Ο ρόλος της Γερμανίας σε ότι αφορά την ενίσχυση της Τουρκίας αλλά και την υποστήριξή της ακόμα και ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα είναι διαχρονικά γνωστός και οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Άγκυρα πάντα υψηλές.
Στρατιωτικό υλικό που φυσικά η Άγκυρα το χρησιμοποιεί εναντίον των Κούρδων για τους οποίους υποτίθεται πως ανησυχεί το Βερολίνο.
Κι όλα αυτά ενώ υποτίθεται ότι απεχθάνονται στην Γερμανία (όπως και στις ΗΠΑ και στην Γαλλία) τον Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά… business is business, nothing personal.
Οι εξαγωγές όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού της Γερμανίας στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 είχαν αξία 250 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η εισβολή των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία έχουν θέσει εκ νέου τις πωλήσεις αυτής της φύσης στο μικροσκόπιο.
Το ποσό (250,4 εκατ. ευρώ) είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από 2005 παρότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα δεδομένα αυτά τέσσερις μήνες της χρονιάς. Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών κατόπιν ερωτήματος του κόμματος Η Αριστερά.
Το 2018, οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, σύμμαχο της Γερμανίας στο NATO, είχαν συνολικά αξία 242,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο του τζίρου της γερμανικής βιομηχανίας. Η Τουρκία κατατάσσεται μακράν πρώτη ως προς τις εισαγωγές γερμανικών όπλων.
Παρότι αποφασίστηκε σε επίπεδο ΕΕ να παγώσουν οι πωλήσεις όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία που έχει ήδη εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, η Άγκυρα αναμένεται να παραμείνει στην πρώτη θέση της κατάταξης των κρατών που αγοράζουν γερμανικό στρατιωτικό υλικό.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι εξαγωγές αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους το ναυτικό: πρόκειται για υλικό προοριζόμενο για τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Η πώληση είχε εγκριθεί το 2009.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι το εξής: Όταν το Βερολίνο κερδίζει από την «συνεργασία» του με την Άγκυρα τόσα χρήματα πως δεν θα την υποστηρίξει σε κάθε γεωπολιτική της επιδίωξη όσο παράλογη κι αν είναι αυτή;
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δεν σκοπεύει να εγκρίνει νέες αιτήσεις για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία όσο συνεχίζεται η τουρκική εισβολή, αλλά ας μην γελιόμαστε στην Ελλάδα, αυτά είναι μικροκαβγαδάκια.
Σύντομα Τουρκία και Γερμανία θα είναι πάλι αγαπημένες όπως και το ίδιο πιθανό να γίνει αυτό και με τις ΗΠΑ. Μην τρέφει αυταπάτες το εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Οι «έξω» σέβονται μόνο τα συμφέροντα και αυτή την στιγμή οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν καταφέρει να δείξουν σε όλους πως δεν έχουν κάτι να προσφέρουν και να ζητήσουν αντάλλαγμα για αυτό.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.