Ο Νίκος Δένδιας σε επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ δήλωσε πως έδωσε διορία 72 ωρών στον Λίβυο πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη ωστόσο αποτελεί προοίμιο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με το νυν καθεστώς της Λιβύης αλλιώς δεν θα καλούσε η Αθήνα τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής, δηλαδή τον εκπρόσωπο του έτερου «πόλου» εξουσίας στην διχοτομημένη χώρα.
Από την στιγμή που επισήμως έχει προσκληθεί «η άλλη πλευρά» τότε καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την επιζήμια αναγνώριση προς την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ.
Μια αναγνώριση που εξ’αρχής δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί καθώς η χώρα δεν είχε κανένα εθνικό συμφέρον να το πράξει. Η συγκεκριμένη φράξια από την αρχή «φιλοτούρκιζε» και αποτελούσε μέρος του σχεδιασμού της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης Ομπάμα-Κλίντον για τοποθέτηση «μετριοπαθών» ισλαμιστικών κυβερνήσεων στις χώρες της «Γόνιμης Ημισέληνου».
Έτσι εείχε τοποθετηθεί και ο ισλαμιστής πρόεδρος στην Αίιγυπτο, Μοχάμεντ Μόρσι που και αυτός όλως τυχαίως ήταν… φιλότουρκος και ετοίμαζε μια βολική για την Άγκυρα οριοθέτηση ΑΟΖ.
Ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι σε ραντεβού του με τον Λίβυο πρέσβη τον ενημέρωσε για την απόφαση απέλασής του.
«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Παράλληλα, διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει.
Περαιτέρω, σημείωσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.
Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.
«Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.
Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμισε.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.
Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.
Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε πως την ερχόμενη Τετάρτη ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Πρόκειται για τον πρόεδρο της βουλής της Λιβύης που ελέγχεται από δυνάμεις αντίπαλες του κυβέρνησης της Τρίπολης η οποία υπέγραψε την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία.
Μάλιστα, η βουλή της Λιβύης απέρριψε την εν λόγω συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση στον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης είχε απευθυνθεί πριν τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, ωστόσο η παρουσία του στην Αθήνα, τη συγκεκριμένη στιγμή μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και σε κάθε περίπτωση θα στείλει ένα επιπλέον μήνυμα για την έλλειψη νομιμοποίησης της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας.