Η κυβέρνηση έδωσε τέλος στην ελπίδα της επάνδρωσης των μονάδων εκστρατείας, αρνούμενη να διορθώσει το εγκληματικό σφάλμα του ΥΠΑΜ Ε.Μειμαράκη το 2009 που μείωσε τη θητεία στους 9 μήνες, δημιουργώντας τεράστια κενά στην ήδη χαμηλή επάνδρωση τους.
Ο ΥΠΑΜ Ν.Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε σε ομιλία του ότι στα τέλη του χρόνου θα προωθηθεί το σχέδιο για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει αύξηση της θητείας.
Αυτή τη στιγμή – και πρέπει να το αναφέρουμε γιατί όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- η μέγιστη επάνδρωση των μονάδων εκστρατείας στα νησιά Αν. Αιγάιου και στον Έβρο δεν ξεπερνά το 40%
Με την αύξηση της θητείας στους τουλάχιστον 12 μήνες, η ελπίδα ήταν η επάνδρωση να φτάσει το 60% κάτι που δεν θα συμβεί. Πλέον όλα σε περίπτωση κρίσης επαφίενται στην επιστράτευση και στην έγκαιρη ενεργοποίηση των μονάδων εθνοφυλακής.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα και στην ομιλία του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ τοποθετήθηκε εφ’όλης της ύλης, ενώ έστειλε ταυτόχρονα και μήνυμα και στη Τουρκία.
Συγκεκριμένα έστειλε “σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση”, αναφορικά με τις προκλήσεις που καταγράφονται στο Αιγαίο, ότι “όπως αγωνίστηκαν οι πρόγονοι μας για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας μας, έτσι και σήμερα όλοι μας – και πρώτες απ’ όλους οι Ένοπλες Δυνάμεις – υπερασπιζόσαστε τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα”.
Σχέδιο αναβάθμισης της ΕΑΒ για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση όπως είπε ο υπουργός ‘Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως στόχος είναι να αναλάβει η ΕΑΒ την αναβάθμιση των F-16 και άλλα έργα ώστε να σταθεί η αμυντική βιομηχανία στα πόδια της. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως είπε, θα υπάρξουν συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς.
Τόνισε, πως επιδιώκεται στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας η απεμπλοκή με το θέμα των Μιράζ – που είναι σημαντικό όπλο – ενώ όπως ανέφερε την Τετάρτη, θα επισκεφθεί το Παρίσι για διαπραγματεύσεις με την ομόλογό του σχετικά με την αγορά δυο πλοίων.
Εξήγησε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ μετά την υπογραφή της χθες, δίνει νέες προοπτικές και “δεν είναι εξοπλισμοί και άλλα “ καθώς “όποιος θίγει το συμφέρον του ενός, θίγει και του άλλου”.
“Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, ούτε θέλουμε πολέμους” είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος αλλά σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει σοβαρό δόγμα αποτροπής ώστε να γνωρίζουν οι αντίπαλοι ότι θα έχουν μεγάλο κόστος με ελάχιστο όφελος.
Επίσης είπε πως στόχος είναι οι νέοι οπλίτες να αποκτήσουν δεξιότητες και πιστοποιητικά στο πλαίσιο της θητείας.
Ανέφερε πως θα αξιοποιηθούν τα καλύτερα μυαλά και οι οπλίτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε σεμινάρια για την απόκτηση πιστοποιητικών για χρήση υπολογιστών, ξένων γλωσσών, χειρισμού ειδικών μηχανημάτων, μαγείρων και άλλων δεξιοτήτων.
Σημειώνοντας, με αφορμή την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ότι “πρέπει να διατηρούνται ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και συνεννόηση στη βάση της λογικής” προσθέτει ότι “σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται η συνάντηση με τον κ. Ακάρ στα τέλη του μηνός, κατά την προσεχή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ”.
Επανέλαβε τη διαφωνία της κυβέρνησης με τη συμφωνία των Πρεσπών, υπενθύμισε πως από την πρώτη στιγμή παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και του αμερικανού πρέσβη έθεσε το ζήτημα της τήρησης της από τα Σκόπια καθώς όπως ανέφερε, όταν παραβιάζεται ένας από τους βασικούς όρους που είναι το όνομα μπορεί να προκύψει αμφισβήτησή της με επιχειρήματα και στέρεη βάση.
Εξήγησε ότι η επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων καθώς αυξάνεται η επιρροή της Ελλάδας στην περιοχή ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κέρδιζαν η Βουλγαρία ή και η Τουρκία που ενδιαφέρονταν να αναλάβουν το έργο του αποκαλούμενου “air policing” των Σκοπίων. “Αν δεν το κάναμε θα ήταν μεγάλη χαμένη ευκαιρία” είπε χαρακτηριστικά.