Τις εξελίξεις, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολίασε ο αντιπτέραρχος Κώστας Ιατρίδης. Επίσης, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, για να στείλει ενισχυμένο μήνυμα σε Τουρκία, Ευρώπη και Αμερική.
«Η Τουρκία ότι κάνει το κάνει για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό πλέον δεν ισχύει και πρέπει να το αντιληφθούμε. Όποιος και να είναι πάνω θα ακολουθήσει την ίδια τακτική, είτε λέγεται Μπαμπατζάν είτε Νταβούτογλου, διότι όλοι δεσμεύονται από τον μεγάλο εθνικό όρκο, την “γαλάζια πατρίδα” και τον αναθεωρητισμό.
Αυτόν τον εξέφρασε στο βιβλίο του το 2001 ο ίδιος ο Νταβούτογλου. Αυτό κοιτάει να κάνει ο Ερντογάν. Άρα, ο Ερντογάν ότι λέει το κάνει και η Τουρκία ό,τι σκέπτεται και ό,τι επιδιώκει το πραγματοποιεί, όταν βρίσκει την κατάλληλη ευκαιρία. Όπως έκανε και τώρα με τη Λιβύη», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε, όσον αφορά στην πειρατική ενέργεια Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ:
«Είναι ένα πλοίο που κακώς έκανε νηοψία, αλλά μας απασχολεί αυτό και δεν μας απασχολεί αυτό που πρόκειται να κάνει η Τουρκία όταν έρθει νοτιοανατολικά της Κρήτης για να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις; Τότε έχουμε σχέδιο να την αντιμετωπίσουμε;
Το θέμα είναι να μην το επιτρέψουμε πάση θυσία και εκεί, θα περίμενα και θα επιθυμούσα μετά το συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, να γίνει ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, να συμφωνήσουν και να βγει ο πρωθυπουργός να εκπέμψει μήνυμα αποφασιστικότητας. Θα στείλει μήνυμα και στην Τουρκία και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Άλλο μαζεύω τους πολιτικούς αρχηγούς να τους δω μαζεμένους κι άλλο να τους δω ξεχωριστά».
Για το αν η Ευρώπη «αγκαλιάζει» την Ελλάδα με τη βοήθεια Γαλλίας και Ιταλίας: «Η ΕΕ δεν είναι αμυντικός οργανισμός, είναι ένας οικονομικός. Δεν έχει στρατό. Επομένως είναι στην ευχέρεια του καθενός και στη διάθεση του να στείλει βοήθεια, όπως κάνει η Γαλλία και η Ιταλία. Αυτό είναι ενισχυτικό για εμάς, αλλά θα το δούμε πώς θα εξελιχθεί.
Η ΕΕ είναι οικονομικός οργανισμός, μπορεί να επιβάλει κάποιες κυρώσεις εφόσον το δεχτούν τα κράτη. Η Γερμανία εξακολουθεί και εφοδιάζει την Τουρκία με τα υποβρύχια, άρα για ποιες κυρώσεις επιμένουμε εμείς; Άρα δεν μπορεί να επέμβει τόσο πολύ η Ευρώπη. Από την άλλη μεριά, μην περιμένουμε από την Ευρώπη ή από την Αμερική. Εμείς τι κάνουμε. Το τρίπτυχο είναι ισχύς, διπλωματία και συμμαχίες. Η Τουρκία επένδυσε στην αμυντική ισχύ και έχτισε τη στρατηγική διπλωματία πάνω στην στρατιωτική ισχύ. Εμείς ξεκινήσαμε από διπλωματία, συμμαχίες και πάμε να χτίσουμε αυτές στη στρατιωτική μας ισχύ. Είναι λάθος. Αν έχω ισχύ, έχω και Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο είναι το συμφέρον της χώρας με άλλα μέσα».