Προβληματισμό προκαλεί εκτός του μεγάλου αριθμού των αλλοδαπών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ότι κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσοι έχουν εισέλθει το 2019, καθώς ο κάθε οργανισμός δίνει δικά του στοιχεία.
Μάλιστα σύμφωνα με αποκάλυψη κυριακάτικης εφημερίδας υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει πυρήνας τζιχαντιστών στη Σάμο.
Την κινητοποίηση των Αρχών προκαλούν οι αναφορές που προέρχονται από τους ίδιους τους αλλοδαπούς ια ενδεχόμενη ύπαρξη ακραίων ισλαμιστών στο hot spot της Σάμου. Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (14/10), περίπου 800 άτομα δεν επέστρεψαν στο hot spot, προτιμώντας να περάσουν πολλές ημέρες στο λιμάνι και στους δρόμους της πόλης της Σάμου.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, αιτία της άρνησης τους είναι οι απειλές που δέχονται από μια μικρή ομάδα ατόμων, τα οποία εμφανίζονται ως οπαδοί της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους. Σημειώνεται ότι οι εκατοντάδες άνθρωποι που αρνήθηκαν να επιστρέψουν, στο hot spot, επικαλούμενοι απειλές είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Σύροι υπήκοοι, πολλοί εκ των οποίων κουρδικής καταγωγής.
Διατηρώντας χαμηλούς τόνους τα αρμόδια κλιμάκια της Αστυνομίας που εδρεύουν στη Σάμο προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι αναφορές για ενδεχόμενη ύπαρξη τζιχαντιστών στο hot spot νησιού αληθεύουν. «Ίσως κάποιοι θεωρούν ότι έτσι θα καταφέρουν να μείνουν εκτός του hot spot, και πως με αυτόν τον τρόπο θα πιέσουν για να φύγουν από το νησί».
Ωστόσο, υπάρχουν δύο παράγοντες που συνηγορούν υπέρ του ότι οι αναφορές περί τζιχαντιστών δεν μπορεί να ανήκουν απολύτως στη σφαίρα της φαντασίας των Σύρων και των Κούρδων προσφύγων.
Το πρώτο είναι ότι οι αναφορές αυτές έχουν γίνει με τον ίδιο τρόπο σε εργαζομένους του hot spot, σε εκπροσώπους ΜΚΟ που βρίσκονται στο νησί, αλλά ακόμα και σε κατοίκους της Σάμου.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι αλλοδαποί έχουν κάνει και περιγραφές των μελών της φερόμενης ακραίας ομάδας.
Σύμφωνα με αυτές πρόκειται για άνδρες άνω των 30 ετών, οι οποίοι έφτασαν πρόσφατα στη νησί, προερχόμενοι από περιοχές της Συρίας οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Διαφορετικά στοιχεία δημοσίευσαν η FRONTEX και ο ΙΟΜ (Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση) που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που εισήλθαν στην Ελλάδα το 2019.
Σύμφωνα με τον ΙΟΜ, από την 1η Ιανουαρίου 2019 ως την 18η Σεπτεμβρίου 2019 εισήλθαν στην Ελλάδα 32.767 αλλοδαποί. Οι αφίξεις είναι αυξημένες κατά σχεδόν 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018, που ήταν 22.261, υποστηρίζεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την FRONTEX, το πρώτο οκτάμηνο του 2019, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα ήταν 38.313, αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το 2018.
Τελικά, ποια υπηρεσία δημοσιεύει τα σωστά στοιχεία;
Ποιο είναι το ποσοστό της αύξησης των αλλοδαπών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα το 2019 σε σχέση με το 2018;
Γνωρίζει κάποια υπηρεσία (Ελληνική ή ξένη) πόσοι είναι πραγματικά οι αλλοδαποί που εισήλθαν στην Ελλάδα;
Ποια υπηρεσία δύναται να ενημερώσει αξιόπιστα τους Έλληνες πολίτες για το πόσοι αλλοδαποί εισήλθαν στην χώρα το 2019;
Υπάρχει κάποια υπηρεσία που να μπορεί να ενημερώσει υπεύθυνα τους Έλληνες πολίτες για το πόσοι αλλοδαποί βρίσκονται συνολικά σήμερα στην Ελλάδα;
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το πόσοι είναι τελικά οι αλλοδαποί που εισήλθαν στην Ελλάδα το 2019 και να ζητήσει εξηγήσεις από τη FRONTEX και τον ΙΟΜ για την διαφορά των 5.546 ατόμων.