Πάλι υπονοούμενα για ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα, δηλαδή στα υποθαλάσσια κοιτάσματα, άφησε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε συνέντευξη που έδωσε στο cnn.gr.
Πιο συγκεκριμένα ο Πάιατ απατώντας σε ερώτηση για την Ανατ. Μεσόγειο και την ΑΟΖ δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν θα απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις, αλλά μπορώ να πω καταρχάς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει επανειλημμένα, όλες τις πλευρές να αποφεύγουν προκλητικές συμπεριφορές.
Εκτιμούμε πολύ τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα, το γεγονός ότι το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν εξελέγη πρωθυπουργός, ήταν από τον πρόεδρο Ερντογάν, το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας, ο κύριος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε με τον ομόλογό του τον κύριο Ακάρ.
Υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα από την Ελλάδα όσον αφορά στην επιθυμία για διαχείριση των εντάσεων με την Τουρκία και στο να συνεχίζει να εστιάζει θετικά στο οικονομικό επίπεδο, στο να χειρίζεται δύσκολα θέματα συμπεριλαμβανομένων αξιώσεων επί θαλασσίων θεμάτων και επίσης στο μεταναστευτικό, το οποίο είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας σήμερα.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα της συμφωνίας οριοθέτησης, για το οποίο έχουμε δει δημοσιεύματα – δεν έχουμε δει στην πραγματικότητα το κείμενο του μνημονίου που η Τουρκία υπέγραψε – η θέση μας είναι ξεκάθαρη:
Δεν βοηθάει, είναι προκλητικό και είναι αντίθετο με το πνεύμα του σταθερού μηνύματος των ΗΠΑ, σχετικά με την επιθυμία μας να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, να είναι μία ζώνη συνεργασίας και εποικοδομητικής δέσμευσης και όχι μία περιοχή εντάσεων.
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για αυτή την ατζέντα συνεργασίας συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων ενέργειας (σ.σ. δηλαδή κοιτάσματα), αλλά θα χρειαστεί η πολιτική βούληση και από τις δύο πρωτεύουσες και εργαζόμαστε για να πετύχουμε αυτό το στόχο.»