Το MICA είναι το πλέον σύγχρονο βλήμα αέρος-αερος της ΠΑ. Με μέγιστη εμβέλεια τα 80 χλμ. ο γαλλικός πύραυλος είναι ένα όπλο stand-off εναντίον εναέριων στόχων.
Tο βλήμα διαθέτει σύστημα διανυσματικού ελέγχου ώσης (Thrust Vector Control-TVC) καθώς το το ακροφύσιο του κινητήρα, παρέχει υψηλή ικανότητα ελιγμών στο βλήμα, για εμπλοκές στόχων με σημαντική απόκλιση από το διαμήκη άξονα του αεροσκάφους (high off boresight).
Το MICA μπορεί να εκτελέσει με την ίδια αποτελεσματικότητα τόσο αναχαιτίσεις μέσης εμβέλειας όσο και προσβολές εντός οπτικής ακτίνας (Within Visual Range-WVR).
Στις εμπλοκές BVR ο εντοπισμός και η πρόσκτηση των στόχων πραγματοποιείται από το ραντάρ του αεροσκάφους ή από ηλεκτροοπτικά συστήματα (IRST) τα οποία βέβαια δεν διαθέτει η ΠΑ, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για το OSF του Rafale.
Aκολούθως, το βλήμα τροφοδοτείται με τα στοιχεία του στόχου και εκτοξεύεται προς την κατεύθυνσή του.
Kατά τη διάρκεια της πτήσης το βλήμα κατευθύνεται μέσω του ενσωματωμένου αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας (INS), με ανανέωση σημείων ναυτιλίας με το σύστημα ζεύξης δεδομένων (data link). Tην τερματική καθοδήγηση αναλαμβάνουν οι ερευνητές EM ή IR, που χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνικές αντί-αντιμέτρων (ECCM-IRCCM).
Στις εμπλοκές μικρής εμβέλειας WVR υπάρχει δυνατότητα εγκλωβισμού πριν από την εκτόξευση (Lock On Before Launch-LOBL) (εδώ σημαντικότατη κρίνεται η απουσία συστήματος σκόπευσης επι κράνους για την ΠΑ) ή και μετά από αυτήν (LOAL).
Στο αεροσκάφος Mirage 2000-5 το MICA χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το παλμικό (μπάντα X) ραντάρ RDY. Tο συγκεκριμένο ραντάρ διαθέτει ικανότητα πολλαπλής ιχνηλάτησης οκτώ στόχων, από τους οποίους οι τέσσερις πιο επικίνδυνοι μπορούν να βληθούν ταυτόχρονα.