ κάποιοι θα κατευθυνθούν και σε υπάρχουσες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.
Θα επιχειρηθεί, επίσης, να εντοπιστούν όλοι εκείνοι που μετά την απόρριψη ασύλου εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επαναπροώθησή τους εκτός Ελλάδος. Η Αστυνομία ενημερώνεται μετά τον ενδιαφερόμενο για την απορριπτική απόφαση. Όταν οι Αρχές επιχειρήσουν να τον αναζητήσουν, δεν μπορούν να τον εντοπίσουν.
Σε ό,τι αφορά την μείωση των αφίξεων, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, το οποίο θα διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω χρήσης καμερών, drones και άλλων τεχνολογιών. Το μέτρο έχει προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε, επίσης, την στενότερη επιτήρηση των συνόρων σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex και το NATO.
Η όξυνση του προβλήματος προκάλεσε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά μετά την ανακοίνωση της δέσμης των μέτρων. Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, η Κουμουνδούρου έκανε λόγο χθες για «προσγείωση της ΝΔ στην πραγματικότητα του Μεταναστευτικού», ενώ κατηγόρησε το Μαξίμου ότι «έδειξε ιδιαίτερη βιασύνη να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του» και ότι «καθυστέρησε απελπιστικά να αντιληφθεί τους “γεωπολιτικούς λόγους” που δημιουργούν τις ροές, και να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τις ευάλωτες ομάδες και τη στέγασή τους στην ενδοχώρα».
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανακρίβειες, θράσος και παχιά λόγια», αντιτείνοντας ότι επί της κυβέρνησης Τσίπρα η Ελλάδα έγινε «hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών». Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως η ΝΔ θα τον βρει απέναντι σε κάθε πολιτική που θα φέρει εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο θέμα παρενέβη και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «ανούσιο καβγά» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητώντας να δοθούν «λύσεις τώρα».
Πηγή Φωτογραφιών: Maxitis.gr, Eidisis.gr