Σε μία σοκαριστική για τη χώρα μας αποκάλυψη προχώρησε η έκθεση «Minor Misery», η οποία συντάχθηκε από ερευνητές του Combating Terrorism Center (CTC/Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας), της αμερικανικής στρατιωτικής σχολής του Γουέστ Πόιντ.
Η έρευνα αυτή, δείχνει ότι περισσότεροι από 100.000 ανήλικοι ήταν καταγεγραμμένοι ως εξαρτώμενα μέλη του ΙΚ.
Μεταξύ αυτών φέρεται να βρίσκεται και ένα παιδί από την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έκθεση που παρουσιάζει μητρώα της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τα οποία κατασχέθηκαν επί του πεδίου από Αμερικανούς στρατιώτες.
Τα έγγραφα που μελετήθηκαν αφορούν 101.850 ανήλικους που έχουν σχέση με τουλάχιστον έναν ενήλικο που λάμβανε χρήματα από το ΙΚ, χωρισμένοι σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ κοριτσιών και αγοριών (50,2% κορίτσια, 49,78% αγόρια).
Επί του συνόλου του καταλόγου αυτού, 16.121 ανήλικοι (δηλαδή 16% του συνόλου) γεννήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2014, ημερομηνία της ανακοίνωσης της ίδρυσης του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου. Τίθεται συνεπώς θέμα εθνικότητάς τους, καθώς τα πιστοποιητικά γέννησής τους δεν αναγνωρίζονται από κανέναν.
Οι ερευνητές του CTC κατάφεραν να προσδιορίσουν την αρχική ιθαγένεια 76.273 ανηλίκων: η μεγάλη πλειοψηφία (70.213) είναι Ιρακινοί. Συνολικά, αντιπροσωπεύονται 57 χώρες, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη που παρουσιάζει ο ιστότοπος CTC.
Περισσότεροι από 1.200 κατάγονται από την Ιορδανία, 654 από τη Συρία, 380 από την Τουρκία, 375 από τη Σαουδική Αραβία. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι πιο πολυάριθμοι είναι οι Γάλλοι (52), μετά οι Γερμανοί (17).
Οι ερευνητές του CTC υπενθυμίζουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι κατ΄ανάγκην μερικά και ότι ο αριθμός των παιδιών των τζιχαντιστών που γεννήθηκαν ή έζησαν υπό την κυριαρχία του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία είναι σίγουρα μεγαλύτερος.
«Είναι αντιπαραγωγικό να θεωρεί κανείς όλους τους ανήλικους που έζησαν υπό την κυριαρχία του ΙΚ ότι συνιστούν βραδυφλεγείς βόμβες ή εν υπνώσει πράκτορες», εκτιμούν οι ερευνητές του CTC.
«Αν και ορισμένοι ανάμεσά τους ενδέχεται να διέπραξαν τρομοκρατικές ενέργειες ή να έλαβαν μέρος στη σύγκρουση, οι προκλήσεις με τις οποίες είναι πιθανότερο να βρεθούν αντιμέτωποι βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, είναι μάλλον ο κίνδυνος να βρεθούν άστεγοι, άνεργοι, να βιώσουν τραυματική εμπειρία, άγχος, κατάθλιψη, ενδοοικογενειακή βία, εγκληματικότητα», προσθέτουν.
Επίσης ξέχασαν να προσθέσουν είναι αυξημένες και οι πιθανότητες μόλις ενηλικιωθούν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες, αφού εξυπακούεται πως τους έχει γίνει από βρέφη πλύση εγκεφάλου.
Άγνωστο πάντως το τι θα γίνει με τους ανήλικους του ISIS που κρατούνται στις κουρδικές φυλακές, καθώς όλο ένα και μεγαλώνουν οι «ψίθυροι» στην Ευρώπη για ενδεχόμενο επαναπατρισμό, όχι μόνο αυτών αλλά και των γονέων τους.