Ηλεκτρονική παρακολούθηση και καταγραφή των ενεργειών και των ερευνών που προχωρούν οι αστυνομικοί, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την αξιολόγηση των αστυνομικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», προκειμένου να τηρούνται απαρέγκλιτα οι στόχοι για καταπολέμηση της εγκληματικότητας, περιορισμό των αντιεξουσιαστών κ.λπ., θα υπάρχει και «on line» έλεγχος μέσω του ειδικού συστήματος αξιολόγησης που έχει δημιουργήσει το Μαξίμου και για άλλες κρατικές υπηρεσίες.
Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική χαρτογράφηση των ληστειών, κλοπών, βίαιων επιθέσεων κ.λπ. από το σύστημα «Police on Line», ώστε να προσδιορίζονται με πλήρη σαφήνεια οι περιοχές υψηλού κινδύνου κ.λπ., σε μια προσπάθεια να σταματήσουν η χαλαρότητα και η εικόνα διάλυσης στις αρχές ασφαλείας, με πολλές υπηρεσίες να υπολειτουργούν και αξιωματικούς να είναι προκλητικά αδιάφοροι. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποχρεούνται κάθε μήνα να στέλνουν αναφορές και πίνακες δράσεων σε πλήρη «τεστ απόδοσης». Επιπλέον σε περίπτωση που οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους θα οφείλουν να αιτιολογήσουν αυτή την υστέρηση.
Αστυνομικοί και αξιολόγηση
Το έγγραφο που έχει συνταχθεί στις 22 Αυγούστου 2019, έχει τίτλο «Ορισμός στρατηγικών στόχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» και υπογράφεται από τον κ. Χρυσοχοΐδη που έχει ζητήσει την αυστηρή εφαρμογή του. Όπως σημειώνεται σε αυτό, «θα υποβάλλονται από τους προϊσταμένους των αρμοδίων διευθύνσεων προς το γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη μέσω της Διεύθυνσης Επιτελικής Υποστήριξης (ΓΔΟΕΣ) συνοπτικές περιοδικές αναφορές παρακολούθησης (reports) των επιμέρους ενεργειών, οι οποίες θα αποστέλλονται από την 1η έως την 5η κάθε μήνα και θα αναρτώνται στον κεντρικό ιστότοπο του υπουργείου ανά κλάδο και Διεύθυνση Αστυνομίας.
Στις αναφορές αυτές θα αναφέρονται: πεπραγμένα κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής των δράσεων, η πορεία των εκκρεμοτήτων, τυχόν λόγοι που αφορούν τη μη ολοκλήρωση των υποχρεώσεων στις προθεσμίες που έχουν τεθεί. Ίδια υποχρέωση αναφοράς έχουν και οι προϊστάμενοι των Κλάδων αναφορικά με την παρακολούθηση και εποπτεία των δράσεων, των Διευθύνσεων αρμοδιότητάς τους».
Επιπλέον στο έγγραφο «θα ζητηθεί από την ανάδοχο εταιρεία που αναπτύσσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΑΖΙ η εγκατάστασή της σε υπηρεσίες επιπέδου Διεύθυνσης, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της πορείας εξέλιξης όλων των ενεργειών σας, πάνω στους στόχους που τέθηκαν, αποφεύγοντας την περιοδική αλληλογραφία».
Σημειώνεται ότι το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης θα είναι εγκατεστημένο στο Μαξίμου και θα ελέγχει κάθε υπουργείο. Θα το χειρίζονται δύο άνθρωποι του Πρωθυπουργού (ανά υπουργείο) και μέσω του συστήματος θα ελέγχονται το έργο των υπουργών και η πρόοδος των όσων έχουν προγραμματιστεί. Θα τροφοδοτείται µε όλα τα έργα και ενέργειες που συνθέτουν το κυβερνητικό πρόγραµµα σε σχέση µε τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις.
Καθημερινό παρών στα Εξάρχεια
«Η ΕΛ.ΑΣ. θα μείνει για πάντα στα Εξάρχεια. Ας το γνωρίζουν όλοι αυτό. Παρακολουθούμε τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών που επιδιώκουν συγκρούσεις με τους αστυνομικούς με ρίψεις δεκάδων μολότοφ και αποβλέποντας να υπάρξει κάποια σπασμωδική ενέργεια ή αυθαιρεσία από τους αστυνομικούς. Όμως είχαμε προγραμματίσει τις κινήσεις μας και γνωρίζουμε τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν». Αυτό υπογράμμισε μιλώντας προς «ΤΑ ΝΕΑ» ανώτατο στέλεχος της Λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με τις κινήσεις της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τα διαδοχικά επεισόδια που σημειώνονται πλέον εκεί.
Κάθε ημέρα αναμένεται να δίνουν παρών στα Εξάρχεια και στην ευρύτερη περιοχή περίπου 250 αστυνομικοί (από ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, υπηρεσίες ασφαλείας κ.λπ.) σε τρεις βάρδιες. Ακόμα η ΕΛΑΣ αναμένει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου αλλαγές στον ποινικό κώδικα για μετατροπή σε κακούργημα και προφυλακίσεις για επιθέσεις αντιεξουσιαστών προκειμένου να κλιμακώσει τη δράση της. Ακόμα προχωρούν τα σχέδια για ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.