Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κατάρτιση σχεδίου εκτάκτης ανάγκης το οποίο θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές όσο και την μεσοπρόθεσμη διαχείριση του όλου προβλήματος.

Aυτό είναι το κεντρικό θέμα της διυπουργικής σύσκεψης που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος και θα πραγματοποιείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ενώ συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το βασικό πλαίσιο αυτού του σχεδίου είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο ΚΥΣΕΑ το περασμένο Σάββατο και αφορούν την αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά παράνομων μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας, την μεταφορά από τα νησιά 350 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου αλλά και τη στήριξη των ων τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό).

Παράλληλα, θα εξετασθούν τα αιτήματα αλλά και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες αποφασίστηκαν ομόφωνα στη χθεσινή σύσκεψη των δημάρχων του Βορείου Αιγαίου, που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, στη Μυτιλήνη. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Στην Εκάλη 250 αλλοδαποί

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκε πρόσφατα συγκεκριμένο ίδρυμα στην Εκάλη, το βρήκε κατάλληλο και εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν στον συγκεκριμένο χώρο 250 ανήλικα, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Επισημαίνεται ότι μόνο σε δομές στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης ζουν 750 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες ξεκίνησε ο ιατρικός έλεγχος όσων δηλώνουν ανήλικοι προκειμένου αυτό να αποδειχθεί ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μετακίνησής τους σε δομές ανηλίκων εκτός Λέσβου.

Συνολικά, πάνω από 3.000 προσφυγόπουλα αναζητούνται στην Ελλάδα και 30.000 στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση.

Ασφυκτική η κατάσταση στα νησιά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο την Τρίτη έφτασαν στα νησιά 140 άτομα, 41 στη Λέσβο, 35 στη Χίο και 64 στη Σάμο, γεγονός που οφείλεται τόσο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες όσο και στη στάση των τουρκικών αρχών, που κάνουν τα «στραβά» μάτια στα κυκλώματα των διακινητών.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας στα νησιά είναι ασφυκτικές, αφού μόνο στη Μόρια είναι εγκλωβισμένα περισσότερα από 10.000 άτομα, ενώ το συγκεκριμένο hot spot είναι σχεδιασμένο να φιλοξενεί μόλις 3.000 άτομα.

5.000 αλλοδαποί βρίσκοντα στην Ελλάδα ενώ θα έπρεπε να απελαθούν

Επιχείρηση για την απέλαση 5.000 αλλοδαπών που παραμένουν παράνομα στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι η αίτηση χορήγησης ασύλου που έχουν υποβάλει, έχει απορριφθεί προαναγγέλλει η κυβέρνηση.

Μέλη τηλεοπτικού σταθμού βρέθηκαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, όπου και διαμένουν αρκετοί εξ αυτών και μίλησαν μαζί τους.

Ο Γιουσάφ από το Πακιστάν, κρατώντας την απορριπτική απόφαση στα χέρια του, ανησυχεί, καθώς μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου που υπέβαλε, τον προειδοποίησαν να προσέχει καθώς η αστυνομία μπορεί να τον βάλει φυλακή.

Στο έγγραφο που κρατάει στο πάνω μέρος της πρώτης σελίδας αποδεικνύεται ότι έχει περάσει και από τον δεύτερο βαθμό για το άσυλο, και πως η αίτηση του έχει απορριφθεί τελεσίδικα, όπως αναγράφεται στην τελευταία σελίδα.

Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίζεται ότι δουλεύει στη Μύκονο και μάλιστα υπάρχουν και ένσημα.

Στο ίδιο μέρος βρίσκεται και και ο Σερός, ο οποίος δεν έχει καν μπει στη διαδικασία για άσυλο, αν και βρίσκεται πάνω από ένα χρόνο στην Ελλάδα.

Όπως λέει ο ίδιος, ανησυχεί πάρα πολύ: «Έχω μόνο την κάρτα που πάω για να μάθω ελληνικά. Δεν έχω καμία ταυτότητα να δείχνει τι είμαι και ποιος είμαι».

Αντίθετα ο Αλί συνελήφθη όταν έφτασε στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο.

Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος – όπως προβλέπει η διαδικασία – για να υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου.

Εδώ και μήνες έχει παρέλθει το προβλεπόμενο 10ημερο και δεν έχει καταφέρει να υποβάλει αίτηση.Καταγγέλλει μάλιστα ότι μέχρι σήμερα δεν του έχουν απαντήσει στο αίτημα που έχει υποβάλει.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Τακίρ που έφτασε στην Ελλάδα στις 2 Σεπτεμβρίου μέσω Τουρκίας, πληρώνοντας 5 χιλιάδες ευρώ στους διακινητές.

Ο νόμος του δίνει την δυνατότητα να μείνει στην Ελλάδα για 1 μήνα και μετά πρέπει να αποχωρήσει οικειοθελώς. Εκτός… και αν υποβάλλει αίτηση ασύλου, όπως λέει ο θείος του που ζει χρόνια στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας υποστηρίζει ότι μόνο στην Αθήνα υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογες περιπτώσεις.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!